İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Levent Sağlam, ‘doğru tanı ve tedavi yapıldığında tam şifa ile sonuçlanabilen Tüberküloz, tedavi edilmediğinde hala en ölümcül hastalıklar arasında sayılmaktadır’ dedi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Levent Sağlam, Dünya Tüberküloz Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun her vatandaşça iyi tanınması gerektiğini bildirdi.
‘Verem basili vücutta hangi organa bulaşırsa o organ hastalanır. En sık solunum yoluyla bulaştığı için verem denince akla Akciğer Tüberkülozu gelmektedir. Akciğer tüberkülozunun belirtileri arasında öksürük, öğleden sonra yükselen ateş, gece terlemesi, halsizlik, kilo kaybı sayılabilir. Öksürük başlangıçta kuru vasıfta olabilir daha sonra balgam çıkartan hastada bazen kan tükürme de görülebilir’ diyen Sağlam, verem belirtileri görüldüğünde gecikmeden aile hekimine, göğüs hastalıkları uzmanına ve verem savaşı dispanseri hekimine başvurmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Temmuz 2006 tarihinde yayınlanan bir genelge ile Verem Kontrol Programında belirlenen ülke hedeflerimize ulaşabilmek için Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisinin ülke genelinde uygulamasına geçildiğini anımsatan Sağlam ‘Etkili tedavi için Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) gereklidir. DGT, tüberküloz hastalarının tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu denetleyen bir sorumlu kişi veya görevli gözetiminde kullanması ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanan bir tedavi şeklidir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlarla verem hastalarının tedavileri başarı ile yürütülmektedir. Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve yeterli süre (6-9 ay) kullanmazlarsa verem mikropları ilaçlara direnç kazanabilmektedir. Doğru tanı ve tedavi yapıldığında tam şifa ile sonuçlanabilen hastalık, tedavi edilmediğinde hala en ölümcül hastalıklar arasında sayılmaktadır. Bu sebeple verem savaşında eğitim her zaman önemli olmuştur’ dedi.
Editor : Haberpanelim