OĞUZHAN SARZEP
CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, rektörlük görevini devraldığı 6 Ağustos tarihiden itibaren geride kalan 1 yıllık süreci değerlendirdi. Cumhuriyet Üniversitesi Senato Salonu´nda rektör yardımcıları ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcıları ile birlikte basın mensupları ile bir araya gelen Kocacık, 1 yıllık süreçte gerçekleştirilen ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Göreve geldikten sonra öncelikli olarak sorunlar ve çözüme yönelik tespitler yapıldığını belirten Rektör Kocacık, görevi devraldıklarında üniversitenin strateji planının bittiğini, bu doğrultuda yeni ve kapsamlı bir plan hazırladıklarını söyledi. Üniversitenin sorunlarını bildiklerini bu sorunların çözümü için yoğun bir çalışma temposu uyguladıklarını belirten Kocacık, öğrencilerin sıkıntılarının başında gelen ulaşım, barınma gibi sorunların çözümü için yapılan çalışmaları özetledi.
YENİ HASTANEYE İZİN YOK?
Rektör Kocacık, yönetim olarak Cumhuriyet Üniversitesi´ne yeni bir hastane binası kazandırmak için çalışma yaptıklarını ancak Kalkınma Bakanlığı yeni hastaneye izin vermediği için çalışmaların ek bina modeli üzerine yoğunlaştığını söyledi. Bakanlığın ek bina çalışmalarına olumlu baktığını belirten Kocacık, bu kapsamda 3 yeni ek bina projesi hazırlayarak bakanlığa sunduklarını bu projeler için onay beklediklerini söyledi.
Kocacık; ?Kalkınma Bakanlığı yeni hastane yatırımına izin vermiyor. Yeni hastane yasak ama mevcut hastanenize ek bina yapabiliyorsunuz. Biz de yeni hastaneyi ek bina olarak yapmayı planladık. 3 Tane bina yapacağız. Bir tanesi Onkoloji Hastanesi´nin yanına 4 katlı. 2´incisi tıp fakültesi yemekhanesinin bulunduğu yere 6 katlı 6 bin metrekarelik bir 2. bina, 3. Bina da Başhekimlik girişinin sağ tarafında öğretim üyesi park yeri var oraya da 7 kat artı zemin, zemini de otopark olacak şekilde bir bina planladık. Bu üç bina ile bir rahatlama olacak çünkü hastanemiz çok eski, geliştirme imkânımız olmuyor. Yeni bir birim açıyorsunuz, yer bulamıyorsunuz. Gelen hocalara yer vereceksiniz veremiyorsunuz. Yanık ünitesi açtık, orayı boşalt, burayı sıkıştır olmuyor? Ama istiyoruz ki yeni binalarımızda, Kadın Doğum ayrı bir yerde olsun, yanık ünitesi ayrı bir yerde olsun? Tüp Bebek merkezi açacağız, en kısa sürede ihalesi yapılacak. Bunlar için yer lazım. Biz Kalkınma Bakanlığı´na yeni hastane için gittiğimizde yeni hastane onaylanmıyor. Konuştuk görüştük, onun kolayı ek bina yaparak rahatlamaya çalışmak, yeni birimlerimize yer açmaktır. 27 Ağustos´ta inşallah Kalkınma Bakanlığı´na gittiğimizde bunların gerekçelerini gönderdik, projelerimiz hazır. Onay aldığımız takdirde bunları yapmaya çalışacağız. Mimari projelerimiz çizildi? ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİ SAYISI
47 BİNE ÇIKACAK?
Yeni dönemde hedeflenen öğrenci sayısının 47 bin olduğunu belirten CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, görevi devraldıklarında öğrenci sayısının 37-38 bin civarında olduğunu, bu yıl 5 bin 810 öğrenci mezun olduğu için bu sayının 35 bin civarına düştüğünü söyledi.
Kocacık; ?Biz göreve başladığımızda öğrenci sayımız 37-38 bin civarındaydı. İlk başlarda bazı program artışları, ek kontenjan falan derken bu sayı 40 bin 59 oldu. Sene sonunda mezuniyet aşamasında, Haziran ayında 5 bin 810 öğrenciyi mezun ettik. 40 bin öğrenciden bu 5 bin 810´u çıkınca 35 bine yakın öğrenci kaldı. Bu sene bir yıl içerisinde yeni bölümler açtık. Nanoteknoloji, ulaşım, enerji sistemleri, raylı sistem, yerel kaynaklar, insan kaynakları gibi hem yeni programlar açtık hem de mevcut programların kapasitesini, kontenjanını artırmaya çalıştık. Böyle yaparak, 13 bin 449 adet kontenjan sağladık. Yani YÖK´ün öğrencilere gönderdiği kılavuzda,13 bin 449 adet kontenjan var. Öğrenciler tercih etti, tercih etsinler diye de gerçekten iyi bir çalışma sergiledik. Biz özel üniversiteler gibi panolar, billboardlar yapmadık. Bizim öyle bir lüksümüz yok. Devlet üniversitesiyiz. Ama televizyon programlarına çıktık, çağırılan her etkinliğe katıldık. Gücümüzün yettiği kadar tanıtım yapmaya çalıştık. Bu tanıtımı da şöyle yaptık. Liselere CD´ler, broşürler gönderdik, elemanlarımızı gönderdik. Özet olarak bu ayırdığımız kontenjandan 11 bini doldu. Bu 11 binin sonunda inşallah ek kontenjandan da 2 bine yakın öğrenci bekliyoruz. Bu öğrenciler de gelince hemen hemen tamamına yakını dolacak diye bekliyoruz. Dolayısıyla öğrenci sayımızın ek kontenjanla birlikte 47 bine çıkacağını tahmin ediyorum? şeklinde konuştu.
?ÖĞRENCİ SAYISINI
ARTIRMAKLA İŞ BİTMİYOR?
Öğrenci sayısının artmasının çok önemli olduğunu, ancak bu artışa orantılı olarak öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek yurt, derslik, ulaşım gibi unsurların da yeterli düzeyde olması gerektiğini belirten Kocacık, bu yönde de yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.
Kocacık, şu ifadeleri kullandı:
?Tabi öğrenci sayısını artırmakla iş bitmiyor. Barınması var, ulaşımı, sınıfı var. Hemşirelik bölümüne hem buraya, hem Suşehri´ne 257 tane öğrenci geldi. Türkiye´deki en kalabalık bölümlerden biri. Güzel seviniyoruz ama öbür taraftan oturup düşününce bu 257 kişiye nerede derslik bulacağız? Onları da ayarladık çok şükür. Barınma konusunda Kredi yurtlar kurumuyla anlaşmamızı yaptık. Şuandaki yurtların karşısında boş alan var. Oraya 3 bin 50 kişilik yurt daha yapılacak. 7 tane bina, 7 kat artı zemin olacak. Ardından üniversite vakfımız 2 bin kişilik yurt yapımı için protokollerini hazırladı. Yani özet olarak bir yandan öğrenci sayımızı artırıyoruz, bir yandan da onlara barınma imkânı sunmaya çalışıyoruz. Geriye kalıyor, ulaşım sorunu? Bu öğrencilerin, geliş gidişi de önemli. Ben geçen sene bir yılda en çok uğraştığım sorunlardan biri de ulaşım sorunu oldu. Öğrenci konseyi başkanı ve yardımcıları sık sık geliyor, ?hocam duraklar kalabalık, öğrenciler sabah gelirken binemiyor, akşam gelirken dönemiyor´ diye. Onlara çare bulmak için sağ olsun, ne zaman söylediysek dernek yöneticileri hep geldiler. Ne zaman söylediysek, belediye ve dernek yetkilileri ile 9-10 defa toplandık. Hatta bu toplantılara öğrencileri de kattık, siz sorunlarınızı söyleyin çözecek kişiler burada dedik. Bir defasında servisleri artırdılar, o yetmedi, dediler ki duraklara bekleme yerlerine kamera koyalım, kameralardan görsünler otobüs göndersinler. Telsizle adam koydular, dernek yetkilileri telefonlarını verdiler ama hala tam çözülmüş değil, bunu itiraf ediyorum.
Bunun için raylı sistem önerileri harcadık, ilgililere götürdük Ankara´ya, inşallah bunlar kabul görürse gelecekte, uzun vadede çözmeye çalıştığımız bir iştir. Ama şuanda kısa vadede böyle bir sistem yaptık. O da yetmedi, geçen haftalarda senato toplantımızda şöyle bir uygulama kararı da aldık. Eğer sabah çok yoğunluk oluyorsa, 16 fakültemiz var. Yarıya yakını sabah 08.00´da derse başlıyor. Öbür yarısını da 08.30 da başlatalım da, öğrenciler sabah mağdur olmasın dedik. Onun kararını aldık, bu şekli ile uygulayacağız. Olmazsa başka çareler arayacağız?
STRATEJİ PLANI YOKTU?
Görevi devraldıklarında üniversitenin strateji planının bittiğini belirten Rektör Kocacık, üniversitede görev yapan akademik personelden, idarecilere kadar hemen herkesle görüşerek, kapsamlı bir plan hazırladıklarını söyledi.
Kocacık, ?Biz göreve başladığımızda strateji planımız bitmişti, yoktu. Strateji planı hazırlanırken, biz inceledik ve pek yeterli bulmadık. Dedik ki, biraz daha büyük düşünelim. İyi bir plan olur, hedefler daha iyi ortaya konulursa sonuçları da iyi olur. Önce kendi imkânlarımız, problemlerimiz nedir bunları iyi etüt edelim. Onun için de oturduk, idari personelden başladık akademik personelin tamamına kadar her biriyle tek tek görüşmeler yaptık. Bizzat benim hastanede dolaşmadığım birim, gitmediğim hoca kalmadı. Hastane bizim vitrinimiz en problemli yerimiz, orada sıkıntılarımız var biliyorum. Buradaki problemleri doğru tespit edelim sonra da çözüm üretelim dedik? şeklinde konuştu.
HASTANEDEKİ BAZI ÇALIŞMALAR?
Hastane bünyesindeki yenilikler, çalışmalar, alınan bazı cihazlar hakkında da bilgiler veren Rektör Kocacık, Hacettepe, Çapa üniversitelerinin alamadığı akredite belgesini CÜ Tıp Fakültesi´nin aldığının altını çizdi. Kocacık, bu akredite ile Tıp Fakültesi´nde verilen eğitimin uluslar arası alanda kabul gördüğünü söyledi.
Kocacık, şu ifadeleri kullandı:
?Hastane eczanesi modernize edildi. Kan Bankası Sağlık Bakanlığı´nın uygulaması gereği Sağlık Bakanlığı´na devroldu. Numune Hastanesi ile bir protokol yaptık. PET-BT çekimlerinde bizden yararlanacaklar. 24 Adet yoğun bakım yatağı alındı. Önce 41 tane sonra 17 adet servis yatağı alındı. Kadın hastalıkları, gastroentoloji, göğüs cerrahisi bölümlerinin bütün yatakları yenilendi.
İnsan kaynakları birimi oluşturduk. Çalışan hakları ve güvenliği birimi kurduk. Sadece karyola cihaz önemli değil, orada çalışan insana önem vereceğiz dedik. Polikliniklerde avuç içi okuma sistemine geçtik, hazır. Sağlık Bakanlığı izin verdiğinde bugün kullanacak durumdayız.
Hasta gelecek avuç içini okuyacak, bir daha geldiğinde kayıt, dosya işlemleri ile uğraşmayacak. Personelimizin de eğitimli ve donanımlı olması için 253 personele gelişim eğitimi verdik. Ayrıca 3 alanda 3 bin 671 tane elemanımıza da hizmet içi eğitim programı ve sertifika verdik. Yani yaptıkları işin yeniliklerinin daha farkında olmaları ve daha iyi yapmaları için onların da eğitimini vermemiz gerekiyor.
Algoloji birimimiz çok iyi. Çok da güzel çalışıyor. Mezoterapi ünitesi kurdu ve bu çalışmaya başladı. Kornea bankası kuruluyor. Onkoloji ve kalp merkezi için yeni bina planladık.
Yanık ünitesi hazır, her şeyi bitti. Cuma günü hizmete girecek.
MR cihazımız sıkıntılıydı. Gelen hastalara uzun süreli randevular veriliyordu. Bir tane MR cihazı satın aldık, kurulumu tamamlandı. Çok kısa süre içinde çekimlere başlayacağız. Bunun yanı sıra 2. Tomografiyi hizmet alımıyla alıp çok değişik bir şey yapacağız. Radyolojide değil, acilde olacak. Acile gelen tomografisini anında orada sıra, gün randevu olmadan çekinecek. Dijital ortamda artık grafiler çekilecek. PACS sistemi ekipmanlarını da aldık. Doktor bulunduğu yerde ekranda filmleri görecek.
Biz problemleri biliyoruz, problem yok demiyoruz. Hepsinin de alt yapılarını hazırladık. Yine problem olursa yine tedbirini alırız. Olduğu kadar, gücümüzün yettiği, aklımızın erdiği kadar yapacağız. Bu kadar insanız, belirli düzeylere gelmiş insanlarız. Problemlerimizi çözmek bize düşer. Bunlar bütçeye bağlı şeyler, ama bütçemizde sıkıntı yok. Aralık ayında sağ olsun bakanımız 3,5 milyon lira ek bütçe vermişti. Ameliyathanelerimizin 5 tanesini 28 ağustosta düğmeye basılıyor, ameliyathanelerimiz Türkiye´nin en iyi 4 dörtlük olacak şekilde bir duruma geliyor. Solunum cihazı ihalesi yapıldı, 14 adet. Bunun yanı sıra birçok şey var.
Biz göreve geldiğimizde bir hemşire 3 yatağa bakar haldeydi. Hala da öyle. Yazdık hemşire istiyoruz. 600 hemşire istedik. Teknisyenle birlikte 650 personel. Daha yeni 95 tane hemşire tahsis edildi. İlanları veriliyor. Onlar devreye girdiğinde çalışan arkadaşlarımız eziyetten kurtulacak. Onlar da insan, ağır şartlarda çalıştıkları için gitmek istiyorlar. Çok şükür ilk etapta gelenler bir nefes aldıracak. Devamında diğer kadroların da peşindeyiz. Sağ olsun siyasilerimiz, bakanımız, milletvekillerimiz de destek oluyor, her aradığımızda sahip çıkıyorlar. Bu eksiklerimizi tamamlamak için destek oluyor.
Tıp fakültesi akredite oldu. Yani uluslar arası alanda geçerli eğitimi, her yerde kabul edilecek bir noktaya geldi. Tıp fakültesindeki arkadaşlara teşekkür ederim, çünkü Cerrahpaşa, Çapa bunu alamadı. Eğitimi doğru, dört dörtlük, her yerde kabul edilebilir anlamında akredite oldu. Bunu övünerek de söylüyorum. Ek derslikler yapılıyor. Hastane Başhekimlik girişinde sol tarafta inşa edildi. Bu ayın sonuna kadar teslim edilecek. Orada hem yeni derslikler hem 200 kişilik konferans salonu, hepsi hazır. Öğrencilerimizi daha iyi ve modern, teknolojik donanımı olan iyi dersliklerde okutmak için. Akredite olurken bunları da sağlamak gerekiyordu.?
Rektör Kocacık, konuşmasının devamında yapılan ve yapılması planlanan bir çok proje hakkında bilgi verirken basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Kocacık, toplantı sonrasında basın mensupları ile bir süre sohbet etti.
Editor : Haberpanelim