USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

10 Yılda 1 Okuyoruz

10 Yılda 1 Okuyoruz

10 Yılda 1 Okuyoruz
29-03-2016 10:00
Google News

ADEM NALBANT

Türkiye’de 1964 yılından bu yana Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. Bu çerçevede 52. Kütüphane Haftası etkinlikleri yeni hafta ile birlikte start aldı.

Kütüphane Haftasının ilk gününde il protokolü Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesinde bir araya geldi. Araştırmacı Yazar N. Yücel Mutlu ve Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Kandur’un konuşmacı olarak katıldığı program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. Kürsüye ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü geldi. Pürlü Sivas’ın geçmişinde 15 medresesi ve bilim, kültür merkezi olmasıyla dikkat çektiğini ifade ederek, ‘Şimdi de aynı şekilde dikkat çekmeye devam ediyor. Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi, il halk kütüphaneciliği hizmetleri açısından Türkiye’de birinci sırada. Sivas’ın bu durumdan gururlanması gerekir’ dedi.

2015 yılında önceki kütüphanede 5166 üye ve 19 bin 814 okuyucu olduğu bilgisini veren Pürlü, ‘Şimdi sadece Ekim ayından bu yana kadar kütüphanemizin üye sayısı 14 bin 648’e ve ziyaretçi ya da okuyucu sayımız ise 190 bin 637 oldu. Daha çok kısa bir zamanda’ diye konuştu.

Pürlü’nün ardından kürsüye gelen Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın ise İslam’ın ilk emrinin ‘oku’ olmasının her şeyin önünü açtığını belirterek, ‘Ecdadımızın gerçekten her gittiği bölgede, fethedilen yerlerde ilk işi medrese ve kütüphane olmuştur. Bunları gerçekleştirmeleri bu inancın gereği okumanın önemine binaen böyle güzel çalışmalar yapmışlardır’ dedi.

Son olarak kürsüye gelen Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı ise toplumların irfanlık, bilim ve teknoloji ile ekonomi alanında ilerleme ve gelişmeyi sağlamasının, geçmişten günümüze kadar edindiği ve her geçen gün üzerine yenisini eklediği bilgi ve birikimlerine borçlu olduğunu ifade etti.

Bilginin önemine değinen Kalaylı, ‘Bilginin gücünü gören ülkelerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük kaynak aktardıklarına, bilgi ürettiklerine bu bilgilerin üretim kaynaklarına aktardıklarına ve bu sayede bilim ve teknolojide hızlı bir şekilde gelişme kaydettiklerine şahit olmaktayız. Bu bakımdan ülke ve toplum olarak okuyan, bilgiye ulaşabilen, ulaştığı bilgiyi kullanabilen ve başkalarıyla paylaşabilen yeni nesil yetiştirme hedefine ulaşma yolunda yoğun gayretler sarf etmekte ve bu çabalarımız sonucu önemli ilerlemeler kaydetmekteyiz. Halkı kütüphanelere çekmek, kitap okuyan ve dolayısıyla bilgilenen ve aydınlanan bir toplum oluşturmak, kütüphaneleri sadece ödev yapılan ortamlar olmaktan çıkararak halkın tamamına hitap eden toplumlar haline getirmek ve halkın kütüphanelerini sahiplenmesi için hepimize ödevler ve görevler düşmektedir ’ ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırmalarda ülkemizde kitap okuma konusunda çok başarılı olmadığımızı ve diğer ülkelere göre çok geride olduğumuzu söyleyen Vali Yardımcısı Kalaylı, şöyle devam etti:

‘Ülkemizde dergi okuma oranı yüzde 4, kitap okuma oranı yüzde 4,5, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 25, televizyon izleme oranı ise yüzde 54 olduğunu göstermiştir. Mesela bir Japon, yılda ortalama 25, İsviçreli 10 ve Fransız 7 kitap okurken, Türkiye’de ise 10 yılda bir kitap okunmaktadır.’

Konuşmaların ardından Araştırmacı Yazar N. Yücel Mutlu ‘Geçmişten Günümüze Ziya Bey Kütüphanesi’ ve Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Kandur da ‘Küreselleşen Dünyada Kütüphanelerin Rolü’ konulu sunum yaptılar.

Program kapsamında ayrıca İkinci Bahar Okuma Salonu ile Atatürk Kitapları, Çocuk Kitapları ve Yeni Yayınlanan Kitaplar Sergisinin açılışı yapıldı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!