USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Eğitim Hesaplaşma Alanı Değildir?

?Eğitim Hesaplaşma Alanı Değildir?

?Eğitim Hesaplaşma Alanı Değildir?
04-12-2013 20:12
Google News


Unutulmamalıdır ki eğitim isteminde yapılacak her uygulama toplumun sadece bugününü değil yarınları da etkileyecektir. Buradan konunun bütün taraflarına sesleniyoruz, eğitim bir hesaplaşma alanı değildir ve asla hesaplaşma alanı olmamalıdır.’

İRFAN ÖZŞEKER

Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, ‘Eğitim devlet politikası olması ve iktidardan iktidara sil baştan değişmemesi gereken bir sistemdir. Hâlbuki son yıllarda bırakın iktidardan iktidara değişmeyi, aynı iktidarın her bakanına göre değişen bir eğitim sistemi uygulanmaktadır’ dedi.

Dershanelerin kapatılması ile ilgili yaşanan tartışmalara değinen Eryıldız, dershanelerin eğitimdeki sınav sisteminin bir sonucu olduğunu belirterek, ‘veli ve öğrenciler adeta dershanesiz bir eğitim olmayacağı noktasına getirilmiştir’ ifadelerini kullandı.

‘SINAV SİSTEMİ DÜZELİRSE

DERSHANELER KENDİLİĞİNDEN

ORTADAN KALKACAKTIR’

Eğitimdeki sınav sisteminin düzenlenmesi halinde dershanelerin kendiliğinden ortadan kalkacağını savunan Eryıldız, eğitimle ilgili yapılan düzenlemelerde konunun tarafların da mutlaka görüşünün alınması gerektiğinin altını çizdi.

Eryıldız, şu ifadeleri kullandı:

‘Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı her fırsatta dershanelerin mutlaka kapatılacağını ve bu karardan dönülmeyeceğini söylemekteler. Dershaneler konusu bu şekilde ben yaptım oldu mantığı ile çözülebilecek bir konu değildir. Eğitimle ilgili konularda kararlar alınırken konunun taraflarına sorulmalı, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, öğretmen, öğrenci ve velilerin mutlaka görüşleri alınmalıdır.

Eğitimde bizi dershaneye götüren süreç bir günde ya da bir yılda başlamamıştır. Eğitim sisteminde uygulanan sınav sistemi ile veli ve öğrenciler adeta dershanesiz bir eğitim olmayacağı noktasına getirilmiştir.

Dershaneler yaygın bir hale gelirken okulların adeta önemsiz kurumlar olduğu izlenimi oluşturulmuş, okullarımız ve okullarımızda görev yapan öğretmenlerimiz itibarsızlaştırılmıştır.

Temel eğitimden ortaöğretime, ortaöğretimden üniversiteye geçişte uygulanan sınav sisteminde gerekli düzenlemelerin yapılması ve bunun bir sürece yayılması ile dershanelere duyulan ihtiyaç kendiliğinden ortadan kalkacaktır.’

‘EĞİTİM DEVLET POLİTİKASI OLMALI’

Eğitim sisteminin sürekli değiştiğini, günü birlik kararlarla eğitim-öğretim işlerinin yürütülemeyeceğini belirten Eryıldız, son yıllarda eğitimin her bakana göre değiştiğini söyledi.

Eryıldız; ‘Eğitim devlet politikası olması ve iktidardan iktidara sil baştan değişmemesi gereken bir sistemdir. Hâlbuki son yıllarda bırakın iktidardan iktidara değişmeyi aynı iktidarın her bakanına göre değişen bir eğitim sistemi uygulanmaktadır’ dedi.

Hükümetin ve bakanlığın bu konudaki söylem ve çalışmalarını değerlendiren Eryıldız, ‘Günübirlik kararlarla ve ben yaptım oldu mantığı ile eğitim-öğretim işleri asla yürütülemez.

Dershaneleri kapatıp özel okullara dönüştüreceğinizi söylüyorsunuz. Özel okullara öğrenci garantisi veriyorsunuz. Dershanelerin kapatılması farklı ortamlarda özel ders verme gibi bir sonucu ortaya çıkarmayacak mıdır?

Mevcut özel okulların doluluk oranının yaklaşık % 40 olduğu bir durumda yeni açılacak binlerce özel okula öğrenciyi nereden bulacaksınız?

Çocuğunu özel okula gönderen veliye bin 500 lira destek verileceğini söylüyorsunuz. Özel okul fiyatlarının yaklaşık 10000- 15000 liradan başladığını göz önüne aldığımızda sabit ve dar gelirli vatandaşlarımız bin 500 liranın üzerindeki miktarı nasıl ödeyeceklerdir?

Devlet okulları, özellikle temel eğitim kurumları ödeneksiz ve kısıtlı imkânlarla eğitim-öğretim yapmaya çalışırken bu yardımı neden devlet okullarına yapmayı düşünmüyorsunuz?

Bu uygulama ile eğitimde özelleşmeyi daha da hızlandırıp sosyal devletin asli görevi olan eğitimi tamamen özelleştirmeyi mi düşünüyorsunuz?

Dershanelerde çalışan yaklaşık 55 bin öğretmenin işsiz kalması konusunda bunlardan dershanelerde beş yıl çalışmış olanları yapacağınız mülakatla devlet kadrolarına alacağınızı söylüyorsunuz.

KPSS sınavı ile atama bekleyen yaklaşık 310 bin öğretmen adayı varken böyle bir uygulamayı hangi adalet anlayışı ile izah ediyorsunuz? Burada yapacağınız mülakatta kriterleriniz ne olacaktır?

Bu mülakat sonucunda ya da çalışma süresinden dolayı devlet kadrosuna alınmayan on binlerce dershane öğretmeni için çözümünüz nedir?

Dershanelerin mutlaka kapatılacağını ve ortaya çıkacak zararın gerekirse ödeneceğini söylüyorsunuz.

Kapatma kararına karşı gerek iç hukukta gerekse AİHM de iptal kararları çıkar ve büyük miktarlar içeren tazminat davaları kazanılırsa ne yapacaksınız?’

‘DERSHANELER KONUSU

ANİ KARARLARLA ÇÖZÜLEMEZ’

Eğitimin bir hesaplaşma alanı olmadığını ve asla bir hesaplaşma alanı olmaması gerektiğini belirten Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, eğitim sisteminde yapılacak değişikliklerin sadece bugünü değil, yarınları da etkileyeceğinin altını çizdi.

Eryıldız, şu ifadeleri kullandı:

‘Burada sadece birkaç noktadan değerlendirdiğimiz dershaneler konusu inatlaşma ve ani kararlarla çözülebilecek bir konu değildir.

Geldiğimiz noktada bakanlık 03.12.2013 tarihinde Özel Dershaneler Birliği ile yaptığı görüşmeler sonucunda ocak ayından itibaren dershanelere bir yıl daha kayıtların alınacağını ilan etmiştir. Aralık ayında hazırlanacak tasarının ocak ayında görüşüleceği açıklanmıştır. Anlaşılıyor ki bakanlık her zaman yaptığı gibi uygulamanın adını ve sonucunu ilan etmiş içini sonradan dolduracağını belirtmiştir. Uygulamanın içeriği konusunda tam bir belirsizlik mevcuttur.

Unutulmamalıdır ki eğitim isteminde yapılacak her uygulama toplumun sadece bugününü değil yarınlarını da etkileyecektir.

Buradan konunun bütün taraflarına sesleniyoruz, eğitim bir hesaplaşma alanı değildir ve asla hesaplaşma alanı olmamalıdır’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!