Bütün üniversite hastanelerinin olduğu gibi CÜ Hastanesi’nin de borcunun bulunduğunu belirten Kocacık; ‘Ama çok şükür aylık 8-8,5 milyon lira gibi fatura kesen bir üniversiteyiz. Bunları rahatlıkla karşılayacak konumdayız’ dedi.
KEMAL ÇAĞLAYAN
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ciddi bir borç yükünün altında olduğu yönündeki iddialara cevap verdi. Kocacık, bir sendikanın da basın açıklaması yaparak tepki gösterdiği borç konusu ile ilgili olarak farklı üniversiteleri örnek gösterdi, Cumhuriyet Üniversitesi’nin borcunun orta düzeyde olduğunu belirtti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe’de benzer örneklerle hastaneni borcunun orta seviyede olduğunu söyledi.
‘HACETTEPE İFLAS ETMİŞ DURUMDA’
Üniversite Hastanesinin borcunun ödenebilecek durumda olduğunu belirten Rektör Kocacık; borcun orta düzeyde olduğunu ifade etmek için Hacettepe Üniversitesi’ni örnek verdi.
Kocacık; ‘Hastanemizde döner sermaye konusunda bir sıkıntı yok. Şuana kadar bir ay ödeyemedik. SGK’dan biz göreve başlamadan önce Ocak 2012’ye ait 1 milyon 200 bin liralık bir kesinti geldi. Kucağımızda böyle bir fatura olunca o ay o faturayı ödeyemedik. Ödeyemediğimiz dönemi Mayıs ayında ödüyoruz ve hiç kimseye borcumuz kalmıyor. Firmalara borcumuz var, bu borç da her zaman olan bir şey, olağanüstü bir borç değil. Belirli bir ödeme programı var. Şuanda Temmuza kadar alacağı olan kimse yok. Nisan ayı ödendi.
Fatura kesintileri yüzde 38’lerdeydi şuan yüzde 3,5’a indi. O yüksek oranlardan kaynaklanan borçlar var. Ama çok şükür aylık 8-8,5 milyon lira gibi fatura kesen bir üniversiteyiz. Bunları rahatlıkla karşılayacak konumdayız. Hacettepe’nin siz borçlarına bakarsanız, Hacettepe şuanda iflas etmiş durumda. Ama bizim ki ödenmeyecek bir borç değil. Hiçbir zaman hastaneler borçsuz olmaz. Alıyoruz, borçlanıyoruz, kullandıktan sonra ödüyoruz. Ödemeler, 3-5 ayda oluyor’ şeklinde konuştu.
GÖKÇE İSE TOKAT VE
KIRIKKALE’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Üniversite Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ise, Tıp Fakültesi Hastanesinin borçlarının orta seviyede olduğunu anlatmak için Tokat ve Kırıkkale örneğini gösterdi.
Üniversite hastanesinin borcunun yaklaşık 30 milyon TL olduğunu belirten Gökçe; ‘Şunda bütün hastanelerin olduğu gibi bizim hastanemizin de borcu var. Borçsuz tıp fakültesi hastanesi yok gibi. Bu hastaneler içerisinde gelirine göre borç yükü olarak ortalardayız. Yani, kendi kendimizi idare edebilecek düzeydeyiz. Bizim yaklaşık 30 milyon lira faturalandırılmış ve faturalandırılmamış borcumuz var. 8-8,5 milyon lira arasında değişiyor. Biz en son 2013’ün birinci ayına kadar olan borçlarımızı ödedik. Baktığımızda yaklaşık 16 ay geriden geliyoruz. Ama çok yakınımızdaki Tokat, Kırıkkale üniversiteleri daha 3-4 sene öncesinin borçları ile duruyor. Yani Türkiye’de çoğu hastane de zaten bu kadar borç var. Önemli olan bu borçları yapılandırarak ödemek… Türkiye’de en iyi hastaneler bile borçlarını ödeme noktasında bir sene geriden geliyor. Biz döner sermayeyi bir ay ödeyemedik. Oda bayrama denk geldi. Tatil vardı, fatura kesemedik ve 2012’nin birinci ayından gelen bir borç vardı o yansıtıldı. O zaman biz çok zor duruma düştük ödeyemedik ama şuanda böyle bir sıkıntımız yok. Bu ayda kalan bir aylık dönerimizi de ödemeyi düşünüyoruz.’ İfadelerini kullandı.
‘HACETTEPE’NİN BORCU
72 TRİLYON CİVARINDA’
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli ise hastanelerin borcunun biraz da Sağlık Bakanlığı’nın tutumundan kaynaklandığını belirtti. Hizmetli de, Rektör Kocacık gibi, Hacettepe’nin borcunu örnek göstererek, bu sorunu tüm üniversite hastanelerinin yaşamakta olduğunu savundu.
Hizmetli şu şekilde konuştu:
‘Bu borç biraz da Sağlık Bakanlığının tutumundan kaynaklanıyor. Fatura kesimlerinde devlet hastanelerindeki kesintilere bakıldığı zaman üniversite hastaneleri ile arasında ciddi bir fark var. Bizlerden yüzde 35 civarında kesinti yapılırken devlet hastanelerinde bu kesindi yüzde 1 civarında. Bu çok önemli bir nokta… İkincisi, sayın rektörümüzün de dediği gibi; Hacettepe Üniversitesi’nin şuandaki borcu 72 trilyon civarında. Yani şuanda bu sıkıntıyı tüm üniversite hastaneleri yaşamakta… Biz bunu takvime yayarak, şuanda tedarikçilerin ve diğer borçları ödemeye çalışıyoruz. Hakikaten orta düzeyde bir durumdayız. Giderek bu düzeltecek. Ama Sağlık Bakanlığının desteği olmadığı sürece üniversitelerin borcu artacaktır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın desteğini bekliyoruz.’
Editor : Haberpanelim