USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?AÇ KARNINA İÇMEYİN DERİN NEFES ÇEKMEYİN?

?AÇ KARNINA İÇMEYİN DERİN NEFES ÇEKMEYİN?

?AÇ KARNINA İÇMEYİN DERİN NEFES ÇEKMEYİN?
19-07-2013 17:51
Google News


İRFAN ÖZŞEKER

Sivas Numune Hastanesi Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM) ve Sigarayı Bıraktırma Polikliniği Sorumlusu Onkoloji Uzmanı Dr. Meltem Rüyam Demirkol, sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayının iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Numune Hastanesi Sigarayı Bıraktırma Polikliniği’nde her geçen gün ‘Sigarayı Bırakmak İstiyorum’ diye başvuranların sayısında artış yaşandığını belirten Demirkol, bu artışların özellikle Ramazan ayı öncesinde yaşandığını, bu yıl iftarla sahur arasındaki sürenin 7 saat gibi kısa olmasının ise sigarayı bırakmak isteyenler için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Bu yıl Ramazan ayı sonrasında sigarayı bırakma oranlarının daha yüksek olacağına inandıklarını belirten Demirkol, sigarayı bırakmak isteyenlere bazı tavsiyelerde de bulundu.

Demirkol, şu ifadeleri kullandı:

‘3 senedir özellikle Ramazan ayı başlamadan önce ‘Sigarayı Bırakmak İstiyorum’ şeklinde başvuranların sayısında artış var. Bu 15 günde 30-35 kişiyi geçmiyor, bu geçen senede böyleydi bu yıl da böyle. Ancak geçen yıldan farklı olarak bu yıl özellikle iftar ile sahur arasındaki sürenin 7 saat gibi kısa bir süre olması çok önemli. İnsanlar, dış hayatta arkadaşları ile vakit geçirme, kahvehane ortamına veya çok sigara içilen ortamlara girme sürelerinin düşük olmasının da etkisiyle kararlılıklarında oldukça etkin bir şekilde devam ediyorlar. Verdiğimiz kurallara uyarak da sigarayı bırakan ve azaltanlarda müthiş bir ilerleme var. Buradan yola çıkarak şunu anlayabiliyoruz ki, sahurla iftar arası aslında bir tür sigara orucu… İftarda ilk sigaranın tamamen bitirilmemesi, derin nefes çekilmemesi, peş peşe sigara yakılmaması, aralarda da su, karanfil, mentolü, naneli sakız ya da şekerle beyinden gelen emri bastırmak suretiyle insanlar kendilerini sigara konusunda çok çok rahat kontrol edebiliyorlar. Bu da bizim sigarayı bıraktı unvanını vermemizde çok etkili oluyor. Geçen senekine oranla bu sene ‘sigarayı bırakmak istiyorum’ diye başvuranlarda bırakma oranları Ramazan ayı sonunda çok yüksek olacak sanıyorum’

‘AÇ KARNINA İÇMEYİN

DERİN NEFES ÇEKMEYİN’

Sigarayı bırakmak için bazı yöntemlerin çok etkili sonuçlar verdiğini belirten Dr. Demirkol, aç karnına sigara içilmemesi, peş peşe sigara yakılmaması ve sigaranın tamamının içilmemesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Demirkol; ‘Bize danışmanlık almak ve bırakma amaçlı gelenlere öncelikle söylediğimiz, ‘Aç karnına sigara içilmeyecek, peş peşe sigara yakılmayacak’ amaç, beyni aç bırakmak. Biz eğer beyni nikotin yönünden fazla doyurursak beyin o doygunluğa alışacağı için çok daha fazla ‘iç’ emrini gönderecektir.  Dolayısıyla bir gün önce süper bir sofra ile akşam yemeği yapan kişiye ertesi gün rejim sofrası öneriyoruz. Yani siz sigaranızı eski düzen içiyorsunuz ama bize geldikten sonra bir tür rejim uyguluyoruz. Aç karnına sigara içmek yasak, derin nefes çekmek yasak. Hepsinin amacı az uyarı vermek. Bu kuraldır. Yedikçe yenir, içtikçe içilir. Biz ne kadar az içer, ne kadar derin nefes çekmeden ve yarım yarım tüketirsek, aralarını uzatırsak beyine giden uyarı az olacağından dolayı beyinin açlık psikolojisi en fazla 3 gün içerisinde ortadan kalkacaktır. Sonuçta beyine hükmeden biziz. Ona sigara programını kuran da biziz. O programa müdahale edebiliriz. Yeter ki isteyelim. Başarmamak mümkün değil, çünkü hiç kimse ağzında sigara ile doğmuyor. Sonuçta ne yapıp edip özüne dönmelerine yardımcı oluyoruz.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!