USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Projelerimizi Sahiplendiler Ama Mutluyuz?

?Projelerimizi Sahiplendiler Ama Mutluyuz?

?Projelerimizi Sahiplendiler Ama Mutluyuz?
02-05-2016 09:30
Google News


ADEM NALBANT

Tarihi 1856’da  Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar düzenlediği yürüyüşle dayanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı Sivas’ta çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Türkiye’de ilk kez 1923’te resmi olarak kutlanmaya başlanan İşçi Bayramı kutlamalarının ilk ayağında, Türk-İş’e bağlı işçi sendikalarının katılımıyla kent meydanındaki Atatürk heykeline çelenk sunumu yapıldı. Çelenk sunumunun ardından Demiryol-İş, Yol-İş, TES-İş gibi sendikalardan temsilcilerin yer aldığı kalabalık adına Yol-İş 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Ekici bir basın açıklaması yaptı.

Ekici açıklamasında dünyada emeğin haklarına yönelik bir saldırı olduğunu dile getirerek, buna topyekün karşı durulması gerektiğini ifade etti. Ekici, ‘Tüm dünyada emekçiler, daha dün kölelik koşullarında çalışmaya karşı çıkarken, 8 saatlik çalışma uğruna canlarını verirken bugün hala birçok ülkede benzeri çalışma koşullarının var olmasını kabul etmiyoruz’ dedi.

Sorunlarının giderek büyüdüğünü aktaran Başkan Ekici, ‘Emeğin haklarına karşı yürütülen sistemli müdahaleler artarak devam ediyor. Bizlere ücretli kölelik şartları dayatılmak isteniyor. Esneklik ve kuralsızlık temelinde güvencesiz çalışma esas haline getiriliyor. Kıdem tazminatımıza göz dikiliyor. Her yıl binlerce işçi iş cinayetlerinde ölüyor. Asgari ücretteki artış yoksulluğu azaltmıyor. Taşeron işçilerinin mevcut sınırlı hakları elinden alınmaya çalışılıyor. İşçi kadrosu verilmiyor. İşçiyi özel istihdam bürosu aracılığıyla kiralama düzenlemeleri yapılıyor. Örgütlenen işçiler işten atılıyor. Özelleştirme adı altında talan sürdürülüyor’ diye konuştu.

‘Artık bu gidişe dur demek zorundayız’ diyen Ekici, ‘Biz sosyal adalet, eşitlik ve refah istiyoruz. Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşam koşulları ve sendikal haklar istiyoruz’ ifadesini kullandı.

BEKLENEN İLGİ OLMADI

Kutlamaların bir başka ayağı ise Mevlana Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonuna bağlı sendikalar, sol görüşlü bazı STK’lar ve gençlik yapılanmaları ile Cumhuriyet Halk Partililerin katılımıyla düzenlenen etkinliklerde günün anlam ve önemini kapsayan konuşmalara yer verildi. Önceki kutlamalara göre daha az katılımın olduğu gözlenen etkinlikte kürsüye önce Eğitim-Sen Şube Sekreteri Mustafa Akyol çıktı. İktidarın; taşeron işçiler, kıdem tazminatı, istihdam büroları gibi politikalarını eleştiren Akyol, ‘Sömürüye, yoksulluğa, faşizme, gericiliğe, kapitalizme, emperyalizme karşı mücadeleyi birlikte büyüterek, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin barışın hakim olduğu başka bir dünyayı kendi ellerimizle kurmaktan geçtiğini biliyoruz’ dedi.

Daha sonra konuşan SES Sivas Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü Serkan Çelikgün ise bu İşçi Bayramının 126.’sını kutladıklarını belirterek, ‘En önemli olan günümüz 1 Mayısta emeğin ucuzladığı, emekçilerin daha da fakirleştiği, kurumların emeğin değil rantı önemsediği bir döneme giriyoruz. Demokrasi, laiklik ve barış mücadelemiz devam edecektir’ şeklinde konuştu.

Son olarak kürsüye CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız geldi. Akyıldız, gelen şehit haberleri üzerine birçok yerde 1 Mayıs kutlamalarının iptal edildiğini kaydederek, şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

AKYILDIZ: CHP HAKLI ÇIKTI

Akyıldız TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın açıklamalarına değinerek, ‘Kısa bir süre önce CHP olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonunda bunların gerçek niyetinin, özgür, laik, çağdaş bir anayasa yapmak olmadığını, tıpkı Meclis Başkanının anlattığı anayasa yapmak üzere olduğunu gördük. Onlar bizi suçladılar. Ancak CHP’nin bir kere daha haklılığı ortaya çıktı’ dedi.

Taşeron sistemin bir kölelik sistemi olduğunu savunan Akyıldız, şunları söyledi:

‘CHP olarak ‘taşeron sistemin kaldırılması, emeklilere ikramiye ve asgari ücret artışı’ dediğimizde, ‘kaynağı nereden bulacaksınız’ dediler. Bakın bugün görüyoruz ki CHP’nin projelerini sahiplendiler ve yapma telaşı içerisindeler. Bundan mutluyuz. Keşke daha fazla yapsalar. Çünkü kazanan bu ülkede yaşayan yurttaşlarımız olacaktır.’

Daha sonra meydandakiler davul ve zurna eşliğinde halay çekti.

ÜLKÜCÜLERDEN ‘HALAY’ PROTESTOSU

Öte yandan Mevlana Caddesi üzerinde halaylı kutlama yapan kalabalığı, ülkücü olduğu iddia edilen bir grup protesto etti. Gelen şehit haberleri nedeniyle halay çekilmesinin yanlış olduğunu savunan grup, daha sonra alandan uzaklaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!