Yani düşünün her yıl biz bu parayı havaya, çöpe atıyoruz. Eğer enerjiyi daha verimli kullanabilirsek düşünün o 15 milyar TL ile her yıl neler yapılır? O rakam Türkiye’nin her sene yatırımlara ayırdığı kaynak kadar bir kaynak. Türkiye’nin temel altyapı sorunlarını bir yılda çözersiniz o 15 milyar TL ile’ dedi.
ERSAN ARSLAN
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortak projesi olan ve Enerji Verimliliği Derneği organizasyonu ile hayata geçirilen ‘Enerji Hanım’ projesi, enerji tasarrufu için başlattığı Anadolu turunun finalini Sivas’ta yaptı.
Enerji Hanım karakterini canlandıran tiyatro sanatçısı Süeda Çil, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Sivaslı ev hanımlarına enerji tasarrufu yapmanın yollarını anlattı.
Programa Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, ETKB Daire Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yüksel, AK Parti Sivas Belediye Başkan Adayı Sami Aydın, AK Parti Sivas İl Başkanı Av. Ziya Şahin, Kadın Kolları Başkanı Şadiye Öztürk de katıldı.
Programda kısa bir selamlama konuşması yapan ETKB Daire Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yüksel, ‘Enerji verimliliği bilincini oluşturmak, toplumsal bilinci yaygınlaştırmak, enerji verimliliği kültürünü yaygınlaştırmak adına ülkemizi kuzeyden güneye, doğudan batıya dolaşmayı hedefledik. Burada bu hedefi doğru ve başarılı bir şekilde gerçekleştirmenin ve Sivas’ta bu finali yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız’ın katılımı ile Kayseri’de başlattığımız programda 21 il hedefledik ve 30 bin kadınla buluştuk’ dedi.
‘ENERJİYİ BİLİNÇSİZCE
KULLANMAMALIYIZ’
Yüksel’in ardından konuşan ETBK Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, gereğinden fazla enerji üretimi ya da kullanımının çevreye ve dünyaya ve ekonomiye büyük zararlar verdiğini söyledi.
Bir işi daha az enerji kullanarak yapmak varken daha fazla enerji kullanılıyorsa bunun inançta da yerinin olmadığını belirtti.
Çimen, ‘Enerji hepimiz için can demektir, hayat demektir. Enerjisiz yaşam yok… Yani elektriğimiz, doğalgazımız kesildiğinde o kısa anda yaşadıklarımızı hayatımızın ne kadar sıkıntıya girdiğiniz gözünüzün önüne getirirseniz gerçekten enerjisiz hayat yok.
Bugün tüm dünyada enerji kaynaklarına sahip olmak için, erişmek için ve bunu kendi insanının kullanımına sunmak için dünyada büyük bir mücadele var. Biz de ETBK olarak bu mücadeleyi milletimiz adına dünyanın her noktasında veriyoruz. İran’dan, Irak’tan, yakın coğrafyamızdan Güney Amerika, Afrika’ya kadar bakanlık olarak sizlerin daha iyi bir enerji geleceğine sahip olmanız için biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.
Elektrik düğmesine bastığımızda ya da doğal gazı yaktığımızda aslında bunun ne kadar meşakkatli, ne kadar zor bir çalışmanın ürünü olduğunu bazen hissetmeyebiliriz. Petrol ve doğal gaz yerin binlerce kilometre altından çıkıyor. Sonrasında binlerce kilometrelik boru hatları ve büyük yatırımlarla ülkemize geliyor. Ülkemizde on binlerce kilometrelik ağlarla evlerimize kadar geliyor.
Ağırlıklı olarak bugün dünyada bizim enerji tüketimimiz kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtlara bağlı. Bugün o yakıtların kullanımının, üretiminin de sebep olduğu birçok riskle bugün dünya karşı karşıya. Nedir? İklim değişikliği, küresel ısınma… Sivas’ta Şubat ayında sahip olduğumuz havaya bakıyoruz, birçok bilim adamı bunu iklim değişikliğiyle ifade ediyor. İklim değişikliği de dünyanın geleceği için felaket olarak kabul ediliyor.
Her enerjiyi ürettiğimiz ve tükettiğimiz zaman farkında olmadan ya da farkında olarak çevreye zararlarımız oluyor. Bu kadar meşakkatli bir şekilde temin ettiğimiz ve evlerimize getirdiğimiz, artı düzenli kullanmazsak kendi çevremiz ve dünya için risk oluşturan bir konuda elbette ki bilinçsizce kullanıma yer olmamalı. Akıl bunu söylüyor, inancımız da bunu söylüyor.
Eğer herhangi bir işi, bu evimizdeki aydınlatma, yemeğimizi soğutmak ya da pişirmek olabilir ya da ısınmak olabilir. Daha az enerji kullanmak mümkünken biz israfla eğer bunu yapıyorsak bunun inancımızda da yeri yoktur. Çünkü israf inancımızın yasakladığı kötü bir alışkanlık...
İsrafı yaparsak hem inancımızın gereğini yerine getirmemiş oluyoruz hem de çevreye çok büyük zararlar vermiş oluyoruz, ekonomimize çok büyük zararlar vermiş oluyoruz. Kendi aile bütçemize zarar vermiş oluyoruz’ ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE’NİN YILDA
15 MİLYAR TL KAYBI VAR’
Türkiye’de enerji verimli kullanılmadığı için her yıl 15 milyar TL’nin çöpe gittiğini belirten Çimen, bu rakamın her yıl Türkiye’de yatırıma ayırdığı kaynakla eşdeğer olduğunu söyleyerek, ‘Türkiye’nin temel altyapı sorunlarını bir yılda çözersiniz o 15 milyar TL ile’ dedi.
Çimen, şu ifadeleri kullandı:
‘Tasarruf kelimesini çok fazla kullanmak istemiyoruz. Türkiye yıllar önce elektrikte ve diğer enerji kaynaklarında çok sıkıntılı dönemler yaşadı. Genellikle şu söylenirdi, ‘evinizde 5 lamba varsa ikisini, üçünü söndürün’ Bizim bakış açımız, hizmet anlayışımız bu değil. Biz şunu istiyoruz, her birimizin evinde beş lamba var ise altı lamba olsun, daha iyi ısıtsın, daha iyi soğutsun. En güzelini benim insanım daha fazla tüketerek yaşasın. Çünkü bir şeyin bilincindeyiz, toplumların gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi de kişilerin ailelerin tükettiği enerji ile ölçülüyor. Böyle bir göstergede siz enerjiyi ne kadar tüketirseniz o kadar müreffeh bir yaşama sahip olacağınız için biz sizler adına mutlu oluruz. Bizim söylediğimiz şu, aynı işi veya daha fazlasını bugün daha az enerji tüketerek yapmak mümkün.
Enerji verimliliği bu… O yüzden sizi daha tasarrufa davet etmiyoruz. Sizi, aklınızı kullanmaya, daha verimli bir enerji tüketimine sahip olmaya davet ediyoruz. Peki, bu mümkün mü? Bugün enerjiyi verimli kullanmamanın Türkiye’ye maliyeti senede 15 milyar TL. Yani düşünün her yıl biz bu parayı havaya, çöpe atıyoruz. Eğer enerjiyi daha verimli kullanabilirsek düşünün o 15 milyar TL ile her yıl neler yapılır. O rakam Türkiye’nin her sene yatırımlara ayırdığı kaynak kadar bir kaynak. Türkiye’nin temel altyapı sorunlarını bir yılda çözersiniz o 15 milyar TL ile… Böylesine bir kangrene, böylesine bir yaraya parmak basıyoruz.’
‘BÜYÜK BİR MÜCADELE BAŞLATTIK’
Türkiye’de enerji verimliliği ve boşa giden bu kaynaklar için büyük bir mücadele başlattıklarını belirten Çimen, ‘el birliği ile Türkiye’nin bu kanayan yarasına çare geliştireceğiz’ dedi.
Çimen, sözlerini şu şekilde noktaladı:
‘Biz yıllardır Türkiye’nin ihmal ettiği böyle bir konuyu bakanlık olarak 2007 yılında çıkardığımız Enerji Verimliliği Kanunu ile gündeme aldık. Biz ailelerimizin toplumda ne kadar özel bir yere sahip olduğunu, ne kadar kilit bir role sahip olduğunu biliyoruz. O yüzden biz yuvanın asıl sahibi kadınlarımızdan başlıyoruz. Biz bu duyarlılığı, farkındalığı oluşturmak adına kadınlarımızla bu yola koyulduk. Tabi ki, kadınlarımız, ailelerimiz sadece tek odaklandığımız nokta değil. Takip ediyorsunuz mutlaka biz bu verimlilik kangrenini ortadan kaldırabilmek için her alanda büyük bir mücadele başlattık. Bundan kısa bir süre önce Enerji Çocuk Projesi ile çocuklarımıza konsantre olduk. Okullarımızda göreceksiniz enerji çocuklar yetişecek. Onlar da bizim yaptığımız çalışmalara büyük destek verecekler.
Birkaç hafta önce sanayicilerimizin enerji verimliliği konusuna bir neşter vurmak üzere sanayide enerji verimliliğinde bir lansman programı başlattık. Göreceksiniz nerede bir eksiklik varsa, sokaklarımızın aydınlatılmasından evlerimize, sanayiden ulaşıma kadar el birliği ile Türkiye’nin bu kanayan yarasına inşallah çare geliştireceğiz.’
Çimenin konuşmasının ardından Enerji Hanım basit önlemlerle ev hanımlarının evlerinde sağlayacağı enerji verimliliği ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Programda ayrıca katılımcı bayanların isim ve iletişim bilgileri hediye çekilişi için kaydedildi. Kısa süre sonra gerçekleştirilecek çekilişte, talihli ev hanımlarına A sınıfı enerji elektronik eşya hediye edileceği belirtildi.
Editor : Haberpanelim