ADEM NALBANT
SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren kamu ve özel sektör ayrımı olmadan tüm işyerlerinde yürürlüğe girecek olan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasıyla ilgili kısa bir bilgilendirmede bulundu. Erkmen, ‘İş kazalarını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı iş sağlığı ve iş güvenliği kanununu ile her işyerine iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildi. Bu kanun kapsamında işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılmış olup, 50 işçiden az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinin de 1 Temmuz 2016 tarihine kadar Bakanlıkça yetkilendirilmiş İş Güvenliği uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam edilmek üzere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile anlaşma yapması gerekmektedir’ dedi.
ŞARTLARI YERİNE GETİRMEYENE CEZA VAR
10 işçiden az işçi çalıştıran işverenler veya vekillerinin ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alarak Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden (OSGB), kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden işyeri hekimi hizmeti alarak kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirebileceğini aktaran Başkan Erkmen, ‘Bu şartları yerine getirmeyen işverenlere, görevlendirmediği her bir kişi ve 2016 yılında her bir ay için 6 bin 511 TL idari para cezası uygulanacaktır’ diye konuştu.
UYGULAMA İŞVERENLERE ZARAR GETİRECEK
‘İş güvenliğinin ve mesleki hastalıkların önemini çok iyi bilmekteyiz’ diyen Hasan Coşkun Erkmen, bu uygulamanın amacına hizmet etmediğini ve işverenlere de faydadan çok zarar getireceğini vurguladı. Erkmen, ‘Ülke ekonomisi içerisinde kendisine zor şartlarda yer bulmaya çalışan işyerlerinde 10dan az işçi çalıştıran ve istihdama katkı sunmaya çalışan küçük esnaflarımızın, küçük işyerlerimizin ve bürolarımızın üzerine yüklenen bu ek maliyetlerle sıkıntıları daha da artacaktır. Küçük esnafımızı, küçük işyerlerini ve büroları zor durumda bırakacak olan bu yasanın biran önce uygulamadan kaldırılması gerekir’ ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim