Ancak imza töreninde konuşan İŞKUR İl Müdürü Nurettin Köksal, teşvik ve desteklere rağmen iş hayatına atılan müteşebbisler sayısının çok düşük seviyelerde olduğunu ifade etti. 2015 yılında kursların ardından sadece 5 projenin hayata geçirildiğini belirten Köksal, sunulacak projelerle ilgili ‘Yasal olarak A’dan Z’ye tüm ticareti kapsayan projeler geçerlidir ’ dedi
ADEM NALBANT
Sivas Belediyesi ve İŞKUR İl Müdürlüğü Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı.
Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen imza törenine Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, İŞKUR İl Müdürü Nurettin Köksal ve 100’e yakın girişimci adayı katıldı.
İmzalar öncesi kursiyerlere yönelik bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Özaydın, ‘Girişimcilik demek üretmek demek. Üretim demek o yere yapılacak en iyi hizmet demek. Gerçekten bunu iyi değerlendirmenizi, hazırlıklı gelmenizi istiyoruz’ dedi.
Girişimcilik kursu adaylarına, ne yapacakları konusunda iyi düşünüp öyle hareket etmeleri gerektiğini bildiren Özaydın, ‘Hibeyi almanız suretiyle hem şahsınıza, hem ailenize, hem ilimize büyük katkınız olacaktır’ diye konuştu.
Sivas Belediyesi olarak, girişimcilik kurslarında iki dönem olmak üzere toplam 50 adaya girişimcilik sertifikası verileceği bilgisini vererek, ‘Yine İŞKUR ile birlikte 4 dönem halinde 100 kişilik bir girişimcilik kursumuz olacak. İlkini gerçekleştiriyoruz’ dedi.
Meslek edindirme kurslarına değinen Ahmet Özaydın, ‘Şu anda ‘Saç Bakımı ve Yapımı’ kurslarımız var. Bu da yine İŞKUR ile birlikte yürüttüğümüz bir kurs. İnşallah ilerleyen günlerde ‘Aşçı ve Aşçı Yardımcılığı’ ve pasta yapımı gibi kurslarla ilgili İŞKUR Müdürlüğümüz ile görüştük. Desteklerini bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.
İŞKUR İl Müdürü Köksal ise girişimcilik kurslarına başvuru yapmadan önce adayların mutlaka kafalarında ne iş yapacaklarına dair bir fikrin olması gerektiğini vurguladı. Köksal proje üretme noktasında yaşanılan sıkıntıdan yakınarak, ‘Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda beklediğimiz sonuçları alamadık. Özellikle 2015 yılı 250 kişiyi mezun ettik. Ancak gelen proje sayısı 5. Dolayısıyla bu proje sayısı Türkiye ortalamasının çok çok altında. Sivaslı kardeşlerimiz bu girişimcilik kurslarına neden ilgi göstermezler bilmiyorum. Devletimiz adaylara 36 bin TL, engelli kardeşlerimize, engelli olmayan kardeşlerimize 50 bin TL hibe verecek. Bu büyük bir imkan’ dedi.
Devletin hem iş almada, hem işyeri açanlara teşvik ve destekler sağladığını aktaran Köksal, ‘Sivas’ta bir şeyler kıpırdanma ve hareket bekliyoruz. Bunun için de gayret gösteriyoruz. Sivaslı kardeşlerimizden de bu konuda özel ilgi bekliyoruz. Yani girişimci olmaya aday insanları bekliyoruz biz burada. Hatta engelli kardeşlerimizin projelerini de biz hazırlayacağız’ şeklinde konuştu.
Projeden beklentiniz nedir? sorusuna ise Nurettin Köksal, ‘Yasal olarak A’dan Z’ye tüm ticareti kapsayan projeler geçerlidir. Berber, manav, bakkal, cafe gibi ne varsa destek veriyoruz. Ayrıca engelli kardeşlerimizin hayvancılık ve ürünleriyle ilgili projelerini de destekliyoruz. Yeter ki bizi inandırsınlar. Girişimci kendi de inanacak ve biz ondan bilgi ve becerisini isteyeceğiz’ dedi.
Türkiye’de çok güzel girişimcilik örneklerinin olduğunu dile getiren Köksal, Sivas’ta bunun çok düşük seviyelerde gerçekleştiğini bildirerek, Sivaslı gerçek girişimci adaylarını kurslara beklediklerini kaydetti.
Kurslarda daha sonra İŞKUR ve KOSGEB yetkililerince mülakatla belirlenen 25 kursiyer seçimi yapıldı.
Editor : Haberpanelim