RUHİ DEMİR
CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, hükümetin Sayıştay denetimini uluslarası standartlardan uzaklaştırdığını, 2011, 2012 ve 2013 bütçelerinin TBMM tarafından denetlenmeden yasalaştığını söyledi.
AK Parti hükümetlerinin kamu mali yönetiminde kurallılık, saydamlık ve öngörlebilirlik adına kendi dönemlerinde olanlar da dahil olmak üzere, atılmış adımları birer birer yok etmeye başladığını savunan Karası, iktidarın hesap vermekten kaçındığını ileri sürdü.
Karasu; ‘Bugün ekonominin çapasız kalması ve buna paralel olarak ekonomide ortaya çıkan kırılganlıkların altında iktidarın hesap vermekten ve denetimden kaçınması da önemli bir rol oynamaktadır.
Hükümetin, Sayıştay denetimini uluslar arası standartlardan uzaklaştıran müdahaleleri daha 2010 yılında başladı. Sayıştay Kanununun TBMM Geel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında 2010 Aralık ayında AK Parti Grubunun kabul edilen bir önergesiyle Sayıştay’ın Uluslar arası Sayıştaylar Birliği (INTOSAI) denetim standartlarına uygun performans denetimi yapma yetkisi kaldırıldı. Bunun nedeni Hükümetin, Sayıştay’ın 2010 yılında hazırlayarak TBMM’ye sunmaya hazırlandığı alytı konutaki performans denetimi raporlarında yer alan, kamu kaynaklarının verimlilik, etkililik ve ekonomiklik ilkelerine uyulmadan savurganca kullanıldığına ve yüksek miktarlarda kamu zararına neden olunduğuna ilişkin bulguları TBMM’den ve kamuoyundan saklama isteğiydi.
Bununla yetinmeyen AK Parti Hükümeti, daha sora 4.7.2012 tarihinde kabul edilen 3653 sayılı kanunla bu kez, mali işlem ve faaliyetlerin yasalara uygunluğunun, INTOSAI Denetim Standartlarına uygun olarak denetlenmesi olanaksız hale getirildi. Sayıştay yönetimi bu yasayı gerekçe göstererek, kamu idarelerinin 2011 yılı harcamalarına ilişkin denetim sonuçlarını kapsayan 132 adet Sayıştay Raporu’nu TBMM’ye sunmadı. Bunun sonucunda AK Parti Hükümetinin 2013 yılı bütçesi ile 2011 yılı Kesin Hesabı Sayıştay Raporları olmadığından TBMM tarafından denetlenmeden yasalaştı’ dedi.
‘BÜTÇE HAKKINA SAHİP ÇIKALIM’
Hükümetin bu yıl da 2012 denetim raporlarının TBMM’ye gönderilmesini önlemeye çalıştığını ancak, bu konuda sunulan kanun teklifinin tepkiler nedeniyle yasalaşmadığını belirten Karasu, CHP olarak milletin ‘bütçe hakkı’na 2014 yılı bütçe görüşmelerinde de sahip çıkacaklarını belirtti.
Bu konuda halktan destek isteyen Karasu, şu ifadeleri kullandı:
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin açtığı dava sonucunda, anılan yasayı iptal etti. Ancak Sayıştay yönetimi, bu iptal kararına rağmen 132 Sayıştay Raporu’nu TBMM’ye göndermedi. AK Parti Grubu bu yıl da 2012 yılı denetim raporlarını TBMM’ye gönderilmesini önlemek amacıyla yeni bir kanun teklifini, Nisan 2013’te TBMM’ye sundu. Ancak başta CHP’nin muhalefeti olmak üzere, diğer muhalefet partileri ile Sayıştay Denetçilerinin ve medyanın yoğun tepkisi üzerine söz konusu teklifin yasalaşması yönünde bir adım atılamadı.
Ancak bu kez iktidar, TBMM’de hiçbir uzlaşma arayışına girmeden kendi çoğunluğuna seçtirdiği Sayıştay üst yönetimini devreye soktu. Sayıştay üst yönetimi Hükümetin arzusu üzerine Genel Uygunluk Bildirimi ile birlikte sunulan Sayıştay raporlarından TBMM’ye gönderilen 2012 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nı ilgilendiren yolsuzluk ve usülsüzlüklere ilişkin denetim bulgularını çıkardı. Böylece parlementonun sağlıklı denetim hakkı elinden alınmış oldu.
Biz, CHP olarak milletin ‘Bütçe Hakkı’na 2014 bütçesinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sürecinde de sahip çıkacağız. Milletimizin bizi desteklemesini ve Meclisine emanet ettiği ‘Bütçe Hakkı’na sahip çıkmasını bekliyoruz.’
Editor : Haberpanelim