HABER MERKEZİ
Ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı Sivas Kongresi'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla Sivas'ta 30 Ağustos-8 Eylül arasında çeşitli etkinlikler yapılacak.
Milli kurtuluş mücadelesinin mihenk taşı olan Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, manda ve himaye fikrinin reddedilerek ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı, milli mücadelenin 108 gün merkezi olan Sivas'ta, yarından itibaren, tarihi kongrenin 94. yıl dönümünün coşkusu yaşanacak.
Etkinlikler, yarın 'Sivas 2. Kitap Günleri' ile başlayacak. PTT tarafından 'Milli Mücadele Kongresi' adlı pul sergisinin açılacağı etkinlikler kapsamında askeri bando konser verecek.
Sivas 2. Kitap Günleri'nin 31 Ağustos'taki açılış töreninin ardından TBMM Türk Halk Müziği Korosu konser verecek. Etkinlikler kapsamında, 1 Eylül'de 'Atatürk Kıyafetleri Defilesi' düzenlenecek, Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Eğitim fakülteleri öğrencileri ve öğretim üyelerince konser verilecek.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas'a gelişinin 2 Eylül'de temsili olarak canlandırılacağı etkinlikler çerçevesinde, 'Atatürk Kıyafetleri Defilesi' yapılacak, Devlet Türk Halk Müziği Korosu konser verecek.
Kentte 3 Eylül'de ise 'Milli Mücadelenin Sivas Günleri' konulu panelin ardından sanat sokağı, resim ve fotoğraf sergisi ile ilçeler sergisinin açılışı yapılacak; atlı cirit ve atlı okçuluk takımları ile Devlet Halk Dansları Topluluğu gösteri sunacak.
Sivas Kongresi temsili olarak canlandırılacak
Etkinlikler çerçevesinde 4 Eylül'de 'Sivas 4 Eylül 1. Ulusal Yarı Maratonu' koşulacak. Aynı gün, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından Sivas Kongresi, tiyatro sanatçıları tarafından temsil edilecek. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde restorasyon çalışmalarının devam etmesi nedeniyle temsil, bu sene müze bahçesinde sahnelenecek.
Törenin ardından Devlet Halk Dansları Topluluğu gösteri sunacak, akşam saatlerinde ise konser programı ve havai fişek gösterileri yapılacak.
Etkinlikler kapsamında düzenlenen 'Sivas 4 Eylül 1. Ulusal Yıldız Dağı Tırmanışı' ise 7-8 Eylül'de gerçekleştirilecek.
SİVAS'TA 94 YIL ÖNCE ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattığı ulusal mücadeleyi Amasya'dan sonra 27 Haziran 1919'da 'güvenilir kent' olarak gördüğü Sivas'a gelerek sürdürdü. Sivas'ta yapılan toplantıda ülkenin durumu görüşülerek, en kısa zamanda kentte bir kongre yapılmasına karar verildi.
2 Eylül 1919 günü Sivas'a yeniden gelen ve 18 Aralık 1919'a kadar kentte kalan Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyet tarafından, 4 Eylül 1919 Perşembe günü saat 14.00'de bugünkü Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 'Sivas Kongresi' yapıldı.
Kayıtlara göre, resmi çalışmaları 7 gün süren kongrede, Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında ulusun kurtuluşu için çeşitli gündem maddeleri görüşüldü. 8-9 Eylül 1919'da 'manda' tartışmalarının yaşandığı kongre, 11 Eylül 1919'da sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla kapandı.
Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliye, 12 Eylül 1919'da halkın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ulusun kurtuluşu için çeşitli kararların yer aldığı kongre beyannamesini yayımladı.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi' sözüyle önemini vurguladığı kongrede, 'Milli sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür, birbirinden ayrılamaz', 'Her türlü işgal ve müdahaleye karşı, millet birlik olarak kendisini müdafaa ve mukavemet edecektir', 'Manda ve himaye kabul olunamaz', 'Milli iradeyi temsil etmek üzere Millet Meclisi'nin derhal toplanması mecburidir' gibi ulusun kurtuluşu için çok önemli kararlar alındı.
SİVAS KONGRESİ'NDEN CUMHURİYET'İN İLANINA GİDEN SÜREÇ
Sivas'ta 4-11 Eylül 1919'da gerçekleştirilen kongre ile Mustafa Kemal Paşa'nın gençlik yıllarından beri düşündüğü ve dile getirdiği, Samsun'a çıktığı andan itibaren resmi yazışmalarında en önemli mesele olarak yer verdiği milli egemenlik ve milli irade kavramları devlet hayatına yansıtılmaya başladı.
Bu nokta, onun için vatanın kurtuluşu kadar önemliydi ve ivedilik arz etmekteydi. Halkın bütününü kapsayan organize ilk faaliyet, Sivas'ta gerçekleştirildi. Dolayısıyla söz konusu etkinlikler bu kongrenin gündemine hakim oldu. Böyle bir gündemle çalışmalarını sürdüren Sivas Kongresi, şekli ve içeriği itibariyle adeta milli bir meclis işlevi gördü.
Kongrede yeni seçilen üyelerin katılımıyla yurdun tamamını kapsayan Heyeti Temsiliye, ülkenin kaderinde birinci derecede söz sahibi bir kurul halini aldı. Ulusal hareketin meşru organları biçimlendirilmiş oldu. 7 günlük çalışmayla Sivas Kongresi, devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde, çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 1922 yılında büyük bir zaferle, 29 Ekim 1923'de ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.
Editor : Haberpanelim