İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, araç, ekipman ve donanım olarak tüm eksikliklerin giderildiğini, tüm araçların kış lastiklerinin yedekleri ile birlikte temin edildiğini, personelin bireysel donanımlarının da sağlandığını söyledi.
ERSAN ARSLAN
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) toplantısı İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği temsilcileri, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü temsilcileri, il, ilçe ve özel hastane temsilcileri, acil sağlık hizmetlerinde sorumlu olan hekim ve sağlık personelleri katıldı.
Toplantıda, acil sağlık hizmetlerinin kış döneminde sağlıklı ve etkin bir şekilde yürütülebilmesi için alınması gereken önlemler değerlendirildi.
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ebubekir Ardıç, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce gönderilen Kış Dönemi Ambulans Bakım Talimatı doğrultusunda, katılımcıları ‘Ambulansların kış dönemi ıçın hazırlanması ve kış döneminde doğru bakım ve kullanımı’ konusunda bilgilendirdi.
‘HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK’
Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, Sivas’ta acil sağlık hizmetlerinin kış döneminde de en iyi şekilde sürdürülebilmesi için gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi.
Acil Sağlık Hizmetlerinde kullanılan tüm ambulansların kış şartlarına uygun hale getirildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, tüm ambulansların kışlık lastiklerinin yedekleri ile birlikte alındığını, ambulansta kış döneminde lazı olacak her türlü donanımın da sağlandığını belirtti. İlter, araçların donanımı ve kış hazırlıklarının yanı sıra kışın arazide mahsur kalabilecek 112 ekiplerinin kurtarılması için acil yardım araçlarını da temin ettiklerini söyledi.
İlter, şu şekilde konuştu:
‘Bildiğiniz gibi geniş bir coğrafyada hizmet veriyoruz ve bu hizmetlerin aksamaması için periyodik olarak ortalama 3 ayda bir ASKOM toplantıları yapıyoruz. Bu toplantımızın ana konusu önümüzdeki dönemde yaşayacağımız kış mevsimi, hazırlıklarımız ve dikkat etmemiz gereken hususlar.
Sivas’ta kış döneminin yoğun ve ağır geçmesi sebebiyle biz bu konuyu çok önemsiyoruz. İlimizde 112 acil sağlık hizmetleri istasyon sayılarını artırıyoruz. Suşehri, İmranlı, Şarkışla, Kangal, Zara gibi ilçelerimizde, özellikle trafiğin yoğun olduğu bizim de sıkıntı çektiğimiz ilçelerimizde 12 istasyonları açtık. Beklide önümüzdeki kış dönemi içerisinde birkaç tane daha eklemek suretiyle bu istasyonları artıracağız. Biz öncelikle bu kış hazırlıkları kapsamında 112 istasyonlarımıza yönelik hazırlıklarımızı yaptık. Personelimizin ikamet edeceği alanlar, onların tıbbi araç gereçleri, ısınma sorunları var ise bunların çözülmesi gibi. Bu konuda şuana kadar hazırlıklarını tamamlayamadığımız bir istasyonumuz da yok.
Bununla birlikte araç gereç ve donanımlarımızla ilgili hazırlıklarımız çok önemli. Bizim kışın en fazla kullandığımız aracımız, ambulansımız. Bununla biz 1-1,5 metre karlı yerlerde zor şartlarda zincir takarak, çekerek, iterek bir şekilde hastaya ulaşmaya çalışıyoruz. Biz şuanda 112 sağlık hizmetleri komutamıza bağlı ambulanslarımızın tamamının bütün bakımlarını yapmış durumdayız.
Hepsinin personelin vakaya hazır olarak çıkabilmesi için ‘vebosto’ dediğimiz, kendinden ısıtma, kalorifer sistemi var. Sürekli aracı sıcak tutabiliyoruz. Hasta koyduğumuz zaman içerisine Sivas’taki -20-30 derecelerde bile hastayı 10-15-20 derecelik ısıdaki bir aracın içerisinde hemen alıp rahatlıkla getirebiliyoruz. Bunun diğer birimlerde de tamamlanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü hastalarda hem hizmetin aksamasına hem de hastanın o ortamda belki ilçeden geliyorsa 1-1,5 saatlik mesafede bu soğuk şekilde gelmesi mümkün değil.
Bunun yanı sıra araçlarımızın tamamının kışlık lastikleri alınmış durumda, yedek lastikleri ile birlikte. Biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak sadece kendi istasyonlarımızda değil, imkânlarımız ölçüsünde diğer hastanelerimizin araçlarına da kışlık lastik desteğinde bulunmaya çalıştık. Bunun yanı sıra biz araçlarımızın tamamının zincirlerinin olması gerektiğini ve bu konuda personellerin eğitilmiş olması gerektiğini düşündük ve bunları da tamamladık. Bunun gibi kışın arazide lazım olacak her türlü donanımızı tamamlamaya çalıştık. Personelimizin arazide mahsur kaldığı durumlarda onların yardımlarına ulaşabilecek kendi acil yardım araçlarımızı oluşturduk.
Bunlarla biz çoğu zaman, Özel İdare, Belediye yada Karayollarının araçları başka yolları açmakla meşgulken biz kendi araçlarımızla buralara ulaşabilir hale geldik. Bunun yanı sıra tıbbi malzeme eksikliklerini tamamladık. Tıbbi cihazlarımızı da yedekli olarak temin ettik. En çok sedye arızaları, defebilatör arızaları ve oksijen sistemi arızalarına rastlıyorsunuz, oksijen tüplerinin bitmesi ihtimali olabiliyor. Bunların hepsini biz yedekli olarak çalışıyoruz. Çünkü acil sağlık hizmetlerindeki sıkıntılarda kaybedecek vaktimiz yok.
Personele yönelik hazırlıklarımızı da yaptık. Özellikle sahada çalışacak arkadaşlarımıza, tozluklarından tutun da, kar gözlüğü, termal eldiven, kışlık kıyafetler gibi bireysel donanım malzemelerini de temin ettik. Arkadaşlarımız şuanda kar üzerinde yürüyebilen hediklerle bile hastaya ulaşabilir hale geldiler. Bunlar Sivas’taki 112 ekiplerinin donanımını artırmış durumda. Hastalara yönelik hastane acillerinde de hazırlık yapmamız gerekiyor. Donma vakaları, soba zehirlenmeleri gibi durumlarda hastane acillerinin de hazır olması lazım.’
SORUMLU HEKİMLERİ UYARDI…
Acil Sağlık hizmetlerinde göreveli sağlık personelinin, Bakanlığın bu konudaki talimatlarını titizlikle uygulamalarını isteyen İlter, sorumlu hekimlerin de bu konuda dikkatli olması ve gerekli şartların yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmesi gerektiğini söyledi.
Sorumlu hekimlerin çok dikkatli olmasını isteyen İlter; ‘bütün şoförlerimizi bu maddelerin hepsini tek tek kontrol ederek denetlemeniz gerekiyor. Bunu sorumlu olanlar için söylüyorum. Şoför, aracın lastiğini değiştirmeyi, zincir takmayı, vebosto çalıştırmayı, yağına bakmayı biliyor mu? Antifrizin derecesi Sivas koşullarına göre ayarlanmış mı? Eksi 25 derecelik antifriz koyarsınız, araç İmranlı’da donar kalır. Bu ayrıntıları siz bilmezseniz, şoför sizi rahatlıkla kandırabilir. ‘yaptık hocam’ der, ama bir gün karşısınıza, mesela lastiğe zincir takılmamış, kaymış, trafik kazası olarak gelebilir. Bu tür tedbirleri almazsanız trafik kazası olduğu zaman biz bütün araçlarımız hakkında inceleme yapıyoruz. Gerekli tedbirler alınmışta kaza olmuş ise mesele yok. Gerekli tedbirler alınmamış ve bir trafik kazası olmuş ise orada sorumlu olan kişilere de bu iş döneceğinden dolayı, sizin bu konuda vaktinden önce müdahale etmiş olmanız gerekir.
Aracın, ara ara çalıştırılması gerekiyor. Şoför arkadaş aracını gündüz çalıştırmaz ise ilçelerinden bazılarında gün içinde vaka çıkmaya biliyor. Aracını çalıştırmadığı için bir tane vaka çıkınca araç donmuş oluyor. O hastaya kim gidecek şimdi, aracınız çalışmadığı zaman? Buna hazır olup olmadığınızı sizin bilmeniz gerekiyor. Bir başhekimin veya o bölümün sorumlusunun olaya hakim olması lazım.
Bir basit örnek daha, sileceği kış döneminde cama yapıştırmayıp dik tutun diyoruz. Bu çok önemli bir konu. Silecek donduğu zaman havada kar yağışı olduğu zaman bir yere gidemezsiniz.
Bunun gibi ayrıntılar çok önemli. Ufak bir ayrıntı sizin ekibinizin bloke olmasına sebep olabilir. Bunun gibi diğer hazırlıkları da, bizim paydaş kurumlarla olan hazırlıkları da ilçeler içerisinde tamamlamamız gerekiyor. Herhangi bir ilçedeki hastane hekimimiz, kendi bölgesindeki sıkıntılı yolları bilmesi lazım. Şoförler bu konuda bilgililer mi? Başlarına herhangi bir şey geldiği zaman kimlerle görüşecekler. İlçe içerisinde kriz yönetim birimi var mı? Karla mücadele ekibi var mı? Bunların telefon numaraları var m? İlçede karayolları veya özel idare ekiplerinin irtibat bilgileri sizde var mı? Telefonların çekmediği bir yerde yolda kalırsanız ne yapacaksınız? Buralara gidildiği zaman ambulansa kim müdahale edecek? Bunun gibi karşınıza soru işareti çıkaracak konularda hazırlıklarınızı tamamlamanızı tavsiye ederim.
Araçlarınızdaki alet çantalarına varıncaya kadar her şeyi kontrol edin. Küreği, çekici, halatı, lastik değiştirecek anahtarları var mı? Bunların hepsini tek tek görmeniz lazım. Şoförün de bunların yerini biliyor olması ve kullanabiliyor olması gerekir’ ifadelerini kullandı.
Toplantıda 2013 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlarla ilgili de değerlendirme yapıldı. Ayrıca, sağlık hizmetler ile ilgili bir çok konuda, görüş, öneri ve sorunlar da masaya yatırıldı.
Editor : Haberpanelim