USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Turkuaz Bilmecesi

Turkuaz Bilmecesi

Turkuaz Bilmecesi
16-12-2013 16:58
Google News


Hukuki süreçlerin sürdüğü proje ile ilgili belediyeye muvafakat veren mülkiyet sahiplerinin dışında kalan esnaf ve mülkiyet sahipleri belediyeye tepki göstermeye devam ediyor.  Esnafların iddiasına göre, bazı firmalar belediyenin belirlediği bedelin 1,5-2 katı bedelle, bölgede mülk satın alıyor.

ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

Sivas Belediyesi’nin, Sivas İdare Mahkemesi’nin iptal kararı ile ilgili gerekçeleri de gözönüne alarak, yeniden düzenlediği ve ‘Demircilerardı Mahallesi Eski Sanayi Bölgesi’nin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’ olarak meclis kararı aldığı ‘Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm’ projesi ile ilgili belirsizlik sürüyor.

Belediye verilerine göre bin 369 mülkiyet sahibinden 920’sinin muvafakat verdiği, bir çok esnaf ve mülkiyet sahibinin ise‘hak gaspı’ gerekçesi ile yasal süreç başlattığı proje kapsamında, yaklaşık 180 esnaf 4 Eylül Sanayi Sitesi’nde yeni yapılan dükkanlara taşındı. Bölgede faaliyet gösteren bıçakçı esnafı için eski Buğday Pazarı’nda 40 adet dükkan yapılırken, esnafların büyük çoğunluğu bu işyerlerine taşındı. 200’ün üzerinde iş yerinin yıkıldığı eski sanayi sitesinde aralarında mülkiyet sahibi olanların da bulunduğu çok sayıda esnaf ise halen faaliyetini sürdürüyor. Esnaflardan edinilen bilgiye göre ise çok sayıda esnaf da maddi imkansızlıklar nedeniyle ticaretine son verdi.

Sivas Belediyesi’nin uygulamayı düşündüğü proje ve gerçekleştirilen bazı uygulamalara karşı esnaf ve mülkiyet sahiplerinin başlattığı yasal süreçler devam ediyor.

Sivas Belediyesi’nin muvafakat veren esnaf ve mülkiyet sahiplerinin dışında kalan esanaf ve mülkiyet sahiplerinin, tepki ve yasal başvurularına karşı geri atmadığı projeye karşı, bu kapsamdaki esnaf ve mülkiyet sahipleri de kararlılığını sürdürüyor.

ESNAF VE MÜLKİYET SAPİPLERİ

BELEDİYEYE ATEŞ PÜSKÜRÜYOR

Proje için belediyeye muvafakat veren mülkiyet sahiplerinin dışında kalan mülkiyet sahibi ve esnaflar, belediyeye olan tepkilerini sürdürüyor. Belediye’nin projeyi hayata geçirmek için acımasız ve kuralsız bir tavır sergilediğini ileri süren esnaflar, özellikle kış dönemine girilen süreçte bir çok esnafın ekmeğe muhtaç hale geldiğini, belediyenin hiçkimseye söz hakkı tanımadan, herkesi ortaya koyduğu şartlara uymaya zorladığını savundu.

Eski Sanayi’deki ruhsatların bir bir iptal edildiğini, çok sayıda işyerinin mühürlendiğini, elektrik ve su kesintileri ile esnafın mağdur edildiğini, bir çok kişinin tehtit edildiğini, haksızlığa karşı koyanların araçlarının lastiklerinin kesildiğini iddia eden esnaflar, mahkeme kararlarına karşı bir çok esnaf ve mülkiyet sahiplerinin de hukuk dışı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını savundu.

İKİ KATI BEDELLE

MÜLK SATIN ALIYORLAR…

Sivas Belediyesi’nin kırıp dökerek uygulamaya çalıştığı projenin acımasızca devam ettirildiğini savunan esnaflar, bir başka ayrıntıya daha dikkat çekti.

Belediyenin biçtiği bedelin yüzde 50 ve yüzde 100’ünün üzerinde fiyatla çok sayıda firmanın mülk satın alındığını iddia eden esnaflar, ‘belediye bir iş yerine 100 bin lira bedel belirlemiş ise bu firmalar o işyerinin sahibine 150-200 bin lira vererek satın alıyor. Bu ne anlama geliyor? Bu firmalar neyin sözünü aldı yada hesabını yapıyor? Şuana kadar 60-70 dükkan bu şekilde satıldı’ iddiasında bulundu.

‘ŞİMDİDE 4 EYLÜL SANAYİ SİTESİNİN

TAŞINMASI GÜNDEMDE’

Sivas Belediyesi’nin çok sayıda esnaf için eski sanayi sitesine dükkan yaptığını bir çok esanfın bu dükkanlara taşınarak faaliyetini sürdürdüğünü belirten esnaflar, şimdi ise 4 Eylül Sanayi Sitesi’nin taşınmasının gündeme geldiğini belirterek, ‘esnafın ve bu şehrin kaderiyle oynamaya kimsenin hakkı yok’ şeklinde tepkilerini dile getirdi. Bu durumun Sivas’ta yapılan çalışmaların günü birlik kararlarla gerçekleştirildiğinin bir ifadesi olduğunu savunan esnaflar, ‘Neden Sivas’a tüm sanayi esnaflarının bir arada olacağı bir sanayi sitesi yapılmıyor. Neden dün yapılan dükkanların yarın başka bir yere taşınacağı söyleniyor. Bu şehrin esnafına, sanatkarına yazık günah değil mi? Belediye burada bu projeyi uygulayacaksa neden tüm bunların altyapısını önceden hazırlamadı. Esnafa göçebe hayatı yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Esnafın yarısı orada, yarısı burada. Doyayısıyla herkes bu işte mağdur oldu. 4 Eylül Sanayi Sitesi’ne giden esnaf arkadaşlarımız sıkıntı içindeler. Birde şimdi başka bir alana taşınacak olmanın endişesini yaşıyorlar. Adalet bunun neresinde, mantık bunun neresinde’ sözleri ile tepkilerini dile getirdi.

AYDIN’I ZİYARET ETTİ…

Sivas Eski Belediye Başkanı ve AK Parti Sivas Belediye Başkan Adayı Sami Aydın’ın kendilerini ziyaret ettiğini, Eski Sanayi Sitesi ve tüm sanayi siteleri üzerine bir görüşme yaptıklarını belirten Esnaflar, Aydın’ın kendilerine burada belediyenin yeri olmadığını söylediğini ileri sürdü. Aydın’ın, göreve gelmesi halinde, tüm sanayi sitelerini bir araya getirecek bir projeyi hayata geçireceğini ve bu proje tamamlanıncaya kadar esnafın faaliyetine devam edeceğini söylediğini iddia eden esnaflar, ‘Sami bey, tüm sitelerin bir araya toplanacağı projenin tamamlanması ile birlikte tüm esnafların bu alana taşınacağını, proje tamamlanıncaya kadar ise hiçbir esnafın mağdur edilmeyeceğini ve faaliyetine devam edeceğini söyledi. Biz de bir şey yapılacaksa bu şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!