USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarihe Uzanan Yol

Tarihe Uzanan Yol

Tarihe Uzanan Yol
13-07-2013 16:33
Google News


ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

Proje onay,çalışma destek bekliyor

Sivas’ta, etrafında bir çok medeniyetin doğup, battığı Kızılırmak’ın bulunduğu güzergah, ‘Yukarı Kızılırmak Kültür ve Doğa Yolu’ projesi ile turizme kazandırılacak. Üzerinde göllerden, tarihi yapılara, doğa harikası göllerden kuyruklu kaplumbağalara kadar bir çok güzellik bulunan güzergah ile ilgili Kapsamlı bir çalışma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunarak kaynak talebinde bulundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, projenin detaylarını gazetemizle paylaştı, ‘Yukarı Kızılırmak Kültür ve Doğa Yolu’ güzergahı hakkında bilgiler veren Pürlü, projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Sivas turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

SELÇUKLU’DAN

ROMA MEDENİYETİNE…

Proje kapsamındaki güzergâhın kentteki Selçuklu eserlerinden başlayarak doğa harikası birçok güzellikten Roma medeniyetine kadar uzanan geniş bir yelpazede turistlere muhteşem bir yolculuk yaşatacağını belirten Pürlü, bu kapsamda yapılan Likya Yolu projesinin yüz binlerce turisti ağırladığını belirterek, ‘Yukarı Kızılırmak Kültür ve Doğa Yolu’ projesinin de Sivas turizmine ivme kazandıracağını belirtti.

Pürlü, ‘Bu Sivas’taki Selçuklu eserlerinden başlıyor, kent meydanını geziyoruz, Ulu Camii, Gökmedrese, Eğri Köprü’den Kızılırmak’ın doğduğu Kızıldağ’a kadar devam ediyoruz. Bu bir yürüyüş yolu. Son zamanlarda trend kazanan ‘kültür yolları’ diye bir kavram var. Bir medeniyete tanıklık etmiş güzergahtan insanlar, yaya olarak, bisikletle, aracı ile nasıl istiyor ise öyle geçiyor. Eğri Köprü’den başlayıp 3-4 günde İmranlı’daki Kızıldağ’da yolculuk sona eriyor. Bu güzergah üzerinde eski manastırlar, kiliseler, kaya mağaraları, çok güzel doğal göller, kuş cennetleri var. Bunu bir arada görebiliyoruz. Mesela köylerde organizasyonlar yapılıp kahvaltılar yapılıyor veya köylerde konaklama olabiliyor. Yer yatağı yapıyor köylüler, temiz çarşaflar seriyor. Turistler orada yatıyor, sabah kalkıp köy usulü kahvaltısını yapıyor, hatta inek sağıyor, bahçe ile ilgileniyor ve yoluna devam ediyor. Bu bir gezi türü… Türkiye’de bu şekilde Likya yolu var. İlk açıldığında ilk sene 800 kişi o yolu kullanmıştı. Şimdi 100 binlerden bahsediliyor. Bu Sivas’ın turist sayısının artırılmasına da katkıda bulunur’ ifadelerini kullandı.

‘AFRİKA’DA NİL NE İSE

BİZİM İÇİN KIZILIRMAK’DA O’

Kızılırmak’ın bu projede güzergâh olarak yer almasının birçok özel nedeni olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, ırmağın birçok medeniyete şahitlik ettiğini ve o medeniyetlerden izler taşıdığını söyledi.

Pürlü, şu şekilde konuştu:

‘Peki, neden Kızılırmak? Çünkü Kızılırmak bütün medeniyetlere şahitlik etmiş, etrafında ne kadar medeniyet görmüş ise onlardan izler taşıyan bir şehir. Belki kıyas doğru olmaz ama Afrika’da Nil ne ise, bizim nazarımızda da Kızılırmak odur. Kızılırmak Kızıldağ’dan doğar, Bafra Ovası’ndan Karadeniz’e ulaşır. Etrafında şehirler, köyler, eski medeniyetler olmuş, medeniyetler birbirlerini vurup devirmişler. Üst üste katman katman, Hititlerden tutun, Roma dönemi, Selçuklular, Osmanlılar, birçok medeniyet burada yer almış. Adı bir kere batıda veya Uzakdoğu’da Kızılırmak adı bile sıcak. Onlar biliyor, Kızılırmak’ın ne kadar eski bir şahit olduğunu biliyorlar. Yukarı Kızılırmak’ta medeniyetlere yolculuk diye bir tur yapsak, paket hale getirsek gelip gezerler.’

TARİHİ VE DOĞAL ZENGİNLİKLER…

Gezi sırasında ziyaretçilerin, birçok tarihi ve doğal güzelliğe şahitlik edeceğini belirten Pürlü, güzergah üzerinde yer alan bazı tarihi ve doğal güzellikler hakkında bilgi verdi.

Pürlü, ‘Ziyaretçiler buradan çıkacak, Kızılkavraz Kilisesi’ni görecek oradan Kalem Köy Mağaralarını. Yüzlerce mağara var orada. Bir kahvaltı yapacak, gelenleri bir kıyafet giydireceğiz, eline bir tokmak vereceğiz. Bu turizmin kendine has kuralları var.

Çimenyenice gibi bir göl var önünüzde çok sayıda kuş türü var orada. Dürbününüzle kuşları seyredersiniz, orada piknik yaparsınız. Köroğlu Mağaraları var. Akgöl, Karagöl, Kız Gölü, Çermik Gölü, Sarıkaya’nın gölü, Taşlı Göl, Bezirci Gölü gibi orada irili ufaklı dünya kadar göl var. Mesela Kara Göl’de, Kuyruklu Kaplumbağalar var. Gözbaşı dediğimiz Göğdün Suyu’nda çok büyük bir kaplumbağa nüfusu var. Bunları az insan biliyor. Bunların hepsi ne zaman çıkar, böyle çıkar. Bizim inşallah üzerinde duracağımız projelerden biri bu olacaktır. Zaten kentsel markalaşma projesi kapsamında bunların hepsi kucaklanıyor’ dedi.

‘ÖDENEK BEKLİYORUZ’

Projeyi kapsamlı bir şekilde hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, bu yıl içinde kaynak istediklerini, ancak şuana kadar kaynağın ellerine ulaşmadığını söyledi.

Pürlü; ‘Bakanlığa projeyi gönderdik ama kaynak alamadık. Tabii ki bu alamayacağımız anlamına gelmiyor. İlk etapta böyle bir proje yapmak istediğimizi söyledik. 2013 yılında kaynak istedik ama bize ulaşmadı’ ifadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!