USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Gereksiz Yere Meşgul Etmeyin?

?Gereksiz Yere Meşgul Etmeyin?

?Gereksiz Yere Meşgul Etmeyin?
05-12-2016 17:47
Google News


ADEM NALBANT

1-5 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’nde bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Adil Kaya, İl Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Davut Vecdi Ersöz ile İl Sağlık Müdür Yardımcısı Rüstem Hasbek ve acil sağlık hizmetlerinden personeller katıldı. Katılımcılar adına İl Sağlık Müdürü Kaya, acil sağlık hizmetlerinin en önemli ayağı olan ambulanslarla ilgili başlatılan ‘Hayata Yol Ver’ farkındalık kampanyası ver acil çağrı merkezi ilgili açıklama yaptı.

‘DOĞRU BİLGİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’

Kaya, Sağlık Bakanlığı 112 Acil Çağrı Hattı’nın, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ücretsiz olarak hizmet veren hayati derecede önemli bir hat olduğuna vurgu yaparak, ‘112 Acil Çağrı Hattı arandığı zaman; isim-soy isim, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğu ve adres bilgilerinin açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zaman kaybının yaşanmaması için son derece önemlidir. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır’ dedi.              

‘ACİL ÇAĞRI MERKEZİ’Nİ MEŞGUL ETMEYİN’

Acil Çağrı Merkezi’ne gelen aramalarla ilgili rakamları paylaşan Adil Kaya, ‘İlimizde 112 Acil Çağrı Hattına 05 Aralık tarihi itibari ile gelen 175 bin 035 çağrının 75 bin 638 tanesi yani yüzde 43' ü doğru çağrı, yüzde 57'si gereksiz olarak değerlendirilmiştir. 112 Acil Çağrı Hattının gereksiz meşgul edilmesi zaman ve işgücü kaybına yol açmakta daha önemlisi gerçek acil vakalara ulaşmakta sorun yaratmaktadır. Herkesin bir gün 112 Acil Çağrı Hattını aramaya ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır’ diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Kaya, 112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranması konusunun Kabahatler Kanunu ve 112 Acil Çağrı Merkezler; Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde düzenlendiğine dikkat çekerek, ‘Yönetmeliğin 23. Maddesi 2. Fıkrası ‘Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak süratiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30.03.2005 tarih ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür hâlinde bu ceza iki katı olarak uygulanır’ hükmü taşımaktadır’ ifadelerini kullandı.

VAKAYA GİDERKEN KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Ambulansların vakaya giderken karşılaştığı sorunlara da değinen Kaya şunları söyledi:

‘Arayan kişilerin doğru adres verememesi ve hasta konumunun net olarak belirlenememesi nedeni ile adres bulmak öngörülenden çok daha fazla zaman alabilmektedir.

Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.

AMBULANS GEÇİŞ NOKTALARININ OLMAMASI

Özellikle şehirlerarası yollarda ambulansların kullanabileceği geçiş noktaları olmaması nedeni ile karşı şeritte meydana gelen bir vakaya ulaşmak için fazladan 40-50 km mesafe gidilmesi gerekmekte ve bu durum hastaya ulaşma süresini uzatmaktadır. Kış şartlarında yolların kapanması başta olmak üzere ilimizin coğrafi koşulları ve iklim şartlarından kaynaklanan nedenler hastalara zamanında ulaşılmasını zorlaştırmaktadır.’

Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde yol verilmesinin hayati önem taşıdığını kaydeden Adil Kaya, ‘Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır. 

‘HAYATA YOL VER’ KAMPANYASININ AMACI

‘Hayata Yol Ver’ kampanyasının genel amaçlarından da bahseden Kaya şöyle devam etti:

‘Kitle iletişimi ve diğer iletişim kanallarını kapsayan bir kamuoyu bilgilendirme kampanyası aracılığıyla, ulusal bazda 112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte seyreden ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik farkındalığın artırılması, seçilen illerde amaca yönelik yoğun bilgilendirme yapılması.’ 

İl Sağlık Müdürü Adil Kaya kentsel ve kırsal alanda vakalara ulaşma sürelerine ilişkin istatistikleri de paylaştı. Buna göre Kasım ayı itibariyle toplam 47 bin 659 vakadan; Kentsel alanda 10 dakikada vakaya ulaşım süresi  %96, kırsal alanda 30 dakikada vakaya ulaşım süresi %74 olarak gerçekleştirildi. 19’u doktor olmak üzere 330 sağlık çalışanının acil sağlık hizmetlerinde görevli olduğunu aktaran Kaya, çeşitlerine göre ambulans sayılarını verdi. Buna göre 66 normal ambulans, 5 Kar Paletli Ambulans, 2 Scam, 1 Snowtrack, obez+yoğun bakım 1,0 ve 1 de 4 yataklı ambulans bulunuyor.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!