ADEM NALBANT
Eğitim-Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Temiz, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Temiz öğretmenlerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak tahsis edilen günün, 12 Eylül askeri darbesinin ardından, darbe yönetiminin kararıyla kutlanmaya başlandığını aktaran Temiz, ‘Darbecilerin ruhunu yansıtan, izlerini taşıyan, yapmak istedikleri mühendisliğe öğretmenleri de ortak etmek için merasimleri ve kutlamalarıyla sorgulanmaksızın her yıl tekrarlanan Öğretmenler Günü, millet iradesini hiçe sayanların lütfuyla ‘öğretmenlere de bir gün olsun’ denilerek ihdas edildiği günden beri kabul sorunu yaşamaktadır. Darbecilerin yeri milletin vicdanında nasıl meşrulaşmadıysa, 24 Kasım da aynı şekilde meşrulaşamamıştır. 24 Kasım Öğretmenler Günü, mevcut haliyle, bin yıllık geçmişi yok sayan ve el yordamıyla kazılmış yüzeysel temeller üzerine bina edilmek istenen köksüz, ruhsuz anlayışın bir tezahürüdür’ dedi.
‘DARBELERİN KARŞILIĞI OLMAKTAN ÇIKARILMALI’
Öğretmenler Günü’nün, öncelikle karşılığını medeniyet değerlerimizin derinliklerinde bulan bir temel üzerinde yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Temiz, ‘Darbelerin, darbecilerin, antidemokratik süreçlerin ve endoktrinasyon uygulamasının bir karşılığı olmaktan çıkarılmalıdır. Eğitim ve öğretim, milletin varlığı ve geleceği için hayati önemdedir. Eğitimin yapı taşı, merkezi, taşıyıcı unsuru ise öğretmendir. Öğretmenler, uzun bir süreçte edindikleri maddi manevî bilgi ve becerileri canlı tutmanın yanında sonraki nesillere aktarmada da tarihi rol üstlenirler. Öğretmenlik, toplumun nesnel ihtiyaçlarının yanı sıra, maneviyatını inşa ve ihya etmeleri sebebiyle medeniyetimizde önemli bir yere sahip olmuş, milletimiz nezdinde kutsal bir meslek addedilmiştir’ diye konuştu.
‘SİYASAL İNİŞ-ÇIKIŞLAR MESLEĞİ EROZYONA UĞRATTI’
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Temiz, öğretmenlere sadece bilginin değil, çocukların, akıl ve kalplerin de emanet edildiğini bildirerek şunları söyledi:
‘Sesimizi, sözümüzü, yönümüzü onlarda ve onlarla buluruz. Ömür boyu bitmeyen, bitmeyecek bir faaliyet olarak bilgilenmenin önemini en iyi kavrayanlar öğretmenlerimiz olmuştur/olmalıdır. Öğretmenlerimiz, yüksek idealleri ve milli mefkûreleri sadece canlı tutmaz, ayrıca hayatın her anında örnek alınması gereken ahlâkî sorumluluklarıyla da asil duygu ve davranışların öncüsü olma rolünü üstlenirler. Bilinmelidir ki, ilim ve irfan geleneğimiz içinde muallim olarak anıldığı dönemlerden beri öğretmenlik, formel düzenlemelere, resmi ifadelere gerek kalmadan kendiliğinden değer bulmuş, değer görmüştür. Ne var ki, yüzyıllık siyasal iniş çıkışların toz dumanı içinde bu onurlu meslek erozyona uğramış, öğretmenlerimiz hak ettiği değeri göremez olmuştur. İlim ve irfan kriterlerinin doğasını zorlayarak ideolojik yaklaşan anlayışlar, öğretmenliği toplum mühendisliklerinin aleti ve aracı olarak kullanmıştır.’
ÖĞRETMENLERİN ADININ DARBE GİRİŞİMİNE KARIŞMASI
15 Temmuz darbe girişimine öğretmenlerin adının karışmış olmasının eğitim camiası adına büyük talihsizlik olduğunu vurgulayan Halil İbrahim Temiz, şöyle devam etti:
‘İlim, irfan ve güzel ahlak noktasında öncü olması gereken öğretmenlerimizin her zaman yanında yer alan, onların haklarını savunan bir sendika olarak, kim olursa olsun, çocuklarımıza şiddetin, öldürmenin yolunu gösteren insanlık dışı çabaları her zaman reddettik. Diğer yandan, müşfik, naif, müfit davranışlarıyla çocuklarımıza rol model olan, geleceğimizi yoğuran unutamadığımız öğretmenlerimizin genel yekûn oluşturduğunu biliyoruz. Onlar, bizim ilim ve irfan göğümüzde parlayan yıldızlar; genç dimağlara yol gösterecek engin ufuklar gibidir.’
‘SORUN ÇOK, ÇÖZÜME ERİŞMEYİ DİLİYORUZ’
Öğretmenlerin, on yıllar boyunca birbiri üzerine eklenmiş pek çok sorunu bulunduğuna da değinen Temiz, ‘Eğitim-Bir-Sen olarak, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi, erkek kamu görevlilerine dayatılan kılık-kıyafet zorunluluğu, öğretmenlerin kariyer basamaklarına ilişkin yaşadıkları belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, öğretmen açığı, atama ve yer değiştirme süreçlerinde yaşanan problemler, yönetici görevlendirme süreçlerinde mahkeme kararlarının doğurduğu sorunlar, öğretmene şiddet gibi, çözüme kavuşturulması gereken sorunların bir an evvel aşılmasını ümit ediyor; öğretmenlerin gönülden katılacakları, kökü derinlerde bir Öğretmenler Günü özlemiyle, tüm öğretmenlerimizin emeklerinin değerinin anlaşıldığı, mesleğin itibarının ön plana çıktığı, sorunlarının çözüldüğü günlere erişmeyi diliyoruz’ ifadelerini kullandı.
İNGİLİZCE KİTAPLARINDAKİ ÜNLÜ FOTOĞRAFLARI
Temiz basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. ‘7.sınıf İngilizce kitaplarında Hadise gibi bazı kadın ünlülerin dekolteli fotoğraflarının yer alması üzerine bir çalışma başlattınız mı’ sorusuna Başkan Temiz, ‘Biz sendika olarak sadece İngilizce kitapları değil tüm ders müfredatının milli ve manevi değerlere uygun bir şekilde elden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz’ dedi. Bununla ilgili çalışmanın 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle akamete uğradığını belirten Temiz, ancak Aralık ayında sendika genel merkezinin çalışmayı tamamlayarak kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.
‘YABANCI ÖĞRETMENLER TERÖRE DESTEK VERDİ’
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın özel bir okulun açılışında öğrencilerin yabancı dil sorununu ithal öğretmenle çözme düşünceleri olduğunun hatırlatılması üzerine Halil İbrahim Temiz, ‘Biz yabancı dil ders saati olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı ortalamadayız. Ancak öğretemiyoruz. 5.sınıfın hazırlık sınıfı olarak düzenlenmesinde ciddi bir öğretmen açığı ile karşı karşıya kalacağız. Biz hazırlık sınıfı yerine ders saatinin arttırılması görüşündeyiz. Biz ithal öğretmeni geçmişte denedik başarılı olamadık. Verim alamadık. Bu yurt dışından gelen öğretmenlerin doğu ve güneydoğuda teröre destek verdiği tespit edildiği için uygulamadan vazgeçildi. Bunun çözüm olduğunu düşünmüyoruz’ dedi.
Editor : Haberpanelim