M. MUSTAFA IŞIK
Kanser tarama oranlarının etkin düzeylere ulaşmasını ve halkın katılımını arttırmak amacıyla Türkiye’de Sivas’ın da içerisinde bulunduğu 8 ilde konuşlandırılan KETEM TIR’ları ile ilgili Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam bir basın toplantısı düzenledi.
Eski adıyla Emek Aile Sağlığı Merkezi’nde hizmet vermeye devam eden Mobil KETEM projesi kapsamında yürütülecek çalışmaları aktaran Sağlam, ‘Mobil ünitelerde ve KETEM’lerde çekilen mamografi görüntüleri Ankara’da Hacettepe Teknokenti’nde kurulan raporlama merkezine online olarak aktarılacak. Tüm Türkiye’deki tarama verileri buraya gönderilecek ve kısa sürede sonuçlandırılabilecek’ dedi.
‘MOBİL KETEM’DE 850 TARAMA YAPTIK’
Teknokent’te bulunan laboratuarlarda günde yaklaşık 5 bin hastanın tarama sonuçlarına ulaşılabildiğini belirten Sağlam, ‘Pozitif çıkan olgular üst teknoloji cihazlara sahip teşhis merkezlerine yönlendirilecektir. 81 ilimizde tarama sonrasında hizmet verecek teşhis merkezleri kurulmuştur. Aile hekimlerinin katkısı, yeni açılan mobil ve yerleşik KETEM’ler ile meme kanseri taramalarına katılımın her geçen gün artmasını hedefliyoruz’ diye konuştu. Kanser Tarama TIR’ında yaklaşık bir buçuk aylık süreçte 850 çekim (tarama) yaptıkları bilgisini de veren Levent Sağlam, ‘Bu taramalarda 26 şüpheli vaka tespit ettik. Bu şüpheli vakalarda ileri tetkik ve tedavi merkezlerine yönlendirilmiştir’ ifadesini kullandı.
‘HER YIL 170 BİN VAKA TESPİT EDİLİYOR’
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesinin vermiş olduğu bilgilere göre Türkiye’de her yıl 170 bin yeni kanser vakasının rastlandığını kaydeden Halk Sağlığı İl Müdürü Sağlam, şunları söyledi:
‘TÜİK verilerine göre 2014 yılında 77 bin 587 kişi kanserden öldüğü bildirilmiştir. Kanser bizim hayatımıza dolaylı ya da dolaysız olarak girmiş bulunmakta. Kanser artık son yıllarda bütün dünya da ve Türkiye’de gereken önemi hak eden bir hastalık gurubudur. Kansere neden olan etkenler arasında tütün, sağlıksız beslenmeyi ve katkı maddelerini, hareketsiz yaşamı, kimyasalları, radyasyonu anlayacağınız hayatınız içerisindeki herşeyi modern hayatın bize yaşattığı herşeyin kanser ile ilişkisi vardır. Bundan dolayı sağlık bakanlığı özellikle 2007 yılından bu yana söz konusu programları geliştirerek kanser ile yeni programlar yapılmakta. Sivas’ta 2013 yılında kanser vaka sayısı 644, 2014 yılında bu sayı 995’e çıktı. Bu aradaki fark teşhisteki standartların artması olarak izah edilebilir. Tüm Türkiye genelinde 2015 yılında kanser kayıtçılığı yüzde 100 saptama alanına alınmış durumda.’
‘ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ’
Kanserde erken teşhisin önemine de vurgu yapan Uzm. Dr. Sağlam, şöyle devam etti:
‘Olabildiğince erken teşhis yapılmalı. Böyle olduğunda kansere bağlı ölüm hızlarını azaltmış olacağız. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı kanser tarama programları devreye soktu. Bu taramalar 3 kanser türünde yapılıyor. Meme kanseri, kolorektal (bağırsak)kanser ve serviks (Rahim ağızı) kanseri. Tarama çalışmalarımızı daha çok aile sağlığı merkezlerimizde ve KETEM’lerde yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri 30 ve 65 yaş arası kadınlarda 5 yılda bir uygulanacak test ile yapılan taramadır. Bu kansere yakalanan hastaların tamamında HPV DNA varlığı gösterilmiştir. Sonuç pozitif çıkan vatandaşlarımız teşhis merkezlerine yönlendiriliyor. Bağırsak kanserlerimiz 50-70 ya aralığındaki tüm vatandaşlarımıza 2 yılda bir uygulanacak gizli kan testiyle uygulama yapılıyor. Ayrıca bu kişilere 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile bu tarama taçlandırılıyor. Eğer sonuç pozitif ise hastalarımız üniversite ya da numune hastanesine yönlendiriliyor ve orada daha ileri tetkikler alınıyor.’
Editor : Haberpanelim