İRFAN ÖZŞEKER
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, İŞKUR Sivas İl Müdürlüğünü ziyaret etti.
İl Müdürü Nabi Soysal ile bir araya gelen Yıldırım ve İnciroğlu Sivas’ta yürütülen başarılı çalışmalardan dolayı Soysal’a teşekkür etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Soysal ise ‘Sayın Genel Müdür Yardımcılarımız Sivaslı olmaları nedeniyle ilimizdeki çalışmalara yakın ilgi gösteriyor. Bizlere verdiği desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum’ dedi.
Ziyarette Soysal ile bir süre sohbet eden ve il bazında yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yıldırım Sivas’taki iş gücü ve istihdam piyasasının durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yıldırım, yaptığı konuşmada; ‘İŞKUR; ifa ettiği görevler, artan mali gücü ve nitelikli personeli ile son zamanlarda adından sıkça bahsettirmektedir. Hükümetimiz özellikle dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de özel sektör firmalarının teşvik edilmek suretiyle üretim ve ihracat kapasitelerinin artırılması hususuna büyük önem vermektedir. Bizim içinde üretim, ihracat aynı zamanda iş ve istihdam demektir.
Kurumumuz tarafından istihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması ve işgücü piyasasının nitelikli işgücü ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, aktif işgücü hizmetleri çerçevesinde Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları, Girişimcilik Eğitim Programları, Toplum Yararına Programlar, İş Meslek Danışmanlığı faaliyetleri yürütülmektedir’ dedi.
‘KAYITLI İŞSİZLERİN
ÇOĞUNLUĞU ERKEK’
Sivas’ın işgücüne yönelik veriler hakkında bilgiler veren Yıldırım, kentte SGK verilerine göre kayıtlı istihdam edilen kişi sayısının 125 bin 123 olduğunu söyledi.
Kentte, İŞKUR’a kayıtlı 19 bin 965 işsiz olduğunu belirten Yıldırım, bu rakamın 12 bin 347’sini erkeklerin oluşturduğunu belirtti.
Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
‘2013 yılı TÜİK verilerine göre Sivas ili 623.824 nüfusa sahiptir. Nüfusun 439.564’ü İl/İlçe merkezinde 184,26’sı ise Belde/Köylerde yaşamaktadır. Bir başka deyişle nüfusun % 70’i il/ilçe merkezinde, % 30’u ise köylerde yaşamaktadır.
2014 SGK verilerine İlde 1 ve üzeri istihdamlı işyeri sayısı 8.289’dur. SSK(4/a)’lı çalışan sayısı 67.496, BAĞ-KUR(4/b) çalışan sayısı 29.379, Emekli Sandığı(4/c) çalışan sayısı ise 28.248 olmak üzere kayıtlı istihdam edilenlerin sayısı 125.123’tür.
Diğer bir ifadeyle çalışabilir aktif her 100 kişiden yaklaşık 47’si istihdamda yer almaktadır.
2014 Mart ayı sonu itibariyle İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 19.965 olup, işsizlerin 12.347’si erkek ve 7.348’i kadınlardan oluşmaktadır.
2013 yılında toplam 4.411 işe yerleştirme gerçekleştirilmiştir. İşe yerleştirilenlerin 3.570 özel, 841’i ise kamu sektörü işyerlerine aittir.
2013 yılında 2.638 kişi olmak üzere, 2002-2013 döneminde toplam 13.614 kişiye işsizlik sigortası maaşı ödenmiştir. 2013 yılında İş ve Meslek Danışmanlarınca toplam 1.994 işyeri ziyaret edilmiştir.
2013 yılında toplam 20.317 iş arayana İş Danışmanlığı,10.801 öğrenciye okullarda Meslek Danışmanlığı hizmeti verilmiştir.
2014 Mart ayı sonu itibariyle 25 özel sektör firmasında 370 kursiyer işgücü yetiştirme programında, 76 kamu işyerinde ise 2.000 kursiyer Toplum Yararına Programında yer almaktadır’
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
Kent ekonomisine katkı sağlaması beklenen İşbaşı eğitim programı hakkında da bilgiler veren Yıldırım; 2014 yılı sonu itibariyle Sivas’ta bin kişiyi programdan yararlandırmak istediklerini söyledi.
Yıldırım; ‘Özellikle Sivas ekonomisine katkısı olacağını düşündüğüm İşbaşı Eğitim Programı ve İşverenler için İstihdam Teşvikleri konusunda da bilgi vermek istiyorum. İşbaşı Eğitim Programı; kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır. Küçük ve orta ölçekli işyerleri için faydalı bir program türüdür. En az iki ile on çalışanı bulunan ve kuruma kayıtlı işyerlerine bir katılımcı İŞKUR tarafından azami 160 fiili gün desteklenmektedir.
On bir ve üstü mevcut sigortalı çalışanı olan işyerlerine ise çalışan sayısının onda biri kadar katılımcı verilebilmektedir. Program süresince katılımcı zaruri giderleri (günlük 25 TL) ve sigorta prim giderleri Kurum tarafından karşılanmaktadır. Bu şekilde işverenler, katılımcıyı işin başında görme imkânı bularak kendi ihtiyacına göre yetiştirebilmektedirler.
2014 yılsonu itibariyle İşbaşı Eğitim Programından yaklaşık 1000 kişiyi yararlandırmayı hedefliyoruz’ dedi.
İŞVERENLER İÇİN
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ
İşverenler için İstihdam Teşvikleri konusunun da büyük önem arz ettiğini belirten İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yıldırım bu çalışma hakkında da bilgiler verdi.
Yıldırım; ‘31.12.2015 tarihine kadar; yeni işe aldığınız işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerini biz ödüyoruz. Yeni işe aldığınız işçiyi sahip olduğu nitelik ve mesleki belgeye uygun işte çalıştırmanız koşuluyla; 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;
Mesleki yeterlik belgesine sahip olanların 48 ay, mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya mesleki eğitim kurslarını bitirenlerin 36 ay, hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanların 24 ay,
29 yaşından büyük erkeklerden; mesleki belge veya niteliğe sahip olanların 24 ay ve bu maddelerde sayılan niteliklere sahip olan bu işçilerin İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak 6 ay SGK işveren primlerini biz ödüyoruz.
Bunun yanı sıra çalışmakta iken, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki belge veya niteliğe sahip olanların 12 ay, 18 yaşından büyüklerden; hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ise 6 ay SGK işveren primini biz ödüyoruz.
Bu teşviklerden yararlanabilmek için; işe alınan kişinin son 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması, işe girdiği işyerindeki son 6 aylık personel ortalamasına ilave olarak işe alınması, gerekmektedir.
İŞKUR olarak Sivas ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerimizi, performansımızı daha yukarılara taşımayı hedeflemekteyiz. Bunun için Sivas Ticaret ve Odasının kıymetli üyelerinin işbaşı eğitim programı ve istihdamı teşvik konusuna gereken ilgiyi göstereceğini düşünüyorum’ ifadelerini kullandı.
Yıldırım değerlendirmelerinin ardından Soysal ve kurum yöneticileri ile Sivas’ta gerçekleştirilen ve gerçekleştirilebilecek çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulundu.
Editor : Haberpanelim