OĞUZHAN SARZEP
01-31 Ekim ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık ayı’ etkinlikleri ilimizde de durmaksızın devam ediyor.
Kanserle Yaşam Derneği (KAYADER) bu bağlamda Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinliklerini sürdürürken, dernek önceki geçtiğimiz gün meme kanseri hastaları ile kahvaltı programında bir araya geldi.
Köşe Park Restaurant’ta gerçekleştirilen kahvaltı programına Dernek Başkanı Ayşe Sarı, üyeler, Sende Gülümse Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Behlül Polat ve meme kanseri hastaları katıldı.
‘BİLİNÇLENDİRME ÇOK ÖNEMLİ’
Programda konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Onkoloji Merkezi, Tıbbi Onkoloji Ayaktan Tedavi Sorumlu Hemşiresi ve KAYADER başkanı Ayşe Sarı, dernek olarak düzenledikleri etkinliklerin amacının meme kanseri konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Sarı şunları dile getirdi;
‘01-31 Ekim tarihleri arası tüm Dünya’da ve Türkiye’de ‘meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı’ kapsamında değerlendirilir. Kanserle yaşam ve dayanışma derneği (KAYADER) olarak biz de meme kanseri konusunda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak için bir takım etkinlikler düzenledik. Bu etkinliklerin temel amacı; meme kanseri konusunda farkındalık oluşturmaktır. Farkındalık oluşturmak için de; konuyla ilgili bilgilendirme, hatırlatma, bilinçlendirme çok önemli.’
‘MEME KANSERİ ERKEKLERDE VE
HAMİLELERDE DE GÖRÜLEBİLİR’
Başkan Ayşe Sarı, meme kanserinin çağımızın en önemli hastalıklarından biri olduğunu vurgulayarak, bu kanserin erkeklerde ve hamilelerde de görüldüğünü söyledi. Sarı; ‘Kanser çağımız en önemli hastalıkları arasında yer almakta ve birçok kanser türü, erken tanı ile tedavi edilebilmektedir. Meme kanseri de bu grup kanserler arasında yer alır. Meme kanseri sadece kadınlarda görülmez. Erkeklerde ve hamilelerde de görülebilir’ dedi.
‘MEME VE GÖĞÜS KANSERİ
AYNI ANLAMA GELMİYOR’
Sarı, halk arasında meme kelimesinin ayıp karşılandığı için göğüs dendiğini yanlış olduğunu söyleyerek; ‘Meme kanseri olarak isimlendirilmesi gerekiyor. Göğüs kanser terimi halk arasında meme terimi kullanılması istenmediği için, ayıp karşılandığı için göğüs olarak kullanılır ama aynı anlama gelmemektedir. Ve kesinlikle meme kanseri olarak kullanılması gerekir’ dedi.
‘SLOGANIMIZ; ‘BİRLİKTE
DAHA GÜÇLÜYÜZ’’
Başkan Sarı son olarak, KAYADER üyeleri ve hastaları ile beraber birlikte daha güçlü olduklarının altını çizerek; ‘Kanser olmamak için alınması gereken önlemler konusunda bilgilenmek ve bunlara hayata geçirmek dernek olarak en önemli amacımız. Bununla beraber erken tanı için düzenli sağlık kontrolleri konusunda bilinçlendirmek temel amaçlarımız arasında yer alıyor. Bu kapsamda KAYADER olarak; bilimsel ve sosyal etkinliklerde tedavi gören ve tedavisi bitmiş kontrolleri süren meme kanseri hastalarımız ile bir araya gelerek bu farkındalığın sınırlarını büyütmeye çalışıyoruz. Bugünde bu amaçlar buradayız. Sloganımız; ‘Birlikte daha güçlüyüz’’ şeklinde konuştu.
Editor : Haberpanelim