Toplantıya, Sivas tanıtım filmi ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık´ın serzenişi damga vurdu. Tanıtım filminde CÜ´nün yer almamasını eleştiren Kocacık, toplantıda bulunmayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü´ye ?tanıtım filminde üniversite neden yok?´ eleştirisinde bulunarak sitem etti.
Sivas´ta gerçekleştirilen BST Bakanlığı İl Müdürleri toplantısında CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Sivas Valisi Âlim Barut´un başkanlık ettiği Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Başkanı olarak takdim edildi. ORAN Kalkınma Kurulu Başkanı olan Kocacık´ın ORAN Başkanı olarak takdim edilmesi dikkat çekti. Kocacık´ın ismi davetlilere sunulan listede de ORAN Başkanı olarak yer aldı.
İRFAN ÖZŞEKER
Bilim Sanayi ve Teknoloji (BST) Bakanlığı 1. Grup İl Müdürleri Toplantısı; Ankara, Bolu, Aksaray, Çankırı, Karabük, Yozgat, Kırıkkale, Kırşehir ve Eskişehir il müdürleri, KOSGEB müdürleri, TSE temsilcileri ve uzmanlarının katılımı ile Sivas´ta gerçekleştirildi.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Meclis Toplantı Salonu´nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Vekili Ömer Kalaylı, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Kocacık, BST Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, BST İl Müdürü Tanzer Erdem ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başlayan programda daha sonra Sivas tanıtım filmi gösterime sunuldu.
?739 İŞLETME SANAYİ SİCİL
BELGESİ ALMAYA HAK KAZANDI?
Tanıtım filminin ardından konuşan BST İl Müdürü Tanzer Erdem, Sivas´ta kurumsal anlamda gerçekleştirdikleri bazı çalışmalardan bahsetti.
Kentte 1987 adet işletme bulunduğunu ve bu işletmelerden 739 adedinin sanayi sicil belgesi almaya hak kazandığını belirten Erdem, Sivas´taki durum hakkında da bazı bilgiler verdi.
Erdem; ?Toplantımız tüm Türkiye´de 9 ayrı ilde eş zamanlı olarak yapılmaktadır. 6948 Sayılı Kanun kapsamında Sanayi Sicil Envanter çalışmalarını Sivas ilimizde 3 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Yapmış olduğumuz sayımlarda 1987 adet işletme yerinde ziyaret edildi. Ziyaret edilen sanayi tesislerinden739 adedi sanayi sicil belgesi almaya uygun görülmüştür. Sayımdan önce ilimizde 319 işletmenin sanayi sicil belgesi vardı. Hali hazırda 335 sanayi işletmesinin belgesi vardır. Sanayi sicil belgesi olan işletmecilerimiz yüzde 20-25 oranında elektriği ucuz kullanmaktadır. Türkiye´nin
2023 hedefine ulaşmasında en kritik rolü üniversite-sanayi işbirliği oynayacaktır. Üniversitemizden tekno-girişim sermaye destek programına 1 tane başvuru var. San-Tez programına ise 3 tane başvuru var ve bunlardan ikisi desteklenmeye değer görülmüştür. İlimizde bir adet AR-GE merkezi olan firma bulunmaktadır. Öğrencilerimizden, hocalarımızdan, sanayicilerimizden isteğimiz bu başarılarının artmasıdır. Sivas ili 2013 yılı ihracatı, 89 milyon dolar, ithalatı ise 123 milyon dolardır. Yani eksi 33 milyon dolardayız. İlimizde ithal ara malı ile ilgili çalışmalarımız vardır. Ülkemizde ithal ara malı üretecek firmaları tespit çalışmalarımız da devam etmektedir? ifadelerini kullandı.
?2´İNCİ OSB İÇİN
GAYRET SARFEDİYORUZ?
STSO Başkan Vekili Zeki Özdemir, ise kentteki sanayileşme durumu hakkında bilgi verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki sanayi kuruluşları ve sonrasındaki sanayi yapılanması hakkında değerlendirmelerde bulunan Özdemir, son süreçte kente 2. Organize Sanayi Bölgesini kazandırmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Özdemir, şu ifadeleri kullandı:
?Cumhuriyetin temellerinin atıldığı ilimizde cumhuriyetin ilk yıllarında da büyük sanayi kuruluşlarının temelleri Sivas´ta atılmıştır. Türkiye´nin en büyük o döneme ait sanayi kuruluşu olan TÜDEMSAŞ, yük vagonu imalatına başlamış, yanı sıra Çimento Fabrikası, TSK´ya ait olan Dikimevi, Divriği´de demir madeni üreten DİVHAN, cumhuriyet döneminin büyük tesislerindendir. Günümüze geldiğimizde 80´lı yıllardan sonra bütün Türkiye´de olduğu gibi ilimizde açılan OSB ile Cumhuriyet döneminde devlet eli ile yapılan sanayi kuruluşlarının üretim tesislerinin artık özel sektör eliyle yapılmasına başlanmıştır. OSB´de gelişim günden güne hızlı bir şekilde artmaktadır. Sivas, maden kenti olması vasfı ile OSB´de de madencilik ve mermer sanayi ağırlıklı olmak üzere sanayi sektörü bu şekilde bir gelişim göstermiştir. Bunun yanı sıra Sivas´ta demiryolu potansiyelinin cumhuriyet döneminden geliyor olması ticaret ve sanayi odamızın da katkı ve önerileriyle ikinci bir OSB´nin ihtisas OSB olarak yapılandırılması öngörülmektedir. Bu vesile ile TÜDEMSAŞ´ın ve demiryolu sanayinin yan ürünlerinin bu bölgede geliştirilmesi üzerine bir çalışma yapılmasına da TSO olarak ön ayak olmanın gayreti içerisindeyiz. Bunun yanı sıra üniversitemizin de katkıları ile madencilik ve demiryolu gelişiminin yanı sıra ileri teknoloji ürünü olan optik ürünlerinin ar-ge çalışmaları ve üretimleri için bir çalışma yapılmaktadır. Bu çalışma, üniversitemiz, ASELSAN ve şehrimizdeki birkaç müteşebbisimizin katkıları ile gerçekleştirilmektedir.?
?KOCACIK PÜRLÜYÜ ELEŞTİRDİ?
CÜ Rektörü Faruk Kocacık, ise konuşmasına programın başında gösterime sunulan Sivas tanıtım filmi ile ilgili eleştirilerini dile getirerek başladı. Bu noktada, toplantıda bulunmayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü´ye sitem eden Kocacık, Sivas tanıtım filminde Cumhuriyet Üniversitesi´nin yer almamasını eleştirdi.
Kocacık; ?Üniversitemizle ilgili genel bilgiye gerek yok ama Sayın Kültür Müdürümüze bir tavsiyede bulunayım; Sivas´ın tanıtım filminde şehrimizin en önemli değeri olarak 45 bin öğrencili, 16 fakülteli bir üniversitenin olduğuna da yer verirlerse memnun oluruz. Bunu da hatırlatayım? dedi.
Üniversite ile ilgili bilgiler de veren Kocacık, ?Üniversitemizde Teknokentimiz var. Artık biliyorsunuz her şey teknolojiye dayalı. Teknolojik tabanı olmayan hiçbir şey makul değil. Teknoloji de ekonomik, siyasal ve sosyal olsun, her türlü gelişmenin temelinde yer alıyor. Teknolojinin temelinde hem bilim hem de teknolojik araştırma yer alıyor. O halde şu sonuca varıyoruz; eğer bir yenilik, bir ilerleme olacaksa, mutlaka teknoloji tabanlı olması gerekiyor. B ilimin kullanıldığı, teknolojik tabanlı üretime ihtiyaç var. Bu gerçeği hepimiz kabul ediyoruz. Bunu yaparken üretim kalitesi yüksek, maliyeti düşük ürünlere ihtiyacımız var? şeklinde konuştu.
Teknokent içinde kurulan teknoloji transfer ofisi hakkında da bilgi veren Kocacık, BST Bakanlığı´nın açıkladığı performans endekslerine göre, CÜ Teknokent´in 2011´den sonra kurulan teknoloji transfer ofisi içinde 5. Sırada olduklarını söyledi. Kocacık, ?Bu Boğaziçi, Kocaeli ve Erciyes Üniversitelerinin önünde olmak anlamına geliyor. Bunu sağlayan herkese teşekkür ediyorum? dedi.
?AR-GE´YE ÖNEM VERMELİYİZ?
Vali Vekili Ömer Kalaylı ise konuşmasında araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerinin önemine değindi. Gelişmiş ülkelerde AR-GE faaliyetlerine ayrılan payın milli gelirlerin yüzde 2´sine denk geldiği belirten Kalaylı Türkiye´de bu oranın yüzde 1´in altında kaldığını söyledi.
Kalaylı, şu şekilde konuştu:
?Günümüzde küresel piyasalarda söz sahibi olabilmek için kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanmak gereklidir. Bu noktada karşılaşılacak en büyük handikap kaynakların, özellikle zaman ve emeğin israf edilmesi, potansiyel enerjinin verimsiz kullanılmasıdır.
Dünyanın küresel bir pazara dönüştüğü, ekonomi başta olmak üzere birçok alanda ve ülkeler arasında sınırların kalktığı ve bilginin gücü tayin ettiği günümüz dünyasında bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi teknolojik ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde ürüne dönüştüren toplumlar müreffeh ve güçlü ülkeler haline gelmişlerdir. Bu ortamda ekonomilerin rekabet gücünün artırılması AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenmesinin sağlanması ile mümkün hale gelmektedir.
Bir ülkedeki sanayi, kendi teknolojisini kendisi üretebiliyorsa küreselleşen dünyada varlığını sürdürebilme şansı o ölçüde yüksek olacaktır. Bu doğrultuda harcanan paranın makine ve tesislere harcanan defalarca fazla kazanç getirdiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenledir ki gelişmiş ülkeler milli gelirlerinin yüzde 2´si kadar bir payı AR-GE´ye ayırmakta bizde ise bu oran maalesef yüzde 1´in altındadır.?
Kalaylı´nın konuşmasının ardından uzman İlhami Şan tarafından ?Tekno-Girişim Sermaye Destekleri´nin artırılması? konulu bir sunum yapıldı. Daha sonra BST Çankırı İl Müdürü Yusuf Möhür tarafından illerin Sanayi sicil durumu hakkında bilgi verildi.
Birçok konunun ele alındığı toplantıda, BST Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz´da bir konuşma yaptı.
Editor : Haberpanelim