Kapanan belediyelerle ilgili hizmet politikamız nasıl olacak? Bunun üzerinde duruyoruz. Çünkü orada vatandaşların alışmış olduğu bir düzen var’ dedi.
ERSAN ARSLAN
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, kurumun 2014 yılındaki bazı plan, proje ve hedefleri ile ilgili gazetemize özel açıklama yaptı. 2014 yılındaki en önemli gündemin Sivas’ta kapanacak 21 beldeden 18’inin il özel idaresine devri olduğunu belirten Ayhan, bu belediyelerin iş, araç, gereç ve borçlarının da İl Özel İdaresi’ne devredileceğini belirtti. Bu yerleşim yerlerine en iyi hizmeti sunmak için, gerekli planlamaları yapmaya başladıklarını belirten Ayhan, ‘Eski sistemi aratmayacak, eski hizmeti aratmayacak ve daha üstüne koyarak hizmet edeceğimiz bir yapıyı oluşturmamız lazım’ dedi.
Kapanan belediyelerin yaklaşık 20 milyon liralık bir borç tutarının bulunduğunu belirten Ayhan, bu belediyelerin 5 yıl boyunca aldıkları ödeneklerin İl Özel İdaresi’ne aktarılmasının beklendiğini bunun bir rahatlama sağlayacağını ancak, borç durumunun kurumu sıkıntıya sokabileceğini belirtti.
Ayhan; ‘2014 yılında bizde beklenen en büyük handikap kapanan belediyelerle alakalı. 2014’ün mart ayında yaklaşık 21 belde kapanıyor. Bu 21 beldenin 3 tanesi bulundukları bölgelerdeki belediyelere bağlandı. Gürün Suçatı, Ulaş Eskikarahisar ve Altınyayla Kale, bunların üçü bulundukları bölgedeki belediyelere bağlandı. Geriye kalan 18 tane belediye bize geçecek. Tüm gayrimenkulleri, araçları ve personelleri. Tabi burada personelleri ile ilgili bir boşluk var. Onu bakanlık devlet personel başkanlığı ildeki boş olan kurumlara dağıtabilecek. Bizim 2014 yılındaki en büyük gündemimiz o olacak. Kapanan belediyelerle ilgili hizmet politikamız nasıl olacak? Bunun üzerinde duruyoruz. Çünkü orada vatandaşların alışmış olduğu bir düzen var. Çöp toplanıyor, Altyapısında sorunu var hemen müdahale ediliyor. Bunun gibi verilen birçok hizmet var. Eski sistemi aratmayacak, eski hizmeti aratmayacak ve daha üstüne koyarak hizmet edeceğimiz bir yapıyı oluşturmamız lazım.
Biz ilçe özel idare müdürlüklerini güçlü tutacağız. Mesela çöp araçlarını, hizmet binalarını açık tutacağız. Şuan ki düşüncemiz bu. Mesela atıyorum, Kangal’da Çetinkaya, Havuz kapanıyor. Kangal İlçe Özel İdare Müdürlüğümüzün yapısını güçlü tutacağız. Veya oradaki Havuz’da Çetinkaya’nın tüm sorunlarını buradan değil, oradan giderecek şekilde hareket edeceğiz. Bütçe tekniğimizi de ona göre yapacağız, araç takviyemiz de, personel takviyemiz de ona göre olacak. Yıldızeli’nde çok kapanan belediyemiz var. Yıldızeli ilçe özel idare müdürlüğünü, Sivas Merkezi’de aynı şekilde güçlü tutacağız. Yani eski düzeni aratmayan vatandaşlarımızın eskiden aldıkları hizmetin daha üstünde hizmet alabilecek şekilde çalışmamız lazım. Bunu vatandaş bekliyor. Bizde bu düşünce ve hassasiyetteyiz’ dedi.’
20 MİLYONLUK BORÇ
Kapanan belediyelerin borçlarının da İl Özel İdaresi’ne devredileceğini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, bu borçların yapılandırılmasını beklediklerini söyledi.
Ayhan, şu ifadeleri kullandı:
‘Tabi kapanan belediyelerin sadece araçlarını, personelini falan almıyoruz, borçlarını da alıyoruz aynı zamanda. Bu kurumumuza mali bir yük getirecek. Muhtemelen bakanlık bu konuda bir politika belirler diye düşünüyorum. Şöyle bir anlayış var, 5 yıl boyunca bu beldelerin şuan aldıkları ödenekleri İl Özel İdarelerine aktaracaklar. O bizi rahatlatır biraz. Bizi zorlayacak, sıkıntıya sokacak olan borç durumu. Aşağı yukarı bu belediyelerin 20 milyon liranın üzerinde bir borçları var. Muhtemelen bu borçlar yapılandırılır. Zaten bazı belediyelerimiz borçlarını yapılandırmış. Geri kalan kısmı çıkacak, bakacağız, SSK ile maliye ile anlaşacağız, Maliye ile anlaşacağız. Kamuoyuna piyasaya borç var mı onları bilmiyoruz. Varsa onları toparlayacağız. Bunları yapılandırmamız lazım tabi ki. Onlarla ilgili şuan hazırlığı yapıyoruz ama net karar veremediğimiz alanlardan birisi bu borçların sirküle edilmesi ve düzenli bir hale getirilmesi. Çünkü şuan belediyelerin hukuki yapısı devam ediyor. İş ve işlem yapıyorlar. Tabi bazı esaslı işleri yapamıyorlar, bizden izin alıyorlar. 2014’ün mart ayından itibaren yoğun gündemimiz bu olacak.’
DİĞER ÇALIŞMALAR
2014 yılında devam eden bazı projeleri bitirip açılışını yapmayı arzuladıklarını, bu projelerin yanına 3-5 tane proje daha katıp, kırsal altyapıyı daha profesyonel bir şekilde yaparak 2014 yılını geçirmeyi arzuladıklarını söyledi.
Ayhan, diğer hedef ve çalışmalarla ilgili şu ifadeleri kullandı:
‘2014’te yerel seçimlerden sonra yeni bir tablo çıkacak meclisimizde. O tablo ile birlikte çalışacağız. Ben şuan ki devam ettiğimiz yatırımları çok önemsiyorum. Onları noktalandırmak, kurdelelerini kesmeyi hedefliyoruz seneye.
En önemlisi de Kalkım ile ilgili biraz daha inisiyatif almamız lazım. Kaklım ile ilgili kaynak koruma raporu ve projeler hazırlanıyor. Oradaki mülkiyetlerle ilgili kamulaştırma ve dere ıslahının yapılıp oranın 2014 yılında turizme açmalıyız.
Ayrıca irade ortaya koyacağımız bir Sıcak Çermik bölgesi var. O bölgede malumunuz artık mahkeme ne karar verir bilemiyoruz. Belediyeler dava açtı biliyorsunuz. Anayasa Mahkemesi’nin ne karar vereceğini bilemiyoruz ama şuan ki görüntü, o bölgede Kalın Belediyesi var, kapanacak. Oradaki imarla ilgili tüm iş ve işlemleri kurum yönetecek. Orada da tabi yoğun bir çalışmamız olacak.
Tabi bunları belediye kapandığı için yapmıyoruz. Zaten orayla ilgili bir politikamız var.
Biz, kırsal altyapıda standardı daha da artırmamız lazım. Vatandaşların taşrada en fazla istedikleri köy içi düzenlemeleri ve yolların sıcak asfalt yapılması. Hedefimiz de bu sene 56 kilometre sıcak asfalt vardı. DMO’dan şubat ayında malzeme alımı ile ilgili çalışma yaptık. Bunu yeni temin ediyoruz. Grup yollarını sıcak asfalt noktasında hızlı bir şekilde döneceğiz ve köylerin altyapılarına daha çok ağırlık vereceğiz.
Bizim yeni yapılan inşaatlarda, okullarda tip projelerden vazgeçilip hizmet alınımı yaparak okullarımızı daha kimlikli, göze hoş gelen ve tarihi dokuyu yansıtan projeler yapmak istiyoruz. Bunun ilk örneğini bu sene 4 okulda yapacağız. Proje ihalesini yaptık. İhalelerini yapacağız. Bu çok önemli ve Sivas’a farklı bir imaj katacak.
Yine kültür merkezini neticelendirmemiz lazım. Ekim ayında inşallah ihalesini yapıp, Kasım ayında da temelini atacağız. Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi olacak.
2014 yılı ile ilgili çalışmalarımız, yeni yaptırdığımız inşaat halinde devam edenleri nihailendirmek, yanına 3-5 tane daha katarak, kırsal altyapıyı daha profesyonel bir şekilde yaparak inşallah 2014 yılını geçireceğiz.
Şuan Türkiye’de ikili bir yapı ortaya çıktı. İl Özel İdaresi olan ve olmayan iller. Bizim İl Özel İdaremiz var. Ama ilerleyen dönemlerde ne getirir, ne götürür onu bilemeyiz. Bize görev verildiği sürece biz devam edeceğiz. Şuan ki özelde, hakikaten hem meclisimizle, hem meclis başkanımızla, hem de ildeki kurumlarla çok sağlıklı bir çalışmamız var. Bu hizmeti de beraberinde getiriyor.‘
Editor : Haberpanelim