HABER MERKEZİ
Türkiye'nin Onuncu Kalkınma Planı'nda yer alan mahalli idareler durum analizine göre, Dokuzuncu Kalkınma Planı döneminde yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması çerçevesinde ölçek ekonomilerinden faydalanılarak, hizmetlerde etkinlik, koordinasyon ve kalitenin yükseltilmesi amacıyla belediye sayıları azaltıldı.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2007 yılı sonuçlarına göre, belediye yönetiminde yaşayan nüfus yaklaşık 58,6 milyon ve toplam nüfusa oranı yüzde 83 iken 2012'de bu rakamlar sırasıyla 63,7 milyon ve yüzde 84,3 oldu.
Geçen yıl ve 2013'teki düzenlemelerle büyükşehir belediye sayısı 30'a yükseldi. Büyükşehir belediye sınırları il mülki sınırlarıyla bütünleştirilerek, büyükşehirlerdeki il özel idareleriyle büyükşehir sınırları içerisindeki belde belediyeleri ve köyler kaldırıldı. Ayrıca, 2011 yılı ADNKS sonuçlarına göre büyükşehir belediyesi dışındaki illerde, nüfusu 2 binin altındaki belediyeler köye dönüştürüldü ve genel bütçeden belediyelere aktarılan paylar yeniden düzenlendi. 2014 yılı mahalli idareler seçimleri sonrasında toplam belediye sayısı 2 bin 950'den bin 395'e düşecek. Toplam nüfusun yüzde 90'ından fazlası belediye sınırları içerisinde kalacak.
Büyükşehir belediye sayısı 30 olacak
Büyükşehir belediye sayısı 16'dan ilk yerel seçimlerde 30'a, büyükşehir ilçe belediyesi 143'ten 519'a çıkacak. İl belediyesi ise 65'ten 51'e, ilçe belediyesi 749'dan 400'e, belde belediyesi de bin 977'den 395'e inecek. 6360 Sayılı Kanun gereğince bazı belediyelerin birleşme veya katılma yoluyla nüfusu 2 binin üzerine çıkabileceğinden tüzel kişilikleri korunacak ve belediye sayısı artabilecek.
AK Parti iktidarı, yerel seçimlerde dengeleri değiştirecek kapsamlı bir taslak çalışmasını meclise sundu. Mart ayına kadar yasalaşması planlanan taslakta, nüfusu 50 binin üzerindeki beldeler ilçe olurken, az nüfuslu beldeler de birleştirilerek ilçe belediyesi haline getirilecek. Nüfusu 2 binin altına düşen 869 belde belediyesi ise özel idarelere devrediliyor.
Bakanlar kurulunda görüşülen yeni belediyeler yasasında kapatılacak belediyelerin isimleir ise beli oldu. 1.5 ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisin’den yasa çıkartılacak. Kapatılacak belediyeler İl Özel İdareleri’ne ‘şube’ olarak bağlanacak ve İller Bankası payı 10 yıl süreyle özel idarelerin hesabına aktarılacak.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Belediyeler Kanunu’nun TBMM’den geçmesi durumunda Sivas’ta 21 belde köye dönüşecek.
Hazırlanan Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla 27 ilde 1032 belde mahalle statüsüne dönüşecek. İç İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Belediyeler Kanunu’nda belediye kurulması için 5 bin nüfus şartı getirilirken, nüfusu 2 binin altında olan belde belediyeleri de kapatılacak. Diğer illerde de nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde köy olacak. Eğer tasarı meclisten geçerse Sivas’ta belde belediyelerinin bir kısmı da kapanacak. 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) göre Sivas’ta bulunan 29 belde belediyesinden nüfusu 2 binin altında olan 21 belde belediyesi de kapatılarak köye dönüştürülecek.
KAPANACAK BELDELER
Bu kapsamda sivastan nufüsü 2 binin altında kalması nedeniyle kapatılacak belediyelerin isimleri ise şöyle;
Sivas Altınyayla Kale , Sivas Gemerek Eğerci , Sivas Gemerek İnkışla , Sivas Gürün Suçatı , Sivas Kangal Alacahan , Sivas Kangal Çetinkaya , Sivas Kangal Havuz , Sivas Merkez Gümüşdere, Sivas Merkez Kurtlapa , Sivas Merkez Yakupoğlan , Sivas Suşehri Çataloluk , Sivas Şarkışla Akçakışla, Sivas Şarkışla Kızılcakışla , Sivas Ulaş Baharözü , Sivas Ulaş Yenikarahisar , Sivas Yıldızeli Kalın, Sivas Yıldızeli Kavak , Sivas Yıldızeli Kümbet , Sivas Yıldızeli Şeyhhalil , Sivas Yıldızeli Yavu , Sivas Zara Şerefiye
Editor : Haberpanelim