SERCAN ÇETİNEL
Yaz aylarına yaklaştığımız bugünlerde bazı haşerelerin rahatsız edici ve sağlık bakımından tehdit edici unsurlar doğurmaması için bir takım önlemler alınması hakkında Sivas Belediyesi resmi internet sitesinden duyuru yayınladı.
Sivas Belediyesi Veteriner İşler Müdürlüğü tarafından gerekli önlemlerin alındığını belirten Sivas Belediyesi, daha verimli mücadele verebilmek ve başarıya ulaşabilmek için Sivas halkında da bir takım önerilerde bulundu.
HAMAM BÖCEKLERİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
İlk olarak hamam böceklerine karşı alınması gereken önlemlere yer veren Sivas Belediyesi şu ifadelere yer verdi:
Sızan musluklar onarılmalı ve su sızıntı ve yayılmaları önlenmelidir. Pis su akarları etkin çalışmalı ve ıslak zeminler kuru kalmalıdır. Ev temiz ve düzenli tutulmalıdır. Yiyecekler kapalı kaplarda saklanmalıdır. Çöpler kapalı kaplarda saklanmalıdır. Duvar ve döşemedeki çatlak ve yarıklar ile kapı pervazlarındaki açıklıklar kapatılmalıdır. Bahçe ve avluda çerçöp ve hurda birikimi önlenmelidir. Yiyecek birimleri temiz tutulmalıdır.
KARASİNEKLERE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
Yaz aylarında özellikle çok görünen karasineklere karşı uyarılara yer veren belediye, özellikle çöp atıklarına değinerek şu bilgilere yer verdi:
‘Çöplerin özellikle organik atıkların çevreye rastgele atılmaması. Bu çöplerin kapalı kaplar veya ağzının bağlanarak poşetlerin içerisinde çöp konteynırları içerisine atılması gerekmektedir. Çöp bidonları organik atıklardan arındırılmış ve kapaklı olmalıdır. Açılan pencerelere tel kafesler, kendiliğinden kapanan kapılar, plastik kapı bantları sineklerin yiyecek bulunan ve işlenen yerlere girmelerini önlemektedir.
Çöplere, kuş besleyenlere ve kaçak ahırlara dikkat
Tuvaletlerin temiz tutulması gerektiğini belirten belediye, apartman çatılarında kuş besleyenlere karşı karar almaları gerektiğini, ayrıca çevresinde kaçak ahır görenlerin ise belediye çağrı merkezlerine bildirmesi gerektiğinin altını çizerek şu bilgilere yer verdi:
‘Tuvalet penceresinde tel kafes takılmalı, tuvalet deliğinde tıkaç olmalı, tuvalet kapısında aralık olmamalı, tuvaletler temiz tutulmalıdır.
Apartman çatılarında barınmakta olan güvercin ve diğer kuşların dışkılarının özellikle yaz aylarında çatı aralarının temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca apartman yöneticileri çatıda kuş besleyen kişiler hakkında apartman yönetmenliği ile ilgili karar alması gerekmekte olup; buraların dezenfektan edilerek ilaçlatılması sağlanmalıdır.
Şehir içerisinde kaçak ahır veya uygunsuz ortam gördüğünüzde Belediyemizin Çağrı Merkezini (444 58 44) arayarak bildirebilirsiniz.’
SİVRİSİNEKLER KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
Yaz aylarında ortaya çıkan en önemli haşerelerden biri ise sivrisinekler. Belediye yayınlamış olduğu uyarı yazısında sivrisineklerin ne gibi ortamlarda ürediği ve nelerin yapılmaması gerektiğine dair bu bilgilere yer verdi:
‘Sivrisineklerin yaşamlarını yumurta, larva, pupa ve ergin sivrisinek olmak üzere 4 evrede tamamladığı ilk 3 dönemin suda geçtiğinden dolayı su birikintilerine izin verilmemesi gerekmektedir.
Sadece dişi sivrisineklerin kan emdiğinden ihtiyaçları olan proteini insan kanını emerek sağlamaktadırlar. Sivrisineklerin düşmanı olan kurbağalar, kuşlar ve böceklerin anız yakılmasından dolayı yok olduğundan sivrisinek popülasyonu çoğalmaktadır. Bu sebepten dolayı anız yakmaktan vazgeçilmelidir.
Sivrisinekler boş kutular, araba lastikleri ve hayvan ayak izlerinde dahi biriken sularda ürerler, bu sebepten dolayı bina çevresi başta olmak üzere evlerde, turistik tesislerde ve konforlu yazlıklarda gerekli tedbirlerin alınarak su birikmesine izin verilmemelidir.’
FARE VE SIÇANA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
Son olarak ise fare ve sıçanlara karşı bir takım uyarılarda bulunan Sivas Belediyesi, özellikle çöp kovalarının kullanımı hakkındı şu ifadelere yer verdi:
Yiyecek kaynakları olmaksızın farelerin yaşayıp çoğalamayacağını, çöplerin fareler için önemli bir üreme yeri olduğu fare ve sıçanlara karşı uygulanması gerekenler konusunda yetersiz yanmış çöplerdeki kömürleşmiş organik bölümler fareler için iyi bir besin kaynağı oluşturur. Çöpün kapaklı metal olması en iyi tercihtir. Farelerin yaşam alanlarının ortadan kaldırılması ve yiyecek kaynaklarına ulaşmalarının engellenmesi en etkili mücadele yöntemleri arasındadır.
Bütün çöpler 12 litreyi aşmayan ve kapağı yerden en az 30 cm yükseklikte olan ve sıkıca kapanan çöp kovalarında biriktirilmelidir. Çok büyük çöp kutularında ara bölmelerde yani boşluklarda bu kemirgenler çok kolay ürerler. Vidalı kapağı olan kemirmeye dayanıklı plastik çöp bidonları da kullanılabilir.’
Editor : Haberpanelim