USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Üniversite Hepimizin

Üniversite Hepimizin

Üniversite Hepimizin
20-02-2014 17:40
Google News


ERSAN ARSLAN

Kısa süre önce göreve getirilen CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli ve CÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, hastanedeki yeni yapılanmalar, gelişmeler ve tespit edilen sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Rektörlük senato toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısına Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Semih Ayan ve Prof. Dr. Levent Özdemir de katıldı.

Burada kısa bir konuşma yapan CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, hastanede kısa ve uzun vadeli yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Genel değerlendirmenin öncesinde üniversiteye Sivas´lının sahip çıkması gerektiğini  dile getiren  Hastaneden sorumlu rektör yardımcısı Prof.Dr Sami Hizmetli ? Sivas´ımızın önemli prestijlerinden birisi olan üniversiteye herkes sahip çıkmalı ve taşın altına elini koyarak destek vermelidir ?dedi

Hizmetli; ?Bizim bölge hastanemiz şuanda tüm bölgemize hizmet vermekte. Ciddi boyuta 3. Basamak olarak hizmet veriyoruz. 1. ve 2. Basamak sağlık kuruluşlarından bize yönlendirilen hastalarımıza en iyi şekilde sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Sağlık hizmeti 24 saatlik ve efektif bir hizmet. Dünyanın her yerinde sağlıkla ilgili hizmetlerde sıfır problem mümkün değil. Ama biz elimizden geldiğince Sivas halkımıza ve tüm çevre illerimize iyi bir hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz.

Sağlık konusundaki problemler, sadece bizde değil dünyanın her yerinde yaşanmaktır. Şuanda yeni koşullarla yeni hastaneler yapılmakta ve biz de bu hastanemizdeki fiziki koşullarımızı iyileştirme yönünde elimizden geleni yapmaktayız.

Ama sayın rektörümüzün yeni bir hastane projesi var.  Bunun fizibilite çalışmaları yapıldı. TOKİ ile birlikte hareket edilerek en kısa sürede 800-1000 yataklı, çok modern, anahtar teslimi yeni bir hastane yapılacak.  Bu konuda çalışmalar hızla devam ediyor.

Hastanemizde yeni bir yoğun bakım ünitesi hizmete açacağız. Yine, bölgemizde çok önemli bir hizmeti verecek olan yanık merkezini hizmete açacağız. Bu bölgesel olarak çevre illere de hizmet verecek.

Yeni bir Manyetik Rezonans (MR) cihazı satın aldık. 1-2 aydır hizmet veriyor. Biz hastalarımızın mağdur olmaması için gece 02.00´a kadar MR hizmetini vereceğiz. Sivaslı hemşerilerimizin bu konuda mağduriyeti kalmayacak. Aynı şekilde avuç içi okuma cihazlarını satın aldık. Sağlık Bakanlığımız izin verdiği takdirde bunu hizmete sokacağız.

Sıcak Çermik Hastanemizde bu sene tüm yatakları yeniledik. Etajerleri dâhil her şeyiyle duşa kabinlerine varıncaya kadar yenileyerek, internet bağlantılarını yaparak yeniliğini yaptık. En yakın zamanda tüm odalara küçük televizyon ve mini buzdolabı alarak oradaki kalitemizi daha da üst düzeye çıkarmış olacağız.

Tüp Bebek Merkezi yakında hizmete açılacak. Özellikle genetik hastalıkların tanısına yardımcı olabilmesi yönünden tüm tetkikleri yapabileceğimiz mevcut laboratuarımızın imkânlarını artırmaya çalışıyoruz. Diğer hastanelerle de gerekli olan tüm protokolleri yaptık? dedi.

Hizmetli hastanenin teknolojik donanımına yönelik gerçekleştirilen diğer çalışmalardan da bahsetti.?

?EKSİKLERİMİZİ

TAMAMLIYORUZ?

CÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ise Cumhuriyet Üniversitesi´nin 3. Basamak sağlık hizmetlerini verdiğini belirterek, hastanede istemeseler de bazı sorunların yaşanabildiğini, yönetim olarak su sorunların çözüme kavuşturulması için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Gökçe, ?40 yıllık bir üniversite ve büyük de bir hastane ama hala çok eksikliğimiz olduğunun farkındayız. Biz bunların üstesinden nasıl gelebiliriz diye gerekli çalışmaları başlattık. Eksik olan kısımları nasıl tamamlarız diye hocalarımız ve rektörümüzle sürekli toplantılar yapmaktayız? dedi.

YOĞUN BAKIM SORUNU

Türkiye´deki tüm hastanelerde olduğu gibi Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi´nde de yoğun bakım konusunda birtakım sıkıntıların yaşandığını belirten Başhekim Gökçe, şuanda tüm yoğun bakım ünitelerinde toplam 76 yatak bulunduğunu, bu sayıyı artırmak için çalışma yaptıklarını söyledi.

Hastane bünyesinde 2 yeni yoğun bakım ünitesi daha açacaklarını belirten Gökçe, şu ifadeleri kullandı:

?Yoğun bakım hizmetlerindeki sorunları aşmaya çalışıyoruz. Bu tüm Türkiye´de gerçekten büyük bir sorun. Bizim üniversite hastanemizin yarısını yoğun bakım yatağı yapsak yine Sivas´taki yoğun bakım hastaları için yetersiz kalır. Şuanda hastanemizdeki yoğun bakım yatak sayımız istenilen seviyede değil.  Bizim toplam yoğun bakım yatak sayımız 76 civarında. Ama bunun içerisinde asıl yoğun bakım, ağır hastaların izlendiği 3. Basamak yoğun bakım yatak sayısı ise 30 civarında. Ama yeni açacağımız 2 yoğun bakım ünitesi daha var. Bu sayıya 15 yatak daha eklenecek ve bize biraz nefes aldıracak. Bu seneki planlarımızda dâhiliye yoğun bakım kurulmasına yönelik projelerimiz de var. Eğer Devlet Planlama Teşkilatı´ndan projelerimize destek bulabilirsek bir yoğun bakım ünitesini tekrar planlayıp devreye sokmak istiyoruz.?

YANIK ÜNİTESİ

Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi bünyesinde ayrıca bir yanık ünitesi oluşturduklarını belirten Gökçe, merkezin hasta kabulüne başladığını kısa süre içinde ise tam kapasite ile hizmet vereceğini söyledi.

Gökçe, ?Üniversite Hastanemizde yanık ünitesi açıyoruz. Bu birçok hastanede var ama çok da böyle ağır hastaların orada tedavi edilemediği merkezler. Ama biz buraya yanık merkezi açıyoruz. Ameliyathanesi olan, sterilizasyon ünitesinin tam olarak sağlandığı, bunun dışında devamlı orada bir hekimin bulunduğu, çok ağır yanık hastalarının tedavi edildiği bir ünite olması gerekiyor. Biz burada bu merkezi kurduk. Gerçekten Türkiye çapında, bu işe gönül vermiş hocalarımız da buruda bulunuyor. Şuanda hastaları kabul etmeye başladık ve çok yakında tam randımanlı çalışmaya başlayacak bu merkez? dedi.

TÜP BEBEK MERKEZİ

Özellikle Sivas´ta büyük bir ihtiyaç olan Tüp Bebek Merkezi´ni de Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi bünyesinde kısa süre içinde hizmete açacaklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Gökçe, bu noktada öğretim görevlisi sıkıntısı da yaşamadıklarını söyledi.

Gökçe, ?üniversitemizde bir tüp bebek merkezi açmak istiyoruz. Bu konudaki çalışmalar yüzde 80 seviyesine ulaştı. İnşallah 1-2 aylık süre içerisinde bu çalışmayı neticelendireceğiz. Biz Sivas´ta çocuğu olmayan hastaları ne yapıyorduk? Ankara, İstanbul gibi illere yönlendiriyorduk. Bazen çok yakın olduğu için Kayseri´ye gönderdiğimiz durumlar oluyordu. Ama gerçekten Tüp Bebek hastaları bir kere hastaneye giderek işlerini halledemiyor. Çok defalar hastaneye giderek gerekli işlemleri yaptırması gerekiyor. Buradan hastalarımız giderken gerçekten çok perişan oluyorlar. Bu nedenle biz Tüp Bebek Merkezi´ni 1-2 aylık dönem içerisinde açacağız. Öğretim üyesi bazında da hiçbir sıkıntımız yok. Sadece yer konusunda sıkıntılarımız vardı. Bunlarda 1-2 ay içerisinde tamamlanıyor? ifadelerini kullandı.

AMELİYATHANELER

Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi´ndeki en önemli sorunlardan birinin de ameliyathaneler olduğunu belirten Gökçe, ameliyathanelerin yenilenmesi ve modernizasyonu için gerekli çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Gökçe, ?Gerçekten ameliyathanelerimiz üniversite hastanesinin yapımından 7-8 yıl sonra restorasyon geçirmişti. Belirli aralıklarla ameliyathanelerin eksikliği gideriliyor ama büyük bakım olarak uzun süredir yapılmıyordu. Bu dönemde ameliyathanelerin tamamen yenilenmesi yönünde çalışmalar başlatıldı. Ameliyathanelerin yarısına yakın bir kısmı restore edilecek, tekrardan yeniden yapılandırılacak. Çağın standartlarını yakalamış ameliyathaneler olarak hizmet verecek? dedi.

PERSONEL SIKINTISI

Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi´ndeki en büyük sıkıntılardan birinin de personel eksikliği olduğunu belirten Gökçe, kadrosuz elemanların hastaneye mali yük getirdiğini bu yükünde hastanenin döner sermayesinden karşılandığını söyledi.

Gökçe, ?Bizim personel eksiğimiz hat safhada şuanda. Bu konuda bizim açtığımız her bölüme aldığımız personel hastanemizin cebinden çıkıyor. Ama baktığımızda bizim hastanemizin gelirinin yaklaşık yüzde 65´i personel masrafına gidiyor ki, bu aslında kabul edilebilecek bir durum değil. Normal bir hastanede yüzde 35-40´larda olması gerekiyor. Bunun için personelin kadrolu olması gerekiyor. Ancak biz bunu alamadığımız için bunları hastanenin kendi döner sermayesinden çalıştırıyoruz ve bu bize büyük bir yük getiriyor? ifadelerini kullandı.

Hastanede ayrıca hastalara daha iyi hizmet verebilmek için hasta destek ekibi oluşturduklarını belirten Başhekim Gökçe,?Bu ekip hastaneye gelen hastaların yönlendirilmesi konusunda hizmet verecek? dedi.

ACİL SERVİS

Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi´nin daha iyi hizmet verebilmesi için de bir takım çalışmalar yaptıklarını belirten Gökçe, acil hasta ile normal hasta girişlerinin birbirinden ayrılacağını söyledi.

Gökçe, ?Acil Servisimizde de bazı sıkıntılarımız var. Acil servisimiz aslında çok güzel ve yeni yapılmış bir acil. Türkiye´de gerçekten diğer acil servislere baktığımızda yer olarak onlardan hiçbir eksiği yok. Fakat bazı sorunlarımız var. Mesela ambulansın direkt olarak içeriye girememesi, normal hasta girişi ile acil hasta girişinin tam olarak ayrılmaması, bunun dışında görüntüleme işlemlerinin acilin içinde tam olmaması. Bunların hepsinin bu sene içerisinde tamamlanması yönünde çalışmalarımızı başlattık ve son aşamaya geldik. Yine acil otoparkında bir sorunumuz var. Bunun da tamamen çözümüne vardık sayılır? ifadelerini kullandı.

Hastanede MR çekimleri ile ilgili de gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Gökçe, ?Radyoloji görüntülemede, MR görüntülemesi olarak gece 24.00´a kadar tüm hastalarımızın MR´ları çekiliyor ve 5-6 gün içerisinde sonuçların verilmesi sağlanıyor. Nükleer Anabilim Dalında bazı görüntüleme işlemleri var. Gama kamera ile çekilen sintigrafi görüntülemeler var. Bu cihazımız eskidi ve sık sık problem çıkarıyor. Son olarak bu görüntülemelerin yeni bir sistemle değiştirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız da son aşamasında? şeklinde konuştu.

ONKOLOJİ MERKEZİ

Hastane bünyesinde ayrıca bir de yataklı onkoloji merkezi kurmak istediklerini belirten Gökçe, ?Bizim bölgemizde Onkoloji merkezi çok fazla yok. Bölgemizde de çok fazla kanser hastası var. Biz bu hastalarımızın tedavilerinin uygun olarak yapılması ve hasta memnuniyetinin sağlanması açısından merkezimiz güzel. Fakat eksiklik olarak bazı onkoloji hastalarımızın yatak gereksinimleri oluyor. Yani bunları yatırıp tedavilerini yapmak gerekiyor. Bizde sağ olsunlar bazı hocalarımız kendi bölümlerinde bir yer veriyorlar. Ama bizim çabamız yataklı bir onkoloji ünitesinin kurulması yönünde. Bununla ilgili çalışmaları da başlatmış durumdayız. Yine merkezimizde Semih hocamızın başkanlığında daha önce hiç yapılmayan bir transplantasyon merkezinin kurulması için çalışmaları başlattık? dedi.

YAN DAL SIKINTISI

Hastane bünyesinde yan dallarla ilgili de bazı sıkıntıların yaşandığını belirten Gökçe, 40 yıllık Cumhuriyet Üniversitesi´nde bu tür sorunların olmasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Gökçe, ?hastanemizden dış merkezlere hasta sevki konusunda baktığımız zaman bu sevklerin büyük çoğunluğunda alt branşların olmaması ana etken. Örneğin pediatri ve dâhiliye bölümlerinde alt branşlarımız maalesef yok. Yani 40 yıldır var olan bir üniversite hastanesinde bu üzüntü verici bir şey. Bu alt veya yan dalların oluşturulması gerekiyor. Ama hala biz bunu tamamen oturtturamadık. Bunun tek etkeni sadece üniversiteye ait değil. Yani başka sosyal etkenlerde işin içine giriyor. Hocalarımız daha büyük şehirlerde daha büyük merkezler bulabiliyor ve biz burada hocalarımızı burada tutamıyoruz. Gerçekten kalanları da gönül vermiş kişiler olarak görmek gerekir. Biz yan dalları ya da alt branşları tamamlamak için rektörümüzle ve dekanlığımızla gereken çalışmaları yapıyoruz? ifadelerini kullandı.

ÖZEL MUAYENEYE İZİN

Yasal düzenleme ile birlikte üniversitedeki öğretim görevlilerinin özel muayene yapmalarına izin verdiklerini belirten Gökçe, bunun yanı sıra şehir merkezinde öğretim üyelerinin hizmet vereceği bir poliklinik açmayı planladıklarını söyledi.

Gökçe, ?Üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinin yani Prof., Doç., ya da Yard. Doç. Düzeyindeki hocalarımızın mesai saati dışında özel muayene ve özel ameliyat girişimi yapması yasa ile serbest hale gelmişti. Biz de bunu üniversite hastanemizde başlattık. Örneğin özel muayene olmak isteyen fakat bir türlü hocaya ulaşamayan birçok hastamız var. Ama biz bu hastalar için yaklaşık 1,5 ay önce bu sistemi başlattık. Artık bundan sonra üniversite hastanesinde bir hocaya özel muayene olmak isteyen, ya da herhangi bir girişimini yaptırmak isteyen hastalarımız mesai saatinden sonra olmak üzere gelip burada bu işlemlerini yaptıracaklar. Yani bakanlığın öngördüğü fiyat listesinden de zaten biz hastalara uyguluyoruz.

Ayrıca şehir merkezinde de yine öğretim üyelerine daha iyi ulaşılabilecek bir özel poliklinik açmayı düşünüyoruz. Bu sistemle de hastaları daha rahat bir şekilde orada muayene etme imkânına sahip olacağız. Bizim merkezi laboratuarlarımızı kurma yönünde bir çalışmamız var. Yani zaten patoloji laboratuarımız merkezi olarak uygun şartları sağlıyor fakat diğer laboratuarımızda gerçekten sıkıntımız var. Yani yer olarak. Biz de bu sene bunu projelendirdik ve laboratuarlarımızın gerçekten merkezi laboratuar standartlarını sağlayacak projesini hazırlayarak uygulamaya koyduk. Çok yakın zamanda bu çalışmalarımızı da sonlandıracağız? ifadelerini kullandı.

Gökçe´nin Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Semih Ayan ve Prof. Dr. Levent Özdemir de hastane ile ilgili bazı konularda değerlendirmelerde bulundu.

Daha sonra CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli ve CÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!