HAYRULLAH AĞKAŞ / OĞUZHAN SARZEP
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesi’nin 2016-2017 eğitim öğretim dönemi Akademik Yılı açılış programına katıldı. Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapılan törende konuşan Bakan Yılmaz, eğitimin en temel unsurunun öğretmenler ve öğretim üyelerinin olduğunu belirterek, önümüzdeki süreçte öğretmenlere yönelik de yatırımlarda bulunacaklarını kaydetti.
Akademik Yılı açılış programına Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Vali Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekilleri Selim Dursun, Mehmet Habib Soluk, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, il protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı.
Bakan Yılmaz, konuşmasında eğitimde çok büyük yol aldıklarını söyledi. Türkiye’yi 21. yüzyıla taşıyacak en büyük çalışmanın üniversitelerden geleceğini aktaran Yılmaz, ‘Üniversiteler bir toplumu ileri götüremezse o toplumun ilerlemesi mümkün değildir. Bir yere üniversite geliyorsa umut, müteşebbis ruhu geliyor demektir’ ifadesini kullandı.
Yılmaz, ‘Cumhuriyet Üniversitesi’nin 2016-2017 Akademik yılı hayırlara vesile olsun. Bu akademik yılda hem hocalarımıza, hem öğrencilerimize üstün başarılar diliyorum. 1974 yılında kurulan, herhalde 50 öğrenci ile başlayan bir Üniversiteden bugün, 50 binin üzerinde öğrencisi ve 2 bine yakın öğretim üyesiyle geniş bir aile. Ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Türkiye’deki 182 üniversite arasında güzide yere sahip bir üniversitemiz var. Bu zamana kadar ki tüm Rektörlerimize ve öğretim üyelerimize çok teşekkür ediyorum’ dedi.
Eğitimde çok önemli noktalara geldiklerini belirten Yılmaz, ‘Ama Türkiye’yi 21. Yüzyıla taşıyacak en büyük gayret ve çalışma üniversitelerden gelecektir. Eğer üniversiteler bir toplumu ileri götüremezse, hiçbir şekilde o toplumun ileri gidebilmesi mümkün değildir. Bir yere üniversite geliyorsa, umut geliyor demektir’ diye konuştu.
Hükümete geldikleri dönemde Türkiye’de 76 üniversite olduğunu anımsatan Yılmaz, şimdi 181 üniversitenin bulunduğunu aktardı.
Yılmaz, birçok ilde yeni üniversiteler kurmaya devam edeceklerini dile getirerek, ‘Sadece lisanstaki öğrenci sayısı 4 milyonun üzerinde. Bu rakam da gösteriyor ki Türkiye'nin geleceği aydınlık, bundan hiç şüpheniz olmasın. Eğitimde kaliteleşmeyi artırmamız lazım. İşte bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile el ele vererek Türkiye'nin eğitim politikasının daha iyi bir yere gitmesi için çalışma yapıyoruz’ diye konuştu.
Üniversitelerin bir alana odaklanması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, ‘Üniversitelerimizin tümünün, aynı, birbirinin kopyası olmasını istemiyoruz. Bütün üniversitelerimiz farklı değerler üretmelidir. Bu yaklaşım bütün üniversitelerin bütün alanlarda faaliyet gösterirken bir alanda temayüz etmesi anlamına geliyor. Bu amaca yönelik olarak bölgesel kalkınma odaklı, misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması çalışması başlatıldı’ dedi.
‘EĞİTİMİN TEMEL UNSURU
ÖĞRETMENLERDİR’
Bakan Yılmaz, eğitimin temelinin öğretmen olduğunu ve öğretmen olmadan eğitim yapabilmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, ‘Derslik yaparsınız, müfredat olur, bina olur. Ama öğretmen yoksa öğretim üyesi yoksa ders yapabilmek mümkün değildir. Dersliğiniz yoktur, müfredat yoktur, kitap yoktur. Ama öğretmeniniz, öğretim üyeniz varsa açık alanda da olsa mutlaka eğitim yapılır. Öğretmen ve öğretim üyesi eğitimin en temel unsurudur. Önümüzdeki dönemde de buna yatırım yapacağız’ değerlendirmesini yaptı.
‘21. YÜZYIL TÜRKİYE’NİN
YÜZYILI OLACAKTIR’
Türkiye'nin eğitimde başarılı olduğunu ancak eleştirilerin yapıldığını dile getiren Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:
‘Eleştiriler var, ‘darbeyi yapan da bu eğitimden çıktı’ diyorlar. Doğru ama darbeye karşı olan da bu eğitimden çıktı. 'Dağa çıkan da bu eğitimden çıktı' diyorlar ama dağa çıkanla mücadele eden de bu eğitimden çıktı. Eğitimde tek tipleştirme olabilmesi mümkün değil. Çünkü eğitimin payı bir raddeye kadardır. Eğitimin dışında çevrenin payı vardır. Çevrenin dışında ailenin payı vardır. Cenabı Allah birlik ve beraberliğimizi daim etsin. Kardeşliğimizi güçlendirsin. Bundan sonra kusur görmek, ayıp görmek zamanı değil. Bundan sonra birbirimize hoşgörü ile bakmak, kusurlarını örtmek, iyi olan, güzel olan yönleri varsa onu öne çıkarmalıyız. Biz böyle yaparsak 21. yüzyıl üniversitelerle birlikte Türkiye’nin yüzyılı olacaktır.’
‘ÜLKEMİZİN HEDEFLERİNE
ULAŞMASINDA ÜNİVERSİTEMİZ
ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK’
Akademik yılı açılış töreninde konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız ise, ‘Cumhuriyet Üniversitesi 1974 yılında kurulan ve Türkiye’nin 13. üniversitesi ve 2. kuşak üniversitelerden birisi. Türkiye’nin 21. yüzyıl için belirlediği vizyon ve hedeflere ulaşmasında üniversitelerimiz önemli rol oynayacaklardır. Gerek ülkemizin küresel güç olabilmesi, gerekse 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için bilimsel araştırma faaliyetlerinde nitelikli insan gücü yetiştirilmesi büyük önem arzu etmektedir’ dedi.
Rektör Yıldız, ‘Türkiye’nin stratejik hedeflerine ulaşabilmesinin, üniversitelerimizin performansı ve beşeri sermayenin geliştirilmesi ile yakından alakalı olduğu da bilinmektedir. Ülkemizi bataklığa saplamak, geleceğini karartmak için dışarıdan destekli 15 Temmuz darbe teşebbüsü bizlere bir kez daha göstermiştir ki diri olmak, uyanık olmak zorundayız. Bu toprakların haini çok olmuştur. Son 15 Temmuz’da bunu gördük. Fakat bu topraklarda ne kadar hain varsa ondan daha yiğit evlatlar vardır. Bizler çağ açıp, çağ kapatan ilim ve bilim yoluyla bir medeniyet inşa eden, Orta Asya’dan Anadolu’ya gönüller fetih etmek için gelen atalarımızın mirasını korumanın ve sürdürmenin gerekliliğinin bilincindeyiz. Bu amaçla yürüdüğümüz yolda azmetmek ve Sebahat etmek durumundayız. Çünkü biz oku ile başlayan bir dinin inanmışları ve mükemmel bir medeniyet inşa etmiş bir milletin torunlarıyız’ ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Üniversitesi’nin ülkemizdeki yükseköğretimin gelecek yıllardaki nitelikli öğretim elemanı açığı ihtiyacının bilincinde olduğunu kaydeden Rektör Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘Üniversitemiz hem kurumsal ihtiyaçlar hem de ülke yüksek öğretiminin ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli bilim insanı yetiştirilmesini, stratejik öncelik olarak değerlendirmektedir. Akademisyen arkadaşlarım, büyük bir özveriyle 10 yıllar boyunca edinmiş olduğumuz birikim ve tecrübeyi yine aynı fedakârlıkla öğrencilerimize aktarmaktasınız. Bu heyecanı hiç kaybetmeden ülkemize ve milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Sizler bu yüce kurumun asli unsurlarısınız, idealist kimliğiniz ve çalışkanlığınızla bir yandan eğitim faaliyetlerinizi sürdürürken diğer taraftan da araştırma, geliştirme çalışmalarını yürütüyorsunuz. Bu yöndeki çabalarınıza her zaman destek vereceğiz. Temel hedefimiz yeni Türkiye’nin yenilikçi bir üniversite modelini ortaya koymaktır. Bu yöndeki gayretleriniz ve çalışmalarınız devam etmektedir.’
Yıldız şunları kaydetti:
‘Öğrenciler, üstün başarıyla üniversitemizi seçmiş olmanız bizim için bir onurdur. Artık iyi bir mezunun iş bulmayı hedefleyen değil, iş sahası oluşturacak kadar cesur, atik ve geniş ufuklu olaraktan tamamlandığı günlere geldik. Basit ve yerel düşünmeyen, dünyaya açılmayı hedefleyen, uluslar arası ölçekte işler başaran insanlar olmayı hedeflemelisiniz. Esasen siz bu kültüre, bu anlayışa yabancı değilsiniz. Çünkü sizler, şairin ifadesiyle Fatih’in İstanbul’u fetih ettiği yaşlardasınız. Büyük rüyalar görmek zorundasınız. Bugünden başlayarak basit bir mezuniyetin hayalini değil, bu aziz milletin yarınlarından söz sahibi olmanın hayallerini kuran ve gerçekleştirmek için elinden geleni yapan öğrenciler olmanız bizim isteğimizdir. Biz bu yolda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sizde hazır olun. Bu duygu ve düşüncelerle 2016 ve 2017 eğitim öğretim yılının öğrencilerimize akademik ve idari personelimize hayırlı olmasını diliyorum.’
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Âlim Yıldız, Bakan İsmet Yılmaz’a içerisinde Osmanlıca ‘İsmet Yılmaz’ yazan tuğra hediye etti.
Bakan Yılmaz ve diğer protokol üyeleri sonrasında Zara ilçesine hareket ederek, Zara Belediye Başkanı Seyit Ahmet Pala’ya taziye ziyaretinde bulundu. Sonrasında tekrar kent merkezine hareket eden Bakan Yılmaz, Bahçeşehir Kolejleri Sivas 4 Eylül Kampüsünün açılışına katıldı. Ziraat Katılım Bankası Sivas Şubesi’nin açılışını da gerçekleştiren Yılmaz, sonrasında Şehit Nurullah Çakır’ın ailesine de taziye ziyaretinde bulundu.
Son olarak Sıcak Çermik’te düzenlenen Muhtarlar Toplantısına katılan Bakan Yılmaz akabinde Ankara’ya dönüş yaptı.
Editor : Haberpanelim