USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Marşımızın 92. Yılı

Milli Marşımızın 92. Yılı

Milli Marşımızın 92. Yılı
11-03-2013 16:00
Google News

İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin milli marşıdır. Marşın sözlerini Mehmet Akif Ersoy yazmış, bestesini Zeki Üngör yapmıştır. 
    Türk Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (Tanrıöver) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi. 
    Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı ‘Kahraman Ordumuza’ sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'ce İstiklâl Marşı kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığınca Ali Rıfat Çağatay'ın (1867-1935) bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1924'ten 1930'a kadar marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki Üngör'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı. 
    Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. 
    Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Aytekin Kulmaç, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulünün 92. yıldönümü vesilesiyle kutlama mesajı yayımladı.
    İstiklal Marşı'nın kabulünün 92. yılını gururla kutladıklarını belirterek mesajına başlayan Belediye Başkanı Ürgüp ‘Üzerinden bunca zaman geçmiş olmasına rağmen gün geçtikçe manası daha da kuvvetlenen bu enfüsi mısraların müellifi olan iman ve vatan sevgisiyle abideleşmiş milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u da bu vesileyle minnet duyguları içinde saygıyla anıyoruz.  Mehmet Akif, milli marşımız İstiklal Marşı'nda, çok zor şartlar altında verilen Milli Mücadele'nin büyüklüğünü, aziz milletimizin asil karakterini, cennet vatanımızın kutsallığını ve şehit kanlarıyla boyanmış ay yıldızlı al bayrağımızın yüceliğini anlatmıştır’ dedi.
    Mehmet Akif Ersoy'un ‘Allah bir daha milletimize İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözünü de yineleyen Ürgüp şu ifadelere yer verdi:
    ‘Bin yıllık muhteşem bir terkiple adeta tek yumurta ikizi gibi bir arada yaşadığımız büyük milletimizi ayrıştırmaya, birbirine kin ve öfkeyle bakmaya, vatanımızı ve devletimizi bölüp parçalamaya çalışan iç ve dış mihraklara dikkat ederek; bu şer odakların kirli oyunlarına karşı uyanık davranıp birlik ve kardeşlik bağlarımızı kuvvetli kılarak ebedi düşmanlara karşı ebedi birlik saflarını sıkılaştırmamız gerekmektedir. 
    Bu hassasiyeti bütün herkes her türlü hesabın üstünde görmeli ve gereğini her fırsatta yerine getirmelidir. Özellikle bugünlerde bir kısım açılım söylemleri gündemdeyken, bu toprakların kolay kazanılmadığı, tek dil, tek devlet, tek bayrak ve Büyük Türk Milleti hassasiyetleri asla göz ardı edilmemelidir. Elbette bir çözüm olmalıdır fakat bin yıllık terkibin çözülmesine kapı aralayacak fantastik düşüncelere de kıymet verilmemelidir.’ 
    Mesajın başında İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, istiklalimizi bize kazandıran tüm İstiklal Savaşı önderlerini ve İstiklal Marşı'nı  ayakta alkışlayarak kabul eden birinci TBMM üyelerini saygı ve minnet duyguları ile anan BBP İl Başkanı Kulmaç, ‘Asıl olan bu marşı, ruhunun tüm derinliklerinde hissedebilmektir. İstiklal Marşı Türk Milletinin manevi ruhunda yanan bağımsızlık ateşidir ve dünya alem bilmelidir ki bu ateş dünya var oldukça yanmaya devam edecektir. Bugüne kadar bu ateşi söndürmeye çalışanların gayretleri nasıl boşa çıktıysa bundan sonra da beyhude bir çaba olarak kalacaktır’ dedi.
    ‘Ülkemizin içte ve dışta kuşatıldığı, milli ve manevi değerlerimizin çiğnendiği, gençlerimizin ruhsuzlaştırılmaya çalışıldığı, en önemlisi ülkemizi bölmeye ve parçalamaya çalışanların su yüzüne çıktığı bu dönemde İstiklal Marşımızın Milletimizin tüm fertlerince, bugünün hatırasına bir kez daha gür bir sesle, ruhunun tüm derinliklerinde hissederek okumalarını tavsiye ediyorum’ diyen Kulmaç ‘Mehmet Akif'in o gün ne demek istediği bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Milletimizin tüm hissiyatına tercüman olan bu marşı yazdığı için milli şairimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyor, Allah'tan rahmet diliyorum’ ifadeleriyle açıklamasını  tamamladı. 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!