ERSAN ARSLAN
İl Sağlık Müdürlüğü ‘Her bağış yeni bir hayattır’ sloganıyla ‘Organ Bağışı ve Önemi’ konulu panel düzenledi. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Vali Âlim Barut, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İbrahim Ethem Özsoy, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, hastane ve sağlık kurumlarının yöneticileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
EN GÜZEL MİRAS
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter; insanların bırakacağı en güzel mirasın, hayattayken yapacakları organ bağışı olduğunu söyledi.
Sivas’ta 2009-2014 yılları arasında organ bağışında bulunan kişi sayıları ile ilgili bilgileri paylaşan İlter, şu ifadeleri kullandı:
‘İlimizde, 2009 yılında 81 kişi, 2010 yılında 106 kişi, 2011 yılında 395, 2012 yılında 390, 2013 yılında 440 kişi organ bağışında bulunmuştur. 2014 yılının ilk dört ayında ise 143 kişi organ bağışında bulunmuştur. 2010 yılında ilimizde 4 beyin ölümü tanısı konulmuş, 1 kişi donor olmuştur. 2012 yılında iki kişiye beyin ölümü tanısı koyulabilmiş bir kişi donor olmuştur. 2013 yılında 6 kişiye beyin ölümü tanısı koyulmuş, 2 tanesi donör olabilmiştir. 2014 yılında ise 4 kişi donör olmuş fakat bir kişinin organları tıbbi nedenlerden dolayı alınamamış, 3 tanesi donör olabilmiştir.
Organ bağışında bulunmak isteyenler İl Sağlık Müdürlüğümüz ve hastanelerimizde bulunan organ bağış bürolarına organ bağışında bulunabilir ve organ bağış kartlarını alabilirler. Bırakacağınız en güzel miras, hayattayken yapacağınız organ bağışıdır. Organ bağışı, hayat bağışıdır.’
‘BAŞKALARINA HAYAT VERMEK BİZİM ELİMİZDE’
Türkiye’de binlerce hastanın organ beklediğini belirten İlter, bir gün herkesin organ nakline ihtiyaç duyabileceğini belirterek, herkesi bu bilinçle hareket etmeye davet etti.
İlter; ‘Sivas’ta İl Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, organ bağışı konusunda toplum bilinci oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Şuan Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusunda toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Bir organ bağışının birden fazla hastaya ve yakınlarına umut ışığı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. ‘Yaşarken de yaşamdan sonra da başkalarına hayat vermek bizim elimizde’ bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluğudur’ ifadelerini kullandı.
İlter’in konuşmasının ardından ‘Organ Bağışı ve Önemi’ konulu panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak katılan; Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kaciroğlu, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Keleş ve vaiz Nizamettin Karataş organ bağışı konusunda önemli paylaşımlarda bulundu.
Panelde organ bağışı, bağışlanabilen organlar, Türkiye’de gerçekleştirilen organ nakillerinin sayıları ve diğer ülkelere oranla dağılımı, bağışçı sayısı, organ nakli yapılan hastaların ölüm ve yaşam oranları ve organ bağışının dini boyutu gibi birçok konuda değerlendirmelerde bulunuldu. Panel sonrasında konferans salonu girişine açılan bağış standında organ bağışları kabul edildi.
Editor : Haberpanelim