USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Askeri Tesisler İlçelere Taşınmalı?

?Askeri Tesisler İlçelere Taşınmalı?

?Askeri Tesisler İlçelere Taşınmalı?
24-11-2016 17:40
Google News


ADEM NALBANT

Sivas'ta son yıllarda özellikle şehir merkezinde bulunan kamu binalarının büyük çoğunluğu merkezden biraz daha uzak bölgelere taşınırken, yine daha önce şehir kenarında kalan ancak zamanla artan nüfus ile birlikte gelişen bölgelerdeki kamu binaları için de bir çalışma yapılması tartışılmaya başlandı. Bu kapsamda Müstakil İşadamları Derneği Sivas Başkanı Avukat Mustafa Coşkun’dan konuyla ilgili bir öneri geldi.

Coşkun, Sivas’ın hemen yanı başında ve değişik taraflarında, şehrin gelişimini birçok açıdan sınırlayan, olumsuz etkileyen askeri tesislerin bulunduğunu ifade ederek, ‘Bunlar Temeltepe ve Kabakyazısı olarak bilinen ve birbiriyle bitişik olan askeri alanlar ile 715 bin metrekare alana sahip stadyumun ve adliyenin hemen yanındaki Sahra Depolarıdır. Önceki yıllarda bu alanlar şehrin kenarında kalmakta iken bugün artık şehrin en merkezi yerlerinde bulunmaktadırlar. Tarihi merkezin hemen yanı başında yaklaşık 300-400 metre mesafeden askeri tesisler başlamakta ve şehrin bu yöndeki gelişimini son derece sınırlayıp yerel yöneticilerimizin adeta elini kolunu bağlamaktadır’ dedi.

‘SAHRA DEPOLARI ARAZİSİ İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ’

Temeltepe ve Kabakyazısı olarak adlandırılan mevkilerde bulunan askeri tesis ve arazilerin geliştirilebilecek yeni projeler önünde büyük engel teşkil ettiğini vurgulayarak, ‘Öte yandan Sahra Depolarının yer aldığı arazinin yaklaşık olarak yarısı Stadyum, Spor tesisleri, Okullar Bölgesi ile Fuar Kongre ve Kültür Merkezine terk edilmiş ise de 715 bin metrekarelik kısmı halen Sahra Depoları olarak kullanılmaktadır. Bu arazi şehrin batısında ve yolların kavşak noktasında olup geliştirilebilecek büyük projeler için bakir bir alan ve bir seçenek olarak önümüzde durmaktadır. Şehrin bu yönde gelişmesi bu alanın iyi değerlendirilmesine bağlıdır. Ayrıca çalışmaları sürdürülen Kızılırmak Sahil Projesine yakın olması da bu arazinin önemini kat kat artırmaktadır’ diye konuştu.

‘ASKERİ ALANLAR, SİVAS’IN HİZMETİNE SUNULMALI’

Ethembey Parkı’nın üzerinde bulunduğu eski Niksar yolunun Orman Fidanlığı yanından Paşa Fabrikasına kadar uzanmakta ve oradan Yıldızdağı’na kadar devam etmekte olduğunu kaydeden Coşkun bu bölgeyle ilgili de şunları söyledi:

‘Bu yol Yıldızdağı’na yapılan Kayak Merkezi sebebi ile genişletilmiş olup tekrar tarihindeki önemine yeniden kavuşmak üzeredir. Bu yol ileride Almus üzerinden Fatsa’ya kadar uzatıldığı takdirde Karadeniz’e ulaşmak için yeni bir seçenek haline gelecektir. Aynı zamanda Karadeniz Bölgesinden Sivas’a dolayısıyla Yıldızdağı Kayak Merkezi, Nuri Demirağ Havalimanı ve Sıcak Çermik’e ulaşan en kestirme yol olacaktır. Bundan dolayı bu yol tam bir turizm yolu haline gelecektir. Söz konusu güzergâh üzerinde bulunan geniş askeri tesisler ve alanlar Sivas halkının hizmetine sunulursa bu araziye yapılacak büyük şehir parkları ve içlerinde yer alacak mesire alanları, sosyal tesisler, spor alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuklara ve gençlere yönelik tesisler ile yapılacak kanallar, şelaleler ve göletler muhteşem bir manzara oluşturacaktır. Ayrıca bu bölge Karadeniz bitki örtüsünü ve iklimini andıran yapısıyla gençliğe yönelik oluşturulacak kamp alanları için uygun bir zemin teşkil etmektedir. Spor kulüpleri için de kamp yerleri düzenlenebilir. Ayrıca emeklilerimiz ve yaşlılarımızın doğa ile iç içe bir şekilde meşgul olabilecekleri tesislerin oluşturulması mümkündür.’

Başkan Coşkun, proje gerçekleştiğinde Sivas’ın Ethembey Parkı’ndan başlayarak Paşa Fabrikası ve ötesine kadar uzanan, sürekli olarak genişletilebilecek devasa bir yeşil alana, hayat alanına sahip olacağını da bildirdi.

‘SİVAS’IN NEFES BORUSU TIKANMAMALI’

MÜSİAD Sivas Başkanı Av. Coşkun açıklamasının devamında Eski Niksar yolunun halk arasında Sivas’ın nefes borusu olarak görüldüğüne ve buna göre önem verildiğine dikkat çekerek burayla ilgili ise şu ifadelere yer verdi:

‘Bu bölge ve vadi Sivas’ın Karadeniz’e açılan boğazı ve kapısıdır. Dolayısıyla bu boğazı ve buradan Sivas’a hayat veren, Sivas’ın havasını temizleyen rüzgarların önünün kesilmemesi ve bu bölgede yüksek katlı yapılaşmaya müsaade edilmemesi gerekir. Önceki yıllarda Akdeğirmen ve Kumlutarla Mahallelerinin kesiştiği noktalara yapılan yüksek binalar Karadeniz’den gelen hava akımını önemli ölçüde ve olumsuz yönde etkilemiş olup zaman içinde bu sıkıntının da giderilmesi ve yapılaşmanın bilimsel verilere uygun hale dönüştürülmesi gerekir. Bundan dolayı da Askeri alanlardan kazanılacak bu bölgenin yeşil alan ve az katlı tesislere ayrılması uygun bulunmaktadır. Paşafabrikası-Eski Niksar Yolunun sağ tarafında mühimmat depoları mevcuttur. Bu depoların kısa süre içerisinde nakli mümkün olamayacağından, bu tesislerin şimdilik muhafaza edilmesi düşünülebilir. Bu konu özellikle askeri yetkililer ve uzmanlardan alınacak rapora göre karara bağlanmalıdır.’

‘GÖÇE ARTIK DUR DENMELİ’

Sivas’ın en büyük sorununun büyük illere göç veren bir il olması olduğunu dile getiren Coşkun, ‘İlçelerimiz ve köylerimiz hızla boşalmakta çalışabilecek genç nüfusu muhafaza etmek mümkün olmamaktadır. Askeri tesislerin ilçelere kaydırılması durumunda ticari faaliyetler canlanacak, tüketime yönelik faaliyetler hızlanacak ve yeni yatırımlar planlanacaktır. Okullarımızda bulunan öğrenci sayısı artacağı için kaliteli eğitim verme imkanları da genişleyecektir. İlçelerimize gelecek bu hareketlilik bütün sektörlere canlılık getirecektir’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!