USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Milli Ekonominin Temeli Tarımdır?

?Milli Ekonominin Temeli Tarımdır?

?Milli Ekonominin Temeli Tarımdır?
10-11-2016 18:02
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ / OĞUZHAN SARZEP

Et ve Süt Kurumu Sivas Kombinası Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla hizmete açıldı.

Sivas İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve geçtiğimiz dönemlerde Et ve Süt Kurumu’na devredilen Sivas Et Kombinası yoğun katılımla hizmete başladı. Dün yapılan açılış törenine Bakan Yılmaz ve Çelik’in yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlük yetkilileri AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Selim Dursun, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, diğer protokol üyeleri ile çok sayıda Sivas halkı katıldı.

Saat 14.00’da başlayan açılış merasimi Şehit Nurullah Çakır’ın ikindi namazı sonrasındaki cenaze töreni nedeniyle kısa tutuldu. Törende sadece Bakan İsmet Yılmaz ile Faruk Çelik konuşma yaptı.

Gerek Bakan Yılmaz ve gerekse Bakan Çelik, konuşmalarının başında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 78. yıldönümü dolayısıyla birer konuşma yaparak, tüm şehitlerimizi saygıyla andıklarını belirttiler.

‘TARIM OLMAZSA OLMAZ!’

Et kombinasının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ülkemiz için tarımın önemine değindi. Sivas Et ve Süt Kurumu’nun Sivas’ımıza hayırlı olmasını temenni eden Bakan Yılmaz, ‘İlgili bakanlarımızın katkısı olmasaydı bugün bu tesisi tamamlayabilmek mümkün olmazdı. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Hangi dönemde olursak olalım, istersek bilgi çağına geçelim. Tarım olmazsa olmaz. Gıda güvenliği olmazsa olmaz’ dedi.

Tarımla ilgili Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü hatırlatan Yılmaz, ‘Bunun içinde Atatürk diyor ki ‘Milli ekonominin temeli tarımdır.’ Bu Atatürk döneminde de öyleydi. Bugünde öyle. Tarım olmazsa hiçbir şey olmaz. Hem nüfus artıyor, hem de tüketim alışkanlığı da artıyor. Buda tarımın ve gıdanın önemini daha da çok artırmaktadır. Tarımsal üretim değerleri dikkate alındı. Türkiye Avrupa’da birinci, Dünya’da yedinci sırada. Büyükbaş hayvan sayımız arttı. 2002’de 9 milyon 900 varken, 2016’da 14 milyon var. Küçükbaş hayvan sayısı 2002’de 32 milyon iken 2016’da 44 milyon. Süt üretimi arttı, et üretimi arttı. Kesilen hayvan sayısı da arttı. Et üretimi 420 bin tonmuş, şimdi 1 milyon 150 binin üzerinde. Kanatlı hayvan üretimi ve bal üretimi de arttı’ dedi.

Bakan Yılmaz konuşmasında şunları kaydetti:

‘Hayvancılık faaliyetlerinde Türkiye önemli aşamalar kaydetti ve üretim oranları arttı. Bunlar kendiliğinden olmuyor. Tarımda çok büyük destek veriyoruz. 2017 yılında tarıma vereceğimiz destek 30,9 milyar lira olacak. Tarım üretimleri sigortasına da yıllık 900 milyon lira destek veriyoruz. Gübre ve yemde KDV'nin kalkmasıyla yılda 2,7 milyar destek sağlıyoruz. Bunlar ürettiğimiz para etsin diye yapılıyor. Geçmişe kıyasla çok iyi durumdayız. Yarınımız şüphe yok ki daha güzel olacak. Bunun şartı birlik beraberliğimizi devam ettirmek. Bizim şehitlerimize karşı borcumuz var. O borç onların uğrunda öldüğü değerler. Bu vatana, bu bayrağa sahip çıkmamız lazım. Bunun için herkesin daha çok çalışması lazım.’

‘TÜRKİYE GÜR

SESİNİ YÜKSELTİYOR’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin de yer aldığı coğrafya üzerinde birilerinin masa başında yaptığı hesapların her zaman kan ve gözyaşı akıttığını söyledi. ‘Güçlü Türkiye artık bütün bunlara müdahil. Türkiye gür sesini yükseltiyor’ diyen Çelik, ‘Devleti kurmanın ne kadar zor olduğunu düşündüğünüzde bu Cumhuriyeti bize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyoruz. Zor bir coğrafyada yaşıyor, zor bir süreçten geçiyoruz. 100 yıl önce yanı başımızdaki ülkeler ile plan yapıp cetvel ile sınır çiziyorlardı. Bu coğrafyada hep kan, gözyaşı aktı, halen de devam ediyor. Aynı çevreler şimdi yeniden masa başında bu planları yapıyorlarsa burada gözyaşından başka bir şey çıkarmayacaktır. Güçlü Türkiye bütün bunlara müdahil. Bunların masa başında çözülmeyeceğini haykırmaya devam edeceğiz. Türkiye gür sesini yükseltiyor. Bu gür sesin inlemesi, devam etmesi için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın temennisinde bulunuyorum’ ifadelerini kullandı.

‘TOPRAĞIN KIYMETİNİ

BİLMEK ZORUNDAYIZ’

Tarımın ülke için bir tercih değil, zaruret olduğunu ifade eden Bakan Çelik, üreten, tarlada çapa ile çalışanları baş tacı olarak gördüklerini kaydederek şöyle dedi:

‘Tarımda kalkınma olmadan diğer alanlarda kalkınmayı başarmak mümkün değil. Cep telefonu, televizyon olmaza da olur. Ama sofranıza ekmek, zeytin peynir gelmiyorsa, yani sizi ayakta tutan gıda, yani tarım ayakta değilse ayakta kalmanız mümkün değil. Tarımın öneminin arttığını bilerek ona göre çalışmamız gerekiyor. Dünyanın her yerinde tarıma elverişli topraklar azalıyor. İnsanlık, iklim değiştiği için özellikle su açısından sıkıntılar ile karşı karşıya. Nüfus artıyor. 25-30 yıl önce 45-50 milyonluk Türkiye 80 milyona gelmiş. 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. İnsanların geçinmesi mümkün değil. Şu an itibariyle 34 ülkede yiyecek sıkıntısı var. 80 ülkede suya erişimde sıkıntılar yaşanıyor. Çok şükür 4 mevsimi aynı anda yaşanan cennet vatanımızda toprağımızın kıymetini bilmek zorundayız. Geldiğimiz yer nasıl topraksa varacağımız yerde toprak. Toprağı gerektiği gibi korumak, ona gerektiği gibi sahip çıkmak zorundayız.’

‘MAZOTTA YÜZDE 50

DEVLET DESTEĞİ’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, ‘Tarım, stratejik bir sektördür. Tarım ülkemiz için bir tercih değil, tarım ülkemiz için bir zarurettir. Olmazsa olmazdır. Tüm köylülerimiz başımızın tacıdır. Yani tarımda kaklında olmadan diğer alanlarda bu kalkınmayı başarmak mümkün değildir. Tarımın öneminin her geçen gün arttığını bilerek, çalışmalarımızı ona göre yürütüyoruz’ dedi.

Yaklaşık 140 milyon lira olan tarımsal hâsılayı 150 milyar dolara çıkarmak istediklerini belirten Bakan Çelik şöyle devam etti:

‘Nasıl çıkaracağız? Sizler çalışacaksınız, bizlerde sizlere destek olacağız. Bu büyük hedeflerimizi gerçekleştirmek için Sayın Başbakanımızın öncülüğünde yeni bir proje açıkladık. Dedik ki; Milli Tarım Projesi… Ne yapacağız? Türkiye’yi 941 havzaya böldük. Hangi havzada ne ekilecek? Ne ekilmesi lazım? Hangi ürütün ekersek, daha fazla verim alırız? Bunları tek tek inceledik. Sivas’ı da inceledik. Hangi yörede çiftçimiz ne ekerse daha iyi verim alır, bunları tespit ettik. Doğru bölgede doğru ürünü ekerek, tarımsal hâsılayı artıracağız. Gübrede ciddi oranda indirimler oldu. Başta KDV silindi. Ama esas yaptığımız düzenleme mazotta yapıldı. Çok şükür ki hükümet olarak hayata geçirdiğimiz proje ile artık mazotun yarısını çiftçimiz, yarısını devlet olarak biz karşılayacağız.’

‘25 İLİMİZİ YETİŞTİRİCİ

BÖLGE OLARAK BELİRLEDİK’

Hayvancılık alanındaki yeni adımlardan bahseden Bakan Çelik, Türkiye genelinde 25 ili yetiştirici bölge olarak belirlediklerini kaydetti.

Bakan Çelik, ‘Milli Tarım Projesinin ikinci ayağı ise hayvancılık konusu. 3 alanda ciddi adımlar atıyoruz. Bunlardan bir tanesi Türkiye’de 25 ili yetiştirici bölgesi olarak değerlendireceğiz. Yani burada buzağı doğacak, 9 aylık olacak ve buradan diğer bölgelere buradan satışlar yapılacak. Sivas bu 25 ilin içerisinde yer alıyor. Peki, bize ne faydası var diyeceksiniz? Sivaslı bir kardeşim burada hayvancılık yapıyorsa, alacağı bir düvenin değeri 3 bin lira ise bunun 3’te birini yani bin lirasını devlet olarak biz vereceğiz. Hayvan doğum yaptı, buzağı doğdu. Buzağının aşılarını yaptıracaksınız. Türkiye’de her yıl 400 bin buzağıyı kaybediyoruz. 4 aya gelinceye kadar her türlü aşılarını yaptırınca Sivas’taki kardeşimiz buzağı başına 750 TL destek alacak. 100 tane hayvanın varsa 75 bin TL destek almış olacak’ şeklinde konuştu.

Mera projesi hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, ‘Üçüncü projemiz ise kim hayvancılık yapmak isterse ona mera temini yapılacak. Bir köy düşünün Orada kimse hayvancılık yapmıyor ama köyde mera var. O merayı kim hayvancılık yapıyorsa ona tahsis edeceğiz. Her hayvancılık yapıyorum diyene mera tahsisi yapacağız. Bu üç projemizin de ne anlama geldiğini siz çiftçilerimiz bizlerden daha iyi biliyorsunuz’ dedi.

450 MİLYARLIK

HİBE DESTEĞİ

Bu işin eğitimini almış insanların devlette işe yerleştirilmek istemek yerine çiftçinin önüne düşüp projeler üreterek tarımsal gelişmeye katkıda bulunma önerisinde bulunan Bakan Çelik özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bulunan Sivaslılara ‘Hadi gel köyümüze dönelim' çağrısı yaptı. Bu yıl 15 bin kişiye 450 milyar liralık hibe desteği sağlanacağını, bunun 11 binlik kısmının hayvancılık ile ilgili olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, hayvancılık yapmak isteyenlere kişi başı 6 büyükbaş ve 40 küçükbaş hayvan desteği sağlanacağını ifade etti. Bakan Çelik, ‘Çiftçi tarımın, tarım ise yarınımızın teminatıdır. Bu topraklar bize şehitlerimizin emaneti. Milletin ekmeğini büyütmek için gece gündüz demeden çalışacağız. Yeri zamanı geldiğindi ay yıldızlı bayrağın göklerde dalgalanması için gerekirse de öleceğiz’ ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından protokol üyeleri tarafından hibe desteği kazanan çiftçilere sertifikaları takdim edildi. Sonrasında ise kurdele kesimi yapılacak tesisin açılı yapıldı. Bakan Yılmaz ile Bakan Çelik sonrasında ise tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldılar.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!