USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sivas´ı İyi Tanıyın?

?Sivas´ı İyi Tanıyın?

?Sivas´ı İyi Tanıyın?
09-10-2013 19:02
Google News


Öğrencilerden yaşadıkları çevreyi iyi tanımalarını isteyen Kocacık, ‘Zaman zaman öğrenciler söylüyor, katıldığım televizyon programlarında moderatörler söylüyor, ‘Sivas iklimi çok soğuk bir yer değil mi?’ diyorlar. Elbette, ama insanının sıcaklığı, mertliği, mütevazılığı, yiğitliği tartışılmaz. 31 senedir burada yaşayan biri olarak sanırım bunu söylemeye hakkım var. Lütfen yaşadığınız çevreyi bu özelikleri ile tanıyın ve buranın bir elçisi olarak gidin’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Cumhuriyet Üniversitesi’nde (CÜ) 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi. CÜ Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programında Sivas Sözlüğü Genel Ağ Ortamında Kullanıma açılırken, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğreti Üyesi Prof. Dr. Turgay Biçer, ‘Gönül Dili EQ’ konulu Açılış Dersi verdi.

Programa, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Baro Başkanı Av. Muharrem Eliş, askeri ve sivil erkânın yanı sıra akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasının CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık yaptı.  Kocacık, konuşmasında yaklaşık 1,5 yıllık sürede gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

‘STRATEJİK PLANI

BAYRAMDAN SONRA

AÇIKLAYACAĞIZ’

Geçen yıl ki açılış konuşmasında hedeflere yönelik açıklamalarda bulunduğunu, bu kez yapılan çalışmalara değineceğini belirten CÜ Rektörü Kocacık, CÜ’nün 16 Fakülte, 14 Meslek Yüksekokulu, 5 yüksek okul, 4 enstitü ve 1 konservatuarla eğitim öğretim hayatına devam ettiğini söyledi.

Büyük önem verdikleri bir çalışma olan stratejik planın bayramdan sonra açıklanacağını belirten Kocacık, şu şekilde konuştu:

‘Geçen sene tam 14 ay önce burada ilk açılış konuşmasını yaptığımda genel olarak amaçlarımızı, hedeflerimizi, yapacaklarımızı konuşmuştuk. 14 ay geçti, bu süre içinde bu kez biraz farklı bir yöntem izleyeceğim. Yaptıklarımızla ilgili ana başlıklar halinde örnekler vereceğim.

6 Ağustos 2012’den, 6 Ağustos 2013’e kadar olan bir yıllık faaliyet raporumuzu bir kitapçık şeklinde bastık ve bunu üniversitemiz web sitesinde yayınladık.

16 Fakültemiz, 14 Meslek Yüksekokulumuz, 5 yüksek okulumuz, 4 enstitümüz ve 1 konservatuarımızla eğitim öğretim hayatına devam ediyoruz. Geçen yıl açılış konuşmasında bir strateji planına ihtiyacımız olduğunu söylemiştik ve bunu da profesyonel bir ekiple, Ankara Üniversitesi’nin mali uzmanlarıyla birlikte hazırlayacağımızı belirtmiştim. Çok şükür bayramdan sonra yayımlayacağımız bu strateji planı bizim 5 yıllık yol haritamızı, neler yapacağımızı, hangi adımı atacağımızı her birimin hangi kaynağı kullanarak ne kadar sürede neyi yapacağını tek tek belirliyor. Buna çok ihtiyacımız vardı ve tamamladık.’

‘344 KİŞİ GELDİ, 34 KİŞİ GİTTİ’

Üniversitenin kadrosunun her geçen gün güçlendiğini, çok sayıda öğretim üyesi ve personelin üniversite bünyesine katıldığını belirten Kocacık, giden personel de olduğunu ve bunun basında üniversite kan kaybediyor şeklinde yer bulduğunu belirterek, gelen ve giden personel sayısını paylaştı.

Kocacık; ‘Bugüne kadar 5 tane ilan verdik. Geçen sene açılışta demiştik ki bizim için özlük hakları çok önemli. Kimse hak ettiği bir kadrodan mahrum kalmayacak. Sözümüzde durduk. Şuanda kadro bekleyen kimse yok. 5 ilanda yükseltme yapacaklarda yükseldi, dışarıdan buraya gelecek arkadaşların da büyük bölümü alındı. 1 yıl içinde, 194 tane öğretim üyesi bulunduğu konumdan bir üst konuma yükseldi. Geçen yıl, 30 profesör, 59 doçent, 105 yardımcı doçent, kadrosunu aldı. Toplam 47 tane de açıktan ve naklen atama yapıldı. Ardından, temel elemanlarımız olan 172 tane araştırma görevlisi, 81 tane öğretim görevlisi, 4 okutman ve 1 uzman alındı. Toplam olarak yükseltmelerin dışında dışarıdan alınan yeni elemanların sayısı 344… Elbette bu trafik içerisinde ayrılan arkadaşlarımız oldu. 6 tanesi emekli oldu, 14 tane istifa eden, naklen gidenler oldu. Çocuklarının eğitimi nedeniyle, daha iyi teklif alan arkadaşlarımız oldu. 38 tane de bu şekilde ayrılan arkadaşlarımız var.

Geçen sene açılışta biz önce insan ve ötekileştirmeye hayır diyeceğimizi söylemiştik. Bu rakamlar bizi haklı çıkarıyor. Kesinlikle çalışma barışı ve huzurun yer almasını istiyoruz. Bunun için ekibimizle birlikte çok çaba gösteriyoruz. Farklılıklarımızı zenginlik kabul ediyoruz. Kesinlikle ötekileştirmenin olmadığı bir üniversite olmakta kararlı olduğumuzu burada vurgulamak istiyorum’ şeklinde konuştu.

‘45 BİN 343 ÖĞRENCİMİZ VAR’

CÜ’nün öğrenci sayısı hakkında da bilgi veren Rektör Kocacık, CÜ’nün Türkiye’deki üniversiteler arasında en çok tercih edilen 6. Üniversite konumuna geldiğini belirterek, çalışma arkadaşları ve öğrencilere teşekkür etti.

Kocacık; ‘Geçen sene 40 bin 59 öğrencimiz vardı. 5 bin 400 tane öğrenci mezun ettik. 13 bin 400 öğrenci kontenjanımız vardı. 11 bini geldi. Ek kontenjandan da bin 470 tane öğrenci geliyor ve şuanda öğrenci sayımız 45 bin 343… Tabi sayı demek kalite demek değil. Bunun bilincindeyiz. Bizi tercih eden, yeni gelen öğrencilerimize de teşekkür ediyorum. Bu vesile ile kendilerinin pişman olmayacaklarını belirtmek istiyorum. Bizi en çok tercih edilen 6. Üniversite sırasına getirdiler. Bu onuru da yaşattıkları için hem çalışma arkadaşlarımıza hem de yeni gelen öğrencilerime teşekkür ediyorum’ dedi.

‘MOBBİNG BİRİMİNİ KURDUK’

Türkiye’deki ikinci Mobbing Birimi’nin CÜ’de kurulduğunu belirten Rektör Kocacık, yönetmelik değişiklikleri hakkında da bilgi verdi.

Kocacık, şu şekilde konuştu:

‘Üniversite demek, sayıca artmak demek değil, kalite ile birlikte büyümek demektir. Bunun bilincinde hareket ediyoruz. Farkındayız çalışmalarımız bunun için sürüyor. Bu çerçevede kurumsallaşmanın da önemini bilerek, altyapısal eksiklerimizi kısa sürede tamamlamaya çalıştık. Altyapısal eksiklikleri kısa sürede tamamlamaya çalıştık. 8 tane yeni yönetmelik, eskilerden eksiği olanların yeniden gözden geçirilmesi gibi çalışmalarımız oldu. Ön lisans, lisans, lisansüstü tüm yönetmelikler tek tek elden geçti. Bütün yenilikler eklendi. Çağın gelişimine ayak uyduracak her türlü düzenlemeler bu çerçevede yapıldı. Öğrencilerimizin taleplerini de dikkate aldık.

Yönetmelik deyince akla, sadece ön lisans, lisans, lisansüstü değil başka şeyler de gelmeli. Örneğin bilimsel yayın ve çalışmaları teşvik yönergesi ve ardından yayın etiği yönergesi gibi birçok yönetmelik de çalışmalarımız arasında yer aldı. Bir de farklı olarak psikolojik tacizle mücadele birimi kurduk. Türkiye’de ilk defa bir psikolojik taciz ile ilgili olarak bir mobbing birimi kuruldu Gazi Üniversitesi’nde. İkincisi biziz. Ama reklamımız olmadığı için fazla gazetelerde yer almıyoruz. Senatodaki arkadaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Büyük bir cesaret örneği sergilediler. Kendi yöneticilerine karşı çalışanların böyle bir hakka sahip olmasına saygı duydukları için onları kutluyorum. Mobbing konusunda da ikinci üniversite olmasının gururunu yaşıyoruz.’

BARINMA VE BESLENME

KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALAR

Üniversitedeki yurt çalışmaları ve beslenme konusundaki çalışmalar hakkında da bilgiler veren Kocacık, KYK tarafından 3 bin, özel olarak 2 bin öğrenci kapasiteli iki yurt yapılacağını söyledi.

Kocacık; ‘Şuanda Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK) 40 bin 28 öğrenci barınıyor. Özel yurtlarımız var iki tane. 4 bin 371 tane öğrenciyi barındıracak yerimiz var. İlçelerdekini saymıyorum, merkezden söz ediyorum. Tabi buna ilave olarak yeni bir KYK’nın temelini atacağı 3 bin civarında öğrenci kapasiteli bir yurt yapılacak. 7 bloktan oluşacak. Bu konuda sayın Belediye Başkanımız ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk’un çok yardımları oldu. Emeği geçen herkese bu çerçevede teşekkür ederim. Ayrıca, vakıf arazisine 2 bin öğrenci kapasiteli özel yurt yapımı için de sözleşme yaptık. Yurt konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Beslenme konusunda geçen sene geldiğimizde öğle yemeğine baktık 1,75 liraydı. Öğrencilerimiz şikâyet ediyordu pahalı diye. Tamam dedik, 1,5 liraya indirdik. Bu sene de aynı ve artırmadık. Fiyatı indirdiğimizde de şikâyet gelmişti, fiyat indi kalabalık arttı diye. Ona da çare bulduk. 3 tane yeni birimimiz açıldı. Dişçilik, eğitim ve iletişim fakülteleri. Bu binaların yemekhanesi yok. Uzak oldukları için ana yemekhaneye gelemiyorlardı. Bu 3 binaya Sağlık Kültür Dairesi Başkanlığımızca her öğlen yemek götürüyoruz. 2. Öğrenci yemekhanesinin de temelini attık. Seneye inşallah orada çok rahat yemek yiyecekler.

Bin 500 adet öğrencimiz geçen sene üniversitemizde ücretsiz yemek yedi. İhtiyacı olanları birimler tespit etti. Yine bin 500 öğrenciye ücretsiz kıyafet yardımı yaptık. Bu konuda destek olan şehirdeki tüm kişi ve kuruluşlara, yönetici arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 160 öğrencimiz de şuanda üniversitemiz de partime olarak çalışıyor. Ailesine gelir ve katkı sağlamak adına’ şeklinde konuştu.

'ÖĞRENCİLERE SESLENDİ’

Konuşmasının sonunda üniversitede eğitim gören öğrencilere seslenen Rektör Kocacık, öğrencilerin yaşadıkları çevreyi iyi tanımalarını istedi.

‘Lütfen yaşadığınız çevreyi bu özelikleri ile tanıyın ve buranın bir elçisi olarak gidin’ diyen Kocacık, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu çalışmalar üniversite ve Sivas alanında markalaşmaya da vesile olsun diye düşüncelerimiz var. Sağlık ve eğitim sektöründe de önümüzdeki süreçte daha hızlı gelişmeler sağlanacaktır.

Amacımız bilgili, donanımlı, değişime ayak uyduran, ahlaklı, vatanını milletini seven, Atatürk’ün belirlediği çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracak gençler yetiştirmek. Bunu yaparken de kesinlikle gençlerimize şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Sadece donanımlı olmak yetmiyor. Kendi içinizi en iyi kendimiz bilirsiniz. Burada verilecek eğitim belirli bir düzeydedir. Kendi çabanızla farkınızı ortaya koyacaksınız. Bu çabayı gösterin ama bunu yaparken, lütfen çevrenizi de iyi tanıyın. Çevre derken biraz da Sivas’ı kastediyorum. Sivas, tarihsel, kültürel zenginlik içinde olağanüstü bir şehir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, 4 Eylül Kongresi’nin gerçekleştiği bir şehir. Himaye ve mandanın reddedildiği bir şehir. Özgürlük ve bağımsızlık tohumlarının ilk atıldığı bir şehir. Daha saymama gerek yok bunlar bile yeter. Ama bazı öğrenciler bunları tanımadan gidiyor. Öğretim üyesi arkadaşlarımdan öğrencilerimizin bunları tanımasına yardımcı olmasını diliyorum. Zaman zaman öğrenciler söylüyor, katıldığım televizyon programlarında moderatörler söylüyor, ‘Sivas iklimi çok soğuk bir yer değil mi?’ diyorlar. Elbette, ama insanının sıcaklığı, mertliği, mütevazılığı, yiğitliği tartışılmaz. 31 senedir burada yaşayan biri olarak sanırım bunu söylemeye hakkım var. Lütfen yaşadığınız çevreyi bu özelikleri ile tanıyın ve buranın bir elçisi olarak gidin.’

TÜRKİYEDE BİR İLK…

Kocacık’ın konuşmasının ardından CÜ’nün tanıtım filmi yayımlandı. Daha sonra CÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencilerince müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Müzik dinletisinin ardından CÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Recep Toparlı ve ekibi tarafından hazırlanan Sivas Sözlüğü CÜ’nün resmi web sitesi üzerinden genel ağ ortamında kullanıma açıldı. Bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğu belirtildi.

Burada konuşan Toparlı, ‘Heyecanlıyım, mutluyum, gururluyum. Heyecanlıyım çünkü henüz Türkiye’de yapılmamış bir işi yapıyoruz. Sivas’ımızın unutulmakta olan kelimelerini, kültürümüzün temel taşlarını burada, bir ağ ortamında bir araya getirdik ve dünyadaki Sivas’ı sevenlere, Sivaslılara, Sivas’la ilgilenen bilim adamlarını katkıya çağırıyoruz. Biz sadece küçük bir başlangıç yaptık. 8 bin 505 kelime var. Derleme sözlüğünden etere yağından kıl çeker gibi çektik ve bunları değişik bir biçimde sunduk. Türkçemizin zenginliğini ve güzelliğini burada gösterdik’ dedi.

Toparlı, sözlükte Sivas’a özgü ilk kelimeyi (mısmıl) Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın ile birlikte, sözlükte aratarak, kelime anlamını katılımcılarla paylaştı.

CÜ Rektörü Prof. Dr. Kocacık, bu hizmetlerinden dolayı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Bilal Yücel, Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya, Doç. Dr. Emin Eminoğlu ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Bilal Çavuşoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.

2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Açılış programı Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Biçer, ‘Gönül Dili EQ’ konulu Açılış Dersi ile sona erdi.

Öğrencilerden yaşadıkları çevreyi iyi tanımalarını isteyen Kocacık, ‘Zaman zaman öğrenciler söylüyor, katıldığım televizyon programlarında moderatörler söylüyor, ‘Sivas iklimi çok soğuk bir yer değil mi?’ diyorlar. Elbette, ama insanının sıcaklığı, mertliği, mütevazılığı, yiğitliği tartışılmaz. 31 senedir burada yaşayan biri olarak sanırım bunu söylemeye hakkım var. Lütfen yaşadığınız çevreyi bu özelikleri ile tanıyın ve buranın bir elçisi olarak gidin’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Cumhuriyet Üniversitesi’nde (CÜ) 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi. CÜ Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programında Sivas Sözlüğü Genel Ağ Ortamında Kullanıma açılırken, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğreti Üyesi Prof. Dr. Turgay Biçer, ‘Gönül Dili EQ’ konulu Açılış Dersi verdi.

Programa, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Baro Başkanı Av. Muharrem Eliş, askeri ve sivil erkânın yanı sıra akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasının CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık yaptı.  Kocacık, konuşmasında yaklaşık 1,5 yıllık sürede gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

‘STRATEJİK PLANI

BAYRAMDAN SONRA

AÇIKLAYACAĞIZ’

Geçen yıl ki açılış konuşmasında hedeflere yönelik açıklamalarda bulunduğunu, bu kez yapılan çalışmalara değineceğini belirten CÜ Rektörü Kocacık, CÜ’nün 16 Fakülte, 14 Meslek Yüksekokulu, 5 yüksek okul, 4 enstitü ve 1 konservatuarla eğitim öğretim hayatına devam ettiğini söyledi.

Büyük önem verdikleri bir çalışma olan stratejik planın bayramdan sonra açıklanacağını belirten Kocacık, şu şekilde konuştu:

‘Geçen sene tam 14 ay önce burada ilk açılış konuşmasını yaptığımda genel olarak amaçlarımızı, hedeflerimizi, yapacaklarımızı konuşmuştuk. 14 ay geçti, bu süre içinde bu kez biraz farklı bir yöntem izleyeceğim. Yaptıklarımızla ilgili ana başlıklar halinde örnekler vereceğim.

6 Ağustos 2012’den, 6 Ağustos 2013’e kadar olan bir yıllık faaliyet raporumuzu bir kitapçık şeklinde bastık ve bunu üniversitemiz web sitesinde yayınladık.

16 Fakültemiz, 14 Meslek Yüksekokulumuz, 5 yüksek okulumuz, 4 enstitümüz ve 1 konservatuarımızla eğitim öğretim hayatına devam ediyoruz. Geçen yıl açılış konuşmasında bir strateji planına ihtiyacımız olduğunu söylemiştik ve bunu da profesyonel bir ekiple, Ankara Üniversitesi’nin mali uzmanlarıyla birlikte hazırlayacağımızı belirtmiştim. Çok şükür bayramdan sonra yayımlayacağımız bu strateji planı bizim 5 yıllık yol haritamızı, neler yapacağımızı, hangi adımı atacağımızı her birimin hangi kaynağı kullanarak ne kadar sürede neyi yapacağını tek tek belirliyor. Buna çok ihtiyacımız vardı ve tamamladık.’

‘344 KİŞİ GELDİ, 34 KİŞİ GİTTİ’

Üniversitenin kadrosunun her geçen gün güçlendiğini, çok sayıda öğretim üyesi ve personelin üniversite bünyesine katıldığını belirten Kocacık, giden personel de olduğunu ve bunun basında üniversite kan kaybediyor şeklinde yer bulduğunu belirterek, gelen ve giden personel sayısını paylaştı.

Kocacık; ‘Bugüne kadar 5 tane ilan verdik. Geçen sene açılışta demiştik ki bizim için özlük hakları çok önemli. Kimse hak ettiği bir kadrodan mahrum kalmayacak. Sözümüzde durduk. Şuanda kadro bekleyen kimse yok. 5 ilanda yükseltme yapacaklarda yükseldi, dışarıdan buraya gelecek arkadaşların da büyük bölümü alındı. 1 yıl içinde, 194 tane öğretim üyesi bulunduğu konumdan bir üst konuma yükseldi. Geçen yıl, 30 profesör, 59 doçent, 105 yardımcı doçent, kadrosunu aldı. Toplam 47 tane de açıktan ve naklen atama yapıldı. Ardından, temel elemanlarımız olan 172 tane araştırma görevlisi, 81 tane öğretim görevlisi, 4 okutman ve 1 uzman alındı. Toplam olarak yükseltmelerin dışında dışarıdan alınan yeni elemanların sayısı 344… Elbette bu trafik içerisinde ayrılan arkadaşlarımız oldu. 6 tanesi emekli oldu, 14 tane istifa eden, naklen gidenler oldu. Çocuklarının eğitimi nedeniyle, daha iyi teklif alan arkadaşlarımız oldu. 38 tane de bu şekilde ayrılan arkadaşlarımız var.

Geçen sene açılışta biz önce insan ve ötekileştirmeye hayır diyeceğimizi söylemiştik. Bu rakamlar bizi haklı çıkarıyor. Kesinlikle çalışma barışı ve huzurun yer almasını istiyoruz. Bunun için ekibimizle birlikte çok çaba gösteriyoruz. Farklılıklarımızı zenginlik kabul ediyoruz. Kesinlikle ötekileştirmenin olmadığı bir üniversite olmakta kararlı olduğumuzu burada vurgulamak istiyorum’ şeklinde konuştu.

‘45 BİN 343 ÖĞRENCİMİZ VAR’

CÜ’nün öğrenci sayısı hakkında da bilgi veren Rektör Kocacık, CÜ’nün Türkiye’deki üniversiteler arasında en çok tercih edilen 6. Üniversite konumuna geldiğini belirterek, çalışma arkadaşları ve öğrencilere teşekkür etti.

Kocacık; ‘Geçen sene 40 bin 59 öğrencimiz vardı. 5 bin 400 tane öğrenci mezun ettik. 13 bin 400 öğrenci kontenjanımız vardı. 11 bini geldi. Ek kontenjandan da bin 470 tane öğrenci geliyor ve şuanda öğrenci sayımız 45 bin 343… Tabi sayı demek kalite demek değil. Bunun bilincindeyiz. Bizi tercih eden, yeni gelen öğrencilerimize de teşekkür ediyorum. Bu vesile ile kendilerinin pişman olmayacaklarını belirtmek istiyorum. Bizi en çok tercih edilen 6. Üniversite sırasına getirdiler. Bu onuru da yaşattıkları için hem çalışma arkadaşlarımıza hem de yeni gelen öğrencilerime teşekkür ediyorum’ dedi.

‘MOBBİNG BİRİMİNİ KURDUK’

Türkiye’deki ikinci Mobbing Birimi’nin CÜ’de kurulduğunu belirten Rektör Kocacık, yönetmelik değişiklikleri hakkında da bilgi verdi.

Kocacık, şu şekilde konuştu:

‘Üniversite demek, sayıca artmak demek değil, kalite ile birlikte büyümek demektir. Bunun bilincinde hareket ediyoruz. Farkındayız çalışmalarımız bunun için sürüyor. Bu çerçevede kurumsallaşmanın da önemini bilerek, altyapısal eksiklerimizi kısa sürede tamamlamaya çalıştık. Altyapısal eksiklikleri kısa sürede tamamlamaya çalıştık. 8 tane yeni yönetmelik, eskilerden eksiği olanların yeniden gözden geçirilmesi gibi çalışmalarımız oldu. Ön lisans, lisans, lisansüstü tüm yönetmelikler tek tek elden geçti. Bütün yenilikler eklendi. Çağın gelişimine ayak uyduracak her türlü düzenlemeler bu çerçevede yapıldı. Öğrencilerimizin taleplerini de dikkate aldık.

Yönetmelik deyince akla, sadece ön lisans, lisans, lisansüstü değil başka şeyler de gelmeli. Örneğin bilimsel yayın ve çalışmaları teşvik yönergesi ve ardından yayın etiği yönergesi gibi birçok yönetmelik de çalışmalarımız arasında yer aldı. Bir de farklı olarak psikolojik tacizle mücadele birimi kurduk. Türkiye’de ilk defa bir psikolojik taciz ile ilgili olarak bir mobbing birimi kuruldu Gazi Üniversitesi’nde. İkincisi biziz. Ama reklamımız olmadığı için fazla gazetelerde yer almıyoruz. Senatodaki arkadaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Büyük bir cesaret örneği sergilediler. Kendi yöneticilerine karşı çalışanların böyle bir hakka sahip olmasına saygı duydukları için onları kutluyorum. Mobbing konusunda da ikinci üniversite olmasının gururunu yaşıyoruz.’

BARINMA VE BESLENME

KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALAR

Üniversitedeki yurt çalışmaları ve beslenme konusundaki çalışmalar hakkında da bilgiler veren Kocacık, KYK tarafından 3 bin, özel olarak 2 bin öğrenci kapasiteli iki yurt yapılacağını söyledi.

Kocacık; ‘Şuanda Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK) 40 bin 28 öğrenci barınıyor. Özel yurtlarımız var iki tane. 4 bin 371 tane öğrenciyi barındıracak yerimiz var. İlçelerdekini saymıyorum, merkezden söz ediyorum. Tabi buna ilave olarak yeni bir KYK’nın temelini atacağı 3 bin civarında öğrenci kapasiteli bir yurt yapılacak. 7 bloktan oluşacak. Bu konuda sayın Belediye Başkanımız ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk’un çok yardımları oldu. Emeği geçen herkese bu çerçevede teşekkür ederim. Ayrıca, vakıf arazisine 2 bin öğrenci kapasiteli özel yurt yapımı için de sözleşme yaptık. Yurt konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Beslenme konusunda geçen sene geldiğimizde öğle yemeğine baktık 1,75 liraydı. Öğrencilerimiz şikâyet ediyordu pahalı diye. Tamam dedik, 1,5 liraya indirdik. Bu sene de aynı ve artırmadık. Fiyatı indirdiğimizde de şikâyet gelmişti, fiyat indi kalabalık arttı diye. Ona da çare bulduk. 3 tane yeni birimimiz açıldı. Dişçilik, eğitim ve iletişim fakülteleri. Bu binaların yemekhanesi yok. Uzak oldukları için ana yemekhaneye gelemiyorlardı. Bu 3 binaya Sağlık Kültür Dairesi Başkanlığımızca her öğlen yemek götürüyoruz. 2. Öğrenci yemekhanesinin de temelini attık. Seneye inşallah orada çok rahat yemek yiyecekler.

Bin 500 adet öğrencimiz geçen sene üniversitemizde ücretsiz yemek yedi. İhtiyacı olanları birimler tespit etti. Yine bin 500 öğrenciye ücretsiz kıyafet yardımı yaptık. Bu konuda destek olan şehirdeki tüm kişi ve kuruluşlara, yönetici arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 160 öğrencimiz de şuanda üniversitemiz de partime olarak çalışıyor. Ailesine gelir ve katkı sağlamak adına’ şeklinde konuştu.

'ÖĞRENCİLERE SESLENDİ’

Konuşmasının sonunda üniversitede eğitim gören öğrencilere seslenen Rektör Kocacık, öğrencilerin yaşadıkları çevreyi iyi tanımalarını istedi.

‘Lütfen yaşadığınız çevreyi bu özelikleri ile tanıyın ve buranın bir elçisi olarak gidin’ diyen Kocacık, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu çalışmalar üniversite ve Sivas alanında markalaşmaya da vesile olsun diye düşüncelerimiz var. Sağlık ve eğitim sektöründe de önümüzdeki süreçte daha hızlı gelişmeler sağlanacaktır.

Amacımız bilgili, donanımlı, değişime ayak uyduran, ahlaklı, vatanını milletini seven, Atatürk’ün belirlediği çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracak gençler yetiştirmek. Bunu yaparken de kesinlikle gençlerimize şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Sadece donanımlı olmak yetmiyor. Kendi içinizi en iyi kendimiz bilirsiniz. Burada verilecek eğitim belirli bir düzeydedir. Kendi çabanızla farkınızı ortaya koyacaksınız. Bu çabayı gösterin ama bunu yaparken, lütfen çevrenizi de iyi tanıyın. Çevre derken biraz da Sivas’ı kastediyorum. Sivas, tarihsel, kültürel zenginlik içinde olağanüstü bir şehir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, 4 Eylül Kongresi’nin gerçekleştiği bir şehir. Himaye ve mandanın reddedildiği bir şehir. Özgürlük ve bağımsızlık tohumlarının ilk atıldığı bir şehir. Daha saymama gerek yok bunlar bile yeter. Ama bazı öğrenciler bunları tanımadan gidiyor. Öğretim üyesi arkadaşlarımdan öğrencilerimizin bunları tanımasına yardımcı olmasını diliyorum. Zaman zaman öğrenciler söylüyor, katıldığım televizyon programlarında moderatörler söylüyor, ‘Sivas iklimi çok soğuk bir yer değil mi?’ diyorlar. Elbette, ama insanının sıcaklığı, mertliği, mütevazılığı, yiğitliği tartışılmaz. 31 senedir burada yaşayan biri olarak sanırım bunu söylemeye hakkım var. Lütfen yaşadığınız çevreyi bu özelikleri ile tanıyın ve buranın bir elçisi olarak gidin.’

TÜRKİYEDE BİR İLK…

Kocacık’ın konuşmasının ardından CÜ’nün tanıtım filmi yayımlandı. Daha sonra CÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencilerince müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Müzik dinletisinin ardından CÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Recep Toparlı ve ekibi tarafından hazırlanan Sivas Sözlüğü CÜ’nün resmi web sitesi üzerinden genel ağ ortamında kullanıma açıldı. Bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğu belirtildi.

Burada konuşan Toparlı, ‘Heyecanlıyım, mutluyum, gururluyum. Heyecanlıyım çünkü henüz Türkiye’de yapılmamış bir işi yapıyoruz. Sivas’ımızın unutulmakta olan kelimelerini, kültürümüzün temel taşlarını burada, bir ağ ortamında bir araya getirdik ve dünyadaki Sivas’ı sevenlere, Sivaslılara, Sivas’la ilgilenen bilim adamlarını katkıya çağırıyoruz. Biz sadece küçük bir başlangıç yaptık. 8 bin 505 kelime var. Derleme sözlüğünden etere yağından kıl çeker gibi çektik ve bunları değişik bir biçimde sunduk. Türkçemizin zenginliğini ve güzelliğini burada gösterdik’ dedi.

Toparlı, sözlükte Sivas’a özgü ilk kelimeyi (mısmıl) Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın ile birlikte, sözlükte aratarak, kelime anlamını katılımcılarla paylaştı.

CÜ Rektörü Prof. Dr. Kocacık, bu hizmetlerinden dolayı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Bilal Yücel, Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya, Doç. Dr. Emin Eminoğlu ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Bilal Çavuşoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.

2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Açılış programı Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Biçer, ‘Gönül Dili EQ’ konulu Açılış Dersi ile sona erdi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!