RUHİ DEMİR
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Başkanlığı ile Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) tarafından düzenlenen Sivas Romatoloji Günlerinin ikincisi düzenlendi.
Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Vali Alim Barut, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli ve birçok öğretim üyeleri katıldı. Program Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile başladı. Daha sonra sempozyum Başkanı olan Prof. Dr. Sami Hizmetli toplantılar hakkında bilgi vermek üzere kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığı Nurten Eskiyurt’un eşliğinde konuşmacı olarak Prof. Dr. Tansu Arasıl söz aldı. Arasıl, romatoloji alanındaki son güncel gelişmeleri ve TRASD hakkında bir takım açıklamalarda bulunarak şu ifadelere yer verdi:
‘Türkiye’de romatoloji kavramı Uzmanlık Tüzüğüne 1962 yılında girmiş ise de, romatolojide önemli derneklerimizden birisi olan Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) 1947 yılında Türk fiziyatristleri tarafından kurulmuş, aynı yıl faaliyete geçen Avrupa Romatizma Birliği’ne (EULAR) bilimsel dernek statüsü ile kabul edilerek üye olmuş, 1959 yılında İstanbul’da Avrupa Romatoloji Kongresini düzenlemiştir. Halen düzenli şekilde uluslar arası katılımlı sempozyum ve kongreler düzenleyen TRASD, ulusal çalışma grupları oluşturulmuş olup EULAR Genel Kuruluna ve çeşitli çalışma gruplarına delegelerini göndermekte, çok merkezli birçok uluslar arası bilimsel çalışmaya katılmaktadır. Derneğin kuruluşundan beri yayımlanan Turkis Journal of Rheumatology, halen İngilizce yayımlanmakta, birçok ulusal ve uluslar arası veritabanına kabul edilerek, Archives of Rheumatology adı ile başarılı yayın hayatına devam etmektedir.
TRASD’ın Afyon, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, İstanbul, Trakya, Manisa ve Sivas olmak üzere .ok başarılı çalışmalar yapan 11 büyük şubesi vardır. Türkiye Romatoloji Derneği 1993 yılında iç hastalıkları romatoloji bilim dalları temsilcileri tarafından RAED adı ile kurulmuş, 2012 yılında TRD adını almıştır. Türkiye EULAR’da dönüşümlü olarak TRASD ve RAED tarafından temsil edilmektedir.’
Editor : Haberpanelim