ERSAN ARSLAN
Sivas Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ?Emniyet kemeri takma bilinci? oluşturmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Kentte gerçekleştirilen seminer ve trafik uygulamaları ile sürücüler, ceza yazmak yerine emniyet kemeri takmaları için uyarılarak teşvik ediliyor.
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü bu kapsamda Sivas Valiliği Dr. Hasan Canpolat Toplantı Salonu´nda valilik personeline, İl Müftülüğü Konferans Salonu´nda ise merkez ve köylerde görev yapan din görevlilerine yönelik bilgilendirme semineri düzenledi.
Valilik personeline yönelik gerçekleştirilen seminere Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Valilik Yazı İşleri Müdürü Güngör Ünal ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Cengiz Emirza Katıldı.
İl Müftülüğündeki programa ise din görevlilerinin yanı sıra İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan ve müftü yardımcıları katıldı.
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ekipler Amiri Sefer Yerebakan tarafından gerçekleştirilen seminerlerde, Valilik personeli ve din görevlilerine emniyet kemeri takmanın önemi hakkında bilgi verildi.
Trafik kazaları ve bu kazalarda emniyet kemeri takmayan yolcu ve sürücülerin yaşadıklarını kısa kaza videoları eşliğinde anlatan Yerebakan, emniyet kemeri takmayan yolcu ve sürücülerin araç içinde ölümcül darbeler alabildikleri gibi araç dışına fırlayarak hayatlarını kaybedebildiklerini de söyledi.
?DÜŞÜK HIZDA GİTSENİZ BİLE
EMNİYET KEMERİ TAKMALISINIZ?
Ölümlü trafik kazalarının genellikle sürücülerin sık kullandığı güzergâhlarda ve eve yakın bölgelerde meydana geldiğini belirten Yerebakan, düşük hızla seyreden araçların karıştığı trafik kazalarının daha çok ölümle sonuçlandığının da altını çizdi.
Yerebakan, ?Saatte 40 km süratle giden bir araç önünde durmakta olan bir başka araca çarptığında kendi ağırlığının 15 katında bir kuvvetle duruyor. Kemer takmamış olan ön koltuktaki yolcu aynı hızda hareket etmeye devam ediyor. Saniyenin 20/1´i gibi kısa bir süre içerisinde ölümcül olacak darbeler alabiliyor. 40 km hızla giden bir araçta kişi ön cama çarptığında 3 ton ağırlığında bir şiddet almaktadır.
Buna da insan vücudu dayanamaz. Bu nedenle emniyet kemeri araçlarda yapılan yolculuklar için geliştirilmiş en basit ama en güvenli donanımdır.
?Benim hızım azdır, emniyet kemeri takmama gerek yoktur´ düşüncesi yanlıştır. Yine bir diğer konu ise kısa mesafede emniyet kemeri takıp takmama konusu. Meydana gelen ölümlü trafik kazalarının yüzde 80´i evlere 35-40 km mesafe kala meydana geliyor. Yani eve daha yakın yerlerde. Sürekli kullandığımız yerlerde bu trafik kazaları yaşanıyor. Ölümlü kazaların yüzde 80´e yakını da 55-60 km hızla meydana geliyor. Yani ?ben kısa mesafe de gidiyordum´, ?düşük hızla gidiyordum´ gibi mazeretlerimizin hiçbir geçerliliği yoktur. Aracımıza her bindiğimizde emniyet kemerimizi takmamız gerekiyor? ifadelerini kullandı.
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Yerebakan, din görevlilerinden burada öğrendikleri bilgileri vatandaşlarla paylaşmalarını isteyerek, ?Bir kişiye de emniyet kemeri takması yönünde katkıda bulunursanız hepimiz için iyi olur? ifadelerini kullandı.
?GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ
BÜYÜK IZDIRAP ÇEKİYOR?
Trafik kazalarında hayatlarını kaybedenlerin arkalarında gözü yaşlı ve büyük acılar çeken aile fertleri bıraktığını belirten Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Cengiz Emirza ise, ?Araç kullanırken mutlaka, sevdiklerimizi düşünmeliyiz? dedi.
Emniyet Müdürlüğü olarak, ceza yazmaktan çok halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Emirza, ?Bugün ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesi trafik kazasıdır. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı, aydınlarımızı, gençlerimizi trafik kazasına kurban vermekteyiz. Onun için mutlaka trafik kurallarına uymak zorundayız. Biz kural hatası yapıyoruz ancak, emniyet kemeri takmadığımız için araç içerisinde korumasız kaldığımızdan hayatımızı kaybediyoruz. Asıl sorun geride bıraktığımız çoluk, çocuğumuz, yakınlarımız. Onlar yaşarken daha çok ızdırap çekmekte. Araç kullanırken mutlaka yakınlarımızı, sevdiklerimizi düşünmeliyiz. Karşıdaki insanlarımızın haklarını da düşünmeli, saygı göstermeliyiz. Trafik bir kültür meselesidir. Bunu Avrupa ülkeleri başarmış. Yüzde 100´e yakın emniyet kemeri takma oranı var.
Biz uyarıyoruz sizleri, kampanyalar yürütüyoruz. Ekipler oluşturduk jandarmamızla. Niyetimiz; ceza yazmadan insanımız bunun bilincinde olsun, emniyet kemerinin önemini kavrasın ve mutlaka emniyet kemeri taksın istiyoruz? ifadelerini kullandı.
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ekipler Amiri Sefer Yerebakan, seminerlerin sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı. Seminer sonrasında katılımcılara emniyet kemeri ile ilgili broşürler dağıtıldı.
Editor : Haberpanelim