USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Taş Yapıya Tuğla Yama

Taş Yapıya Tuğla Yama

Taş Yapıya Tuğla Yama
03-02-2014 21:17
Google News


Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından dükkan olarak kiraya verilen bölümün giriş kısmındaki kemer taşlarının altına örülen tuğlalar tarihi yapının görüntüsünü de bozdu.

MUSTAFA IŞIK                                                                                                                                         

Sivas’ta 18. Yüzyıl Osmanlı dönemi eserlerinden olan tarihi Taşhan’ın duvarındaki yama ‘bu kadarına pes’ dedirtti. Kent merkezindeki önemli tarihi yapılardan olan ve bir süre önce restore edilen tarihi yapının Atatürk Caddesi’ne bakan cephesinde dükkan girişine örülen tuğlalar görenleri şaşkına çevirdi.

Tarahi taş yapının görüntüsünü bozan ve yapıyla uyumlu olmayan tuğlaların hangi gerekçe ile örüldüğü merak edilirken, akıllara ‘bu alanın bu şekilde kapatılması şart mıydı? Şartsa buraya uygun taş mı bulunamadı’ sorusu geldi. Bu görüntünün tarihi yapıya ve Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün son dönemdeki başarılı çalışmalarına gölge düşürdüğünü belirten vatandaşlar, ‘diğer dükkan cepheleri tuğla ile örülen bu alanı da kapsayacak şekilde düzenlenmiş. Burası da aynı şekilde yapılamaz mıydı? Yani ille de buranın örülerek kapatılması mı gerekiyordu?  Eğer öyle ise burada seçilen malzeme yapıya uygun taş olmalıydı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu yamaya nasıl müsaade etti, yada görmedi?’ şeklinde tepkilerini dile getirdi.

ÇEVRESİ AÇILMALI…

Öte yandan kentte bazı tarihi yapılarda gerçekleştirilen örnek çalışmalar gibi kent merkezindeki önemli tarihi yapılardan bir tanesi olan Taşhan’ın da toprak altında kalan ön ve yan cephe duvarlarının çevresinin açılması gündeme geldi.

Kentte, bazı tarihi yapı ve türbelerle ilgili örnek çalışmalara imza atıldığını belirten vatandaşlar, Osmanlı dönemi eserlerinden olan Taşhan binasının da çevresinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Tarihi yapının arkasında giyim eşyası satılan eski bir yapı bulunduğunu belirten vatandaşlar, bu yapının da tescilli olduğunun söylendiğini belirterek, ‘Böyle tescilli yapı olur mu? Duvarları betonla sıvanmış, o sıvalar dökülmüş. Madem burası tescilli yapı, o yapının hemen dibine nasıl olmuş da elektrik trafosu yapılmış? O zaman o trafonun oradan kaldırılması ve yapının da tarihi değerine yakışır şekilde restore edilerek Pazar yeri görüntüsünden kurtarılması gerekir’ ifadelerini kullandı.

TAŞHAN, YER ALTINDA…

Sivas’ta Şems-i Sivasi Türbesi’nin toprak altındaki duvarlarının gün yüzüne çıkarıldığını, tarihi yapının duvarlarının bu müdahale ile çürümekten kurtarıldığını belirten vatandaşlar, Taşhan binasının da ön ve Vakıflar İş Hanı’na bakan yan cephe duvarının bir bölümünün de aynı şekilde toprak altında olduğunu söyledi. Bu binanın da çevresinin Şems-İ Sivasi Türbesi örneğinde olduğu gibi açılması gerektiğini belirten Vatandaşlar, ‘Yapının arka cephesinden gelirken birden basamaklarla başka bir yola çıkıyorsunuz. Yani arka duvarlarla yan duvarın zeminle buluştuğu nokta arasında yaklaşık 1,5 metrelik bir kot farkı var. Aynı şekilde ön cephede toprak altında kalmış. Taşhan’ın toprak altında kalan bu kısımlarının da mutlaka açılması gerekir’ ifadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!