USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Devlet İle Esnaf Arasında Köprü Oluşturdu

Devlet İle Esnaf Arasında Köprü Oluşturdu

Devlet İle Esnaf Arasında Köprü Oluşturdu
25-09-2013 09:14
Google News


Usta kalfa veya çırakların, evlenmelerinden tutun da yeni dükkân açmalarına kadar olan bütün işleri ile uğraşmış olan bir teşkilat. Devlet ile esnaf arasındaki ilişkileri de düzenleme konusunda çok fonksiyonları olmuştur’ dedi.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ‘Ahilik teşkilatı, esnaf teşkilatı bu milletin yine ortaya koyduğu önemli değerlerden birisidir. Bu işin detaylarını kamuoyumuz, layıkıyla, fazlasıyla biliyor zaten. Mesela işini düzgün yapmayan esnafın pabucunun dama atılması. Bunlar çok önemli ilkelerdi. Bu ilkelerin günümüzde de devam ettirilmesi gerekiyor

RUHİ DEMİR

Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programı etkinlikleri devam ediyor. Ekinlikler kapsamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan Törende, sırasıyla Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB), Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Halk Bankası Merkez Şube Müdürlüğü çelenkleri anıta sunuldu.

Çelenk sunma törenine SESOB Başkanı Beşir Köksal, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil, Halk Bankası Merkez Şube Müdürü Tuncay Koramaz oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Çelenk sunma töreninin ardından Ahilik Kutlama Komitesi üyeleri, Vali Zübeyir Kemelek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve İsmail Hakkı Toprak Huzurevi’ni ziyaret etti.

Komite üyeleri ilk olarak Vali Kemelek’i makamında ziyaret etti. SESOB Başkanı Beşir Köksal, komite adına Vali Kemelek’e çiçek takdim etti. Bu sırada kısa bir konuşma yapan Köksal, ‘Ahi teşkilatımızın yaşantılarını, ahlakını, bugün ki esnaf ve sanatkârlarımıza yansıtmak için her yıl Eylül ayında Ahilik Bayramı ve Haftasını kutluyoruz. Ahi teşkilatının temeli beş maddeye bağlıdır. Ahilik, ahlak, akıl, bilim ve çalışmak. Bizde bunları yaşatmak için Ahilik Kültür Haftasını her yıl kutluyoruz’ ifadelerini kullandı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Kemelek ise Ahiliğin önemine değindi.

Kemelek, ‘Anadolu 1071’den sonra hızlı bir şekilde Türkleşmiş. Bu süreç içerisinde toplumun ileri gelenleri yeni duruma uygun sistemler kurmaya çalışmış. Bunların içerisinde Ahilik en önemlilerinden bir tanesidir. Kırşehir’de Ahi Evran, Ankara’da Ahi Mesut, Sivas’ta da Ahi Emir Ahmet gibi muhterem zatlar yetişmiş ve bunların büyük katkıları olmuş. Kuruluş felsefesi içerisinde tabi, o zamanki zanaatkar kesimi daha çok gayri Müslimlerden oluştuğu için Türklerin de bu zanaat dallarında söz sahibi olmalarını sağlamak ve bunları hem dünyevi işlerinde hem de sosyal ve kültürel faaliyetlerde yetiştirme amacıyla kurulmuş bir teşkilat. Çok yakın bir zamana kadar da devam etmiş. Bazı araştırmacıların söylediğine göre 19. Yüzyılın sonlarına kadar izleri bulunuyor Anadolu’da.  Tabi bugün daha modern teşkilatlar oluşmuş, odalar, borsalar gibi. O günün şartlarında öyle bir hizmet sundukları için Başta Sivas’taki Ahi Emir Ahmet ve diğerlerine Allah’tan rahmet diliyorum. Önemli prensipler koymuşlar mesleki hayatta. O zamanın şartlarında bugün TSE’nin yapmaya çalıştığı gibi ürünlerde standart oluşturmaya çalışmışlar. Usta kalfa veya çırakların, evlenmelerinden tutun da yeni dükkân açmalarına kadar olan bütün işleri ile uğraşmış olan bir teşkilat. Devlet ile esnaf arasındaki ilişkileri de düzenleme konusunda çok fonksiyonları olmuştur. Onları unutmadığınız için teşekkür ediyorum ’ dedi.

Vali Kemelek, daha sonra SESOB Başkanı Beşir Köksal ve beraberindeki diğer komite üyeleri ile bir süre sohbet etti.

Ahilik Kutlama Komitesi, Valilik ziyaretinin ardından Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır’ı ziyaret etti. Komite üyelerinin Garnizon ziyareti basına kapalı olarak gerçekleşti.

Ahilik Kutlama Komitesi üyelerinin üçüncü durağı ise Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp oldu. SESOB Başkanı Beşir Köksal, komite üyeleri adına Başkan Ürgüp’e çiçek takdim etti.

Köksal, burada yaptığı kısa konuşmada, SESOB ve Sivaslı esnaf ve sanatkârlar olarak Ahilik kültürünü canlı tutmak ve yaşatmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Köksal; ‘Bildiğiniz gibi her yıl, Ahilik kutlamalarını yapıyoruz. Ahilik 13. Yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan bir esnaf teşkilatı. Bu, 5 tane esas temel üzerine kurulu. Ahilik, ahlak, akıl, bilim ve çalışmak… Biz de atalarımızın kurmuş olduğu ahilik teşkilatının devamıyız. Amacımız bu tekinlikleri her yıl kutlamak, esnaf ve sanatkârımızı o günkü şartlara, yapıya göre, Ahi teşkilatının sistemini esnaf ve sanatkârımıza aşılamak. Bu amaçla Ahilik kutlamalarını her yıl yapıyoruz. Bu kutlamalarda Belediye olarak bize vermiş olduğunuz destek için komite arkadaşlarım ve esnaflarımız adına teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.

Başkan Ürgüp ise, Ahiliğin önemli ilkeler sahip olduğunu belirterek, bu ilkelerin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Ziyarettin duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Ürgüp, şu ifadeleri kullandı:

‘Türk Milleti kuruduğu günden itibaren, dünya tarihinde yaşamaya başladığı günden itibaren, Türk devletleri oluşmaya başladığı günden itibaren ortaya koymuş oldukları özelliklerle bütün dünyaya örnek oldular. Ahilik teşkilatı, esnaf teşkilatı bu milletin yine ortaya koyduğu önemli değerlerden birisidir. Bu işin detaylarını kamuoyumuz, layıkıyla, fazlasıyla biliyor zaten. Mesela işini düzgün yapmayan esnafın pabucunun dama atılması… Bunlar çok önemli ilkelerdi. Bu ilkelerin günümüzde de devam ettirilmesi gerekiyor. Esnaflık temelini tabi ki düzgün bir zemine oturtup alanın ve verenin haklarını, hukukunu koruyarak yapmak gerekiyor. Bu millet neredeyse bu işi 7-8 asır önce ortaya koymuş, yapmış. Bunlar bildiklerimiz. Yazılı olarak bize aksetmeyen tarihlerden itibaren de mutlaka bunlar vardır. Çünkü başı olmayan şeyin sonunun veya ortasının olması mümkün değildir. Böyle önemli bir millete sahip olduğumuz için ne kadar iftihar etsek azdır. Ahi teşkilatına geçmişten itibaren yön veren, başta Ahi Evran olmak üzere bizim yine Sivas’ımızda Ahilik kültürünün temsilcisi konumunda Ahi Emir Ahmet başta olmak üzere Allah, cümle geçmiş Ahi büyüklerimize rahmet eylesin. Onları himmeti, şefaati şimdiki esnafımızın üzerine olsun.’

Komite üyeleri, Belediye ziyaretinin ardından İsmail Hakkı Toprak Huzurevi ve bazı esnafları ziyaret etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!