Bu tür kişilerin kurbanı keserken, çeşitli yaralanmalara neden olabildiğini belirten Hastaoğlu, ‘Vatandaşlarımız mümkünse kesim için kombinaları ve ehil kişileri seçsin’ dedi.
İRFAN ÖZŞEKER / ÖZEL HABER
STB Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara çağrıda bulundu. Kurbanlık kesimi için, profesyonel ve hijyenik imkânlardan faydalanılmasını isteyen Hastaoğlu, ehil olmayan kişilere kurban kestirilmesinin çeşitli olumsuzluklara neden olabileceğini hatırlattı.
Sivas’ta, Türkiye’nin dört bir tarafında olduğu gibi, her yerde kurban kesilmediğini vatandaşların çoğunlukla kombinaları tercih ettiğini belirten Hastaoğlu, buna rağmen istenmeyen manzaralar ve olumsuzlukların da olabildiğini söyledi.
‘HER ELİNE BIÇAK ALAN
‘BEN KASABIM’ DİYOR’
Sivas Belediyesi’nin de 5-6 noktada kesim yerleri oluşturduğunu ve bu alanlara altyapı sağladığını
belirten Hastaoğlu, kombinalara gidemeyen vatandaşların da kesim için bu alanları tercih etmelerini ve kesimlerini işinde ehil olan kişilere yaptırmalarını istedi.
Her eline bıçak alanın ‘ben kasabım’ dediğini ve kurbanlığa zarar verdiğini belirten Hastaoğlu, şu ifadeleri kullandı:
‘İlimizin diğer illerden bir ayrıcalığı var. Çünkü Sivas’ta kurulan et kombinaları güzel bir şekilde kesim yapıyor. Biz buna yıllarca uğraştık ve çok güzel başardık. Son yıllarda sokaklarda, yollarda, arsalarda kesim yapılmıyor. Diğer illerde böyle bir şey yok. Biz bunu başardık. Ayrıca kesim hizmetlerimiz çok güzel. Parçalamasını yapıyoruz, hisselere bölmelerini yapıyoruz. Hijyenik, tertemiz herkes saatinde, dakikasında kurbanını alıp götürüyor.
Bu tür imkânlar varken amatör kişilere kesim yaptırmanın bir gereği yok. Allah korusun elini, ayağını, bacağını kesiyor, hayvanın altında kalıyor. TV ve gazetelerde bu tür vakaları görüyoruz. İstenmeyen kazalar sürekli oluyor. Biz bunların yaşanmaması için ehil insanları ve özellikle kombinaları tercih etmelerini istiyoruz. Ayrıca belediyemizin güzel bir çalışması var bu konuda. Her mevkide seyyar kesim yeri kuruluyor. Bildiğim kadarıyla 4-5 semtte var. Suyunu ve altyapısını belediye hazırlıyor. Kombinaya gidemeyenler de buralarda kesim yapabilir.
Kişi biliyorsa kurbanını kessin, mutlaka kessin. İbadetin ilavesidir o zaten. Ama bilmeyip işin başına geçenler oluyor. Hatta eline bir bıçak, satır alan ‘ben kasabım’ diyor. Eti de mahvediyor, etin şekli bozuluyor, kirleniyor. Dolayısıyla hijyen kesim imkanları varken neden çevremizi kirletelim, bu tür olumsuzlukları yaşayalım.
Kesim için bizim belirlediğimiz bir fiyat var. Ehil olmayan kişilere biraz daha az para vermek için kesim yaptırmanın kimseye bir faydası olmaz. Ehil olmayan kişi orada bizim 1 kilogram etimizi zayi etse ki, kesin kilolarca zayi olacak, hem kirletecek hem de etin kalitesini bozacak. Parçalamada zayiat verecek, derilerimizi kesecek. Deriler bizim milli servetimizdir. Deride bıçak kesiği olduğunda kullanamıyorsun.’
‘ETLER, DİNLENDİRİLMELİ’
Beslenme uzmanlarının etin hemen tüketilmemesi konusundaki açıklamalarına da destek veren Hastaoğlu, kurban etini kesim sonrasında hemen tüketmenin doğru olmadığını söyledi.
Etlerin mutlaka ilk gün asılarak dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Hastaoğlu, halkta ilk gün kesme, parçalama, dağıtma gibi işlerin bitmesi gerektiği yönünde bir psikoloji olduğunu söyledi.
Hastaoğlu, bu konudaki öneri ve uyarılarını ise şu şekilde sıraladı:
‘Etler kesildiği vakit hiç üst üste konulmamalı tazeyken. Bir yere asılıp dinlendirilmeli. Ondan sonra parçalama, sökümü yapılmalı ve ne için kullanılacaksa kullanmalı. Asıl olan budur. Ancak Kurban Bayramı’nda buna pek riayet edilmiyor. Hemen herkeste biran evvel kurbanı kesip, ‘parçalanması, çekilmesi, kuşbaşı şeklinde doğranması, dağıtılması, bayramın birinci günü bu işlerin tamamen bitmesi’ gibi nedense psikolojik bir baskı var. Bundan bir türlü kurtulamıyoruz.
Mümkün olduğu kadar etleri ayrı ayrı sergileyip kendi halinde soğumaya bırakmalıyız. Buradaki iki üç saatlik zaman dilimi çok önemli, çok çok dikkat edilmeli. Mümkün olsa da bu iş ertesi gün yapılsa… Ama kurban olduğu için insanlar biran evvel halledelim, kurban işi bitsin, ertesi güne iş kalmasın, ziyaretler başlasın gibi bir algı var. Taze etin kıyma dahi olması çok zordur. Kendini çekmemiş oluyor. Köfte yapsanız köfte tutmaz, sarmada elinize bulaşır. Yemek yapmak da çok zordur. Ama bir türlü insanlarımızı vazgeçiremiyoruz.
Ben bu vesile sizin aracılığınızla Sivas’ımızın, halkımızın Kurban Bayramını kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Allah herkesin kurbanını kabul eylesin.’
Editor : Haberpanelim