HAYRULLAH AĞKAŞ
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Sivas Milletvekillerinin önerdiği kanun tasarısı hükümet tarafından kabul edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştu. Şimdi ise teklifin meclisten geçerek, resmiyet kazanması bekleniyor.
İlimizde 2. Devlet Üniversitesi’nin heyecanı yaşanmaya devam ederken, konunun netlik kazanmasının ardından şimdi de 2. Üniversite’nin ilimizde hangi bölgede kurulacağı oldu.
Kamuoyunda konuşulan mevkiler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan AK Parti Sivas İl Başkanı Av. Ziya Şahin, gelişmeleri paylaştı. Şahin, yeri ile ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, spekülasyon yaşanmaması için konunun resmiyet kazanmasının beklendiğini akabinde yeri ile ilgili açıklama yapılacağını belirtti.
SPEKÜLASYONLARA
MAHAL VERİLMEYECEK
AK Parti İl Başkanı Şahin, ‘Sivas ile ilgili proje ve programlarımız ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bunların başında 2. Devlet Üniversitemiz var. Şuanda yeri ile ilgili çalışmalar yapıldı. Nereye yapılacağı konusunda çeşitli istişareler yaptık ve kanun çıktıktan sonra nereye yapılacağının belirlenmesini kararlaştırdık. Zira spekülasyonlar olabiliyor. O sebeple de kanun çıkıp resmileştikten sonra bunu açıklayacağız’ dedi.
Sivas’ta esas itibariyle yer sıkıntısı olmadığını vurgulayan Şahin, ‘Yani Sivas çok büyük bir coğrafya. Ayrıca 2. Devlet Üniversitemiz de merkez de olacak. Şehre yakın bir noktada kurulmasının şehrin imkânlarından faydalanılması açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bu üniversiteye gelecek olan Öğretim Üyeleri, öğrenci ve velilerinin şehrin havaalanından, hızlı treninden ve otobüs terminalinden faydalanabilmeleri gerekiyor. Bu konuları da çok önemsiyoruz. O yüzden 2. Devlet Üniversitesi’nin ulaşım imkânlarının rahat olacağı bir noktaya kurulmasından yanayız. Şuan itibariyle Üniversite şuraya kurulacak demek noktasında değiliz. Konuyla ilgili kanunun çıkmasının ardından Sivas’ın etrafında kampüsü olacak genişlikte geniş bir arazi belirlenip, orada Sivas Teknik Üniversitesi’nin kurulması için gerekli alt yapı yapılacak’ ifadelerini kullandı.
EĞİTİMDE SİVAS’IN
ÖNÜ AÇILACAK
AK Parti İl Başkanı Av. Ziya Şahin, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz’ın Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilmesinin ilimizdeki eğitim durumu açısından çok büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Sivas’a verilmesini önemsediklerini belirterek, ‘Zira eğitimde de Sivas’ın ihtiyaçları vardı. Özellikle 2. devlet üniversitesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın Sivas’a verilmesi Sivas’ın önünü açacak ve Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin daha hızlı ve kapsamlı kurulmasını sağlayacaktır’ dedi.
Sivas’ın eğitiminin kültürünün gelişmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerine düşen çok görevler olduğunu işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
‘Cumhuriyet Üniversitemizin mevcudu 55 binleri buldu. Dolayısıyla Sivas’a kökten gelen 700 yıllık eğitim hayatını şimdi Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz ile birlikte daha da zirveye taşıyacaktır. Sivas için de faydalı olacağına ve iyi hizmetlere imza atacağına kanaatindeyim. Eğitim şart diye bir söz var. Artık Türkiye’nin eğitimini ileriye götürmekte Sivaslı bir bakana ve Sivaslılara düştü. İnşallah o köklü eğitim geçmişimizi ülkenin istifadesine sunarak, ülkenin eğitim geleceğini hep birlikte temin edeceğiz.’
TASARI MECLİS’E
SUNULDU
‘Sivas Bilim ve Teknik Üniversitesi’ ile ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Sivas milletvekillerinin önerdiği kanun tasarısı kabul edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.
Kısa süre önce Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Sivas Milletvekilleri tarafından sunulan kanun tasarısı TBMM’de kabul edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine geldi. Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülen tasarının mevcut üniversiteden bağımsız ve hiçbir fakülteyi katmadan tamamen yeni açılacak fakülte ve enstitülerle nitelikli bir üniversite olarak açılması bekleniyor.
KANUN TASARISI
Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü, 20 Mayıs 2016 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan Kanun Tasarısında, Sivas’a 2. Devlet Üniversitesi kurulması için şu gerekçeler bildirildi:
‘Ülkemizde yükseköğretime olan talep sürekli artmaktadır. İkinci öğretim ya da açık öğretim yoluyla bu talebin bir kısmı karşılanmaya çalışılsa da tamamen karşılanması mümkün olmadığından üniversitelerin önündeki yığılmalar devam etmektedir. 2015 yılı örgün yükseköğretim programları kontenjanları 802.746’dır. Bu kontenjanlara toplam 2.126.670 aday başvuruda bulunmuş, ön lisans programlarına sınavsız geçişle 171.445, merkezi sınav sonuçlarına göre 193.044, toplam 364.489 öğrenci; lisans programlarına 408.687 öğrenci, açık öğretim programlarına da 198.140 olmak üzere toplam 971.316 öğrenci yerleştirilebilmiştir. Bu durumda yeni üniversiteler kurulmadığı takdirde üniversite kapısında yığılmanın büyüyerek devam etmesi kaçınılmazdır. Bununla birlikte ülkemizde üniversite, araştırmacı ve bilim adamı sayısı ile üniversitede eğitim gören öğrenci sayısının toplam nüfusa ıranı gelişmişler ülkelere kıyasla hala düşüktür. Bu çerçevede yüksek öğretime olan talebin her geçen gün artmakta olduğu Mersin, Trabzon ve Sivas’ta kurulmuş olan Mersin Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesinin mevcut fiziki altyapısı ve mevcut öğrenci sayısıyla eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yürütmede sorunlar yaşadığı göz önüne alınarak bu illerde kent ve bölgenin gelişimine katkı sağlayacak üç devlet üniversitesinin kurulmasının yararlı olacağı değerlendirilmiştir.’
Madde gerekçeleri olarak sunulan kanun teklifi metninin Madde 33’de ise şu bilgiler yer alıyor:
‘Madde ile Eskişehir Teknoloji Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Teknoloji Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Van Zehra Üniversitesi adıyla Devlet üniversiteleri ile İstanbul’da Fenerbahçe Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından Fenerbahçe Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulması amaçlanmıştır.’
Editor : Haberpanelim