MUSTAFA IŞIK
Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) Otomasyonu tarafından yürütülen çalışma için yaklaşık 40 bin TL’lik bir bütçe ayrıldı. Oluşturulacak belgesel filminin TV kanallarında yayımlanması için girişimde bulunulacak, film üniversitelerin müzik bölümlerinde eğitim amaçlı kullanılacak.
Projeyi hazırlayan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Katan, bu çalışma ile Sivas’ta âşıklık geleneğini yaşatan âşıkların kayıt altına alınmasının amaçlandığını söyledi. Çekimlerin 3 gün süreceğini belirten Kaptan, daha sonra montaj yaparak kısa bir film oluşturacaklarını söyledi.
Kaptan; ‘Yüzyıllardır süregelen âşıklık geleneği bugün hala Sivas’ta devam etmektedir. Bu projede geleneğin hangi türleri bugün hala Sivas’ta devam ediyor bunu ortaya koymaya çalıştım ve bunu da belgelemek, kayıt altına almak, arşivlemek amacıyla Sivas’taki bütün âşıkları bir araya getirip ‘Sivas’ta Yaşayan Âşıklık Geleneği’ adıyla bir belgesel film çekiyoruz.
Sivas genelinde şuanda 800’ün üzerinde bir âşık var. Fakat âşıkların içerisinde bu geleneği en iyi şekilde değerlendiren âşıkları burada konuk ettik. Onları kayıt altına alıyoruz. Özel bir firma ile anlaştık çekimleri bu şekilde yapıyoruz. Bu Cumhuriyet Üniversitesi’ne (CÜ) ait bir projedir. Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) Otomasyonu tarafından yürütülmektedir. Bunları bir belgesel film halinde düzenliyoruz. Biz bunları daha çok üniversitelerdeki müzik eğitim bölümlerinde, güzel sanatlar fakültesinde, konservatuarlarda eğitim amaçlı kullanıyoruz’ dedi.
40 BİN TL’LİK BÜTÇE…
Projeye Porf. Dr. Doğan Kaya ve Prof. Dr. Cemal Yalçın’ın da katkı sağladığını belirten Kaptan, projenin yaklaşık 40 bin TL’lik bir bütçe ile gerçekleştirileceğini söyledi.
SİFAHOD Başkanı Ahmet Ayık ve dernek üyelerinin de çalışmalara büyük katkı sağladığını belirten Kaptan; ‘Bu projeye ayrılan bütçe yaklaşık 40 bin TL. Yaklaşık 1 aydır altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Çekimler de yaklaşık 2-3 gün sürecek. Ondan sonra da kurgu ve montajı yapılacak ve kısa film haline dönüştürülecek’ ifadelerini kullandı.
AHMET AYIK…
SİFAHOD Başkanı Ahmet Ayık ise dernek olarak çalışmalara katkı verdiklerini söyledi.
Ayık, ‘Daha önce birçok çekim yapıldı ama bu çekimde derneğimizin de işbirliği ile Sivas’taki âşık ve ozanlar kayıt altına alınıyor. Yüzyıllardır süregelen âşıklık ve ozanlık gelenciğimizi kayıt altına almak için Cumhuriyet Üniversitemizden Doğan Kaya hocamız ve Zekeriya Kaptan hocamız böyle bir çalışma içerisine girmişler. Bizden de yardım ve destek istediler. Biz de elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Âşıklık Geleneğinin dallarını, lebdeğmez, hikâyeli türkü, ozanların dilinden türkülerle birlikte bu programı devam ettirecekler. Ulusal TV’lerde de yayınlamak gayretinde olacaklarını bildirdiler. Üniversitemize teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim