M. MUSTAFA IŞIK
Çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiren aşırı sıcaklar nedeniyle uzmanlar vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Numune Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yasemin Pekşen konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Pekşen, ‘Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma da bu zor duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Aşırı sıcaklıklarda sadece terleyerek vücut ısısı sağlanmaz. Özellikle yaşlılarda, bebeklerde, dört yaş altı çocuklarda ve kronik rahatsızlığı olan kişilerde bu terleme mekanizması yeterli olmamakta. Aşırı sıcaklıklara bağlı olarak artan vücut ısısı ile özellikle beyin ve diğer hayati organlar olumuz yönde etkilenmekte’ dedi.
Pekşen ayrıca 65 yaş ve üzeri hastalar, dört yaş altında olan çocuklar, bakıma muhtaç olan kişiler, hamileler ve kronik hastalığı olan kişilerde artan hava sıcaklıklarında dikkatli olmaları gerekliliğine vurgu yaparak, ‘Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında vatandaşın dışarı çıkmamasını öneriyoruz ve günlük ortalama iki buçuk litre sıvı alınmasını uygun görüyoruz. Alkolsüz, kafeinsiz ve gazlı olmayan içecekler tercih edilmeli. Güneşten korunmak için şapka, gözlük ve koruyucu losyonlar kullanılmalı, ince kıyafetler tercih edilmeli ve aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durulması gerekiyor. Bununla birlikte spor yapan kişiler de her saat başı en az üç ya da dört bardak sıvı tüketmelidirler’ diye konuştu.
Sıcak çarpmasının, aşırı sıcağa maruz kalmanın neticesinde meydana gelen vücut ısısının düşürülememesi durumu olduğunu hatırlatan Pekşen, ‘Güneşe çıkacak olan kişiler güneşe çıkmadan önce vücutlarına koruyucu faktörler uygulaması gerekiyor. Vücutta su toplanması ve şiddetli ateş meydana gelirse bu kişiler en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi lazım. Su toplanan bölgelere diş macunu, salça, yağ ve yoğurt gibi maddelerin kesinlikle sürülmemesi gerekiyor’ ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim