İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, Müdürlüğün Sosyal Tesisleri Toplantı Salonunda Gıda Konseyinin 2. toplantısı düzenlendi. İlimizde gıda konusunda karşılaşılan sorunların görüşüldüğü toplantıya İl Gıda Konseyi Başkanı İhsan Aslan ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Seyit Yıldız, Zabıta Amiri Uğur Eraslan, Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeyda Şahin, Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Burhan Tokgöz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Özcan Demirkol, Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Özfidan, Sivas Ticaret Borsası Başkanı adına Hilmi Gül, Yiyecek Maddeleri Yapan ve Satanlar Odası Başkanvekili Ebubekir Arslan, Lokanta ve Kebapçılar Odası Başkanı Nazım Yiğit ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden Halis Özdamar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan 5996 Sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu' gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorumluluğunda olduğunu anımsatarak 'Ülkemizde üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler il bazında hazırlanan aylık denetim programları ile Bakanlığımızca ürün ve riskler bazında hazırlanan yıllık denetim programları çerçevesinde uygulanmaktadır' dedi.
İlimizde gıda güvenliği ve hijyenine yönelik denetimlerimiz aralıksız yoğun bir şekilde devam ettiğini bildiren Aslan 'Amacımız gıda işletmelerine yönelik cezai işlem uygulamak değil eğitim ve yönlendirmedir. Bu konuda Gıda üreten, satan ve toplu tüketime sunan işletmelere yönelik eğitimlerimize de devam ediyoruz. Gıda Konseyi olarak 6 ayda bir toplantı yapılacak ve karşılaşılan sorunlar görüşülecektir. Talep olması halinde konsey hemen toplanacaktır' şeklinde konuştu.
Gıda ve Yem Şube Müdürü Seyit Yıldız ise Gıda Konseyinin kurulma amacı, yasal mevzuat, gıda güvenliği, gıda da izlenebilirlik, hijyen, işyeri sorumluluğu, 2012 yılı değerlendirme ve gıda sektöründe karşılaşılan sorunlar konularına değindi.
Yıldız slayt eşliğinde yaptığı sunumda 'Bakanlığımız gıda konusunda büyük bir değişime gitmiş ve yeni gıda kanunun yayımlanmasından sonra, gıdanın tüketiciye en güvenilir şekilde ulaşmasını amaç edinmiştir. Sağlıklı olmak, her insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyen etmenlerin başında gelir. Dolayısıyla gıda ürünlerinin güvenliği, tüketicilerin talebi ve üretici firmalarında sorumluluğudur. Gıda kaynaklı hastalıklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığı üzerinde özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bunun sonucunda insanların sağlığını ve hayatını kaybetmesi yanında, yapılan sağlık harcamaları büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Gıda güvenliği programlarının uygulanmasıyla bu tehlikeler en aza indirilerek meydana gelen hatanın nereden kaynaklandığı ve çözümü bulunabilecek, hastalıklara ve gıda zehirlenmelerine karşı önlemler alınmış olacaktır' dedi.
Toplantı soru-cevap şeklinde sona erdi.
Editor : Haberpanelim