Demirkoparan, ‘Son günlerde terör olayları artış gösterdi. Buna karşılık Sivaslı vatandaşlar hem bağlama çalmayı öğrenmek hem de yaşanan olaylar karşısında bir nebze olsun uzak durarak kafa dağıtmak için kurslarımıza yoğun ilgi göstermeye başladı… Bağlama demek Sivas demektir’ ifadelerini kullandı.
SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER
Son günlerde artış gösteren terör olayları vatandaşları tedirgin ediyor. Bir de bunun üzerine sanal ortamlarda dolaşan asılsız ihbarlar ise her şeyin tuzu biberi oluyor. Tüm bunların karşısında ise vatandaşlar kendileri başka bir şeylere vermeye çalışıyor.
‘YAŞANAN OLAYLAR KURSLARA İLGİYİ ARTIRDI’
Bu durum karşısında ise Sivas’ın en eski bağlama ustalarından olan ve Türkiye’de bağlama ustaları arasında adından sıkça söz ettiren İsa Demirkoparan, tüm Sivas halkını bağlama kurslarına davet etti. Türkiye’de bağlama denildiği zaman akla ilk gelen şehrin her zaman Sivas olduğunu söyleyen Demirkoparan, son günlerde yaşanan üzücü olayların karşısında, bir nebzede olsun kafa dağıtmak için Sivas’ın kendi kültürüne özgü bağlama öğrenilmesini tavsiye ederek şu ifadelere yer verdi:
‘Ben 45 yaşındayım. Bu mesleği babamdan öğrendim ve ağaç tozu yutarak bugünlere geldim… Ve hep şöyle derim, saz bizim gerçekten vazgeçilmez bir kültürümüzdür. Gerçekten de Türkiye’de nereye giderseniz gidin, saz denildiği zaman herkes Sivas’ı anımsar. Tabi biz bu kültürümüzü yavaş yavaş kaybediyoruz. Çünkü yetiştirecek yeni elemanlar bulamıyoruz…
Mesleği öğretecek yeni elemanlar bulamasak da, kurslara gelerek bağlama öğrenen her yaşta kursiyerlerimiz olunca mutluluk duyuyoruz. Çünkü bunu yaşatacak, gelecek nesillere öğretecek birileri lazım. Tabi bu kurslarımız bugünlerde aşırı bir yoğunluk olmaya başladı. Bunun nedeni ise son günlerde yaşanan terör olayları olduğunu söyleyebilirim. İnsanlar günlük yaşanan üzücü olaylardan sıkılmış durumda ve kendilerini artık başka uğraşlara vermeye başladı. Tabi bizim halkımız ise kendi kültürü olan saz çalmaya önem vermeye başladı. Bende şiddetle tavsiye ediyorum. Vatandaşlarımız hem bağlama çalmayı öğreniyor hem de psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissediyorlar.’
‘GÜN GELİR MESLEK HALİNE GELİR’
Bağlama çalmanın aslında sadece hobi olmadığını kaydeden Demirkoparan, gün gelip bir meslek dalı olduğunu belirtti. Demirkoparan, ‘Bugün bağlama çalmayı öğreniyor kursiyerlerimiz. Belki bugün bir hobi olarak yapıyorlar. Ama çalmayı ilerlettikleri vakit artık bir meslek dalı olarak kullanılabilen bir iş haline geliyor. Düğün salonları, kafeler gibi birçok alanlarda meslekleri icra edebiliyorlar’ dedi.
‘BAĞLAMA, KEMAN,
GİTAR KURSLARIMIZ VAR’
Kurslar hakkında ücret ve saatler hakkında bilgiler veren bağlama ustası Demirkoparan, şunları kaydetti:
‘Bağlama dersleri haftada 2 gün, birer saat oluyor. Yani ayda toplam 8 saat kurs veriyoruz ve ücreti 120 lira. Keman dersleri haftada 1 gün, ayda 4 saat olmak üzere kurs ücreti 150 lira. Gitar dersleri haftada 2 gün, birer saatten ayda toplam 8 saat oluyor ve aylık 120 lira.’
‘ŞU KADAR GÜNDE BAĞLAMA ÖĞRETİLİR DİYE BİRŞEY YOK’
Zaman zaman bazı yerlerde, şu kadar günde bağlama öğretilir sözlerini duyduğunu kaydeden Demirkoparan, bunlara çok fazla inanılmaması konusunda uyardı. Öğrenmenin kişinin yeteneğine bağlı olan şeyler diyen Demirkoparan, şöyle devam etti:
‘Biz şu kadar günde bağlama, gitar çalmayı öğrenir demeyiz. Bunu diyen yalan söyler. Bu iş kişinin kendisine bağlıdır. Ne kadar çalışırsa o kadar çabuk öğrenir. Bu iş içinden gelecek. Şu kadar günde öğretilir ibarelerine yer veriliyor. Böyle bir şey yok. Kimi öğrencim var, takır takı öğreniyor. Kimi öğrencim var tam olarak algılayamıyor geriden gidiyor. Bunlar çok normal şeyler.’
‘EN İYİ BAĞLAMA DUT AĞCIDIR’
Bağlama fiyatlarına kısa bir şekilde değinerek en iyi saz ağcı hakkında bilgi veren Demirkoparan, ‘En uygun bağlama fiyatı 200 liradan başlıyor. En iyi bağlama ağacı ise dut oyma ağcıdır. Yalnız sapı meşeden, kapağı ladin olacak’ dedi.
Editor : Haberpanelim