Kadınların ağırlıkla çalıştığı meslek grupları ise hizmet ve satış elemanları, nitelik gerektirmeyen meslekler, profesyonel meslek mensupları, tesis ve makine operatörleri ve montajcıları olarak ön plana çıktı.
RUHİ DEMİR / ÖZEL HABER
İŞKUR Sivas İşgücü Analiz Raporu Sivas’ta kadın ve erkeklerin meslek ve iş gruplarındaki dağılımlarını ortaya koydu.
2013 yılını kapsayan, 29 bin 55 çalışanın katıldığı araştırmada işyeri bilgi formu uygulanan işyerlerindeki en yüksek payı %28,3 ile Toptan ve perakende ticaret sektörü alırken, bu sektörü %21,4 ile inşaat ve %17,4 ile imalat sektörü takip etti. Bu üç sektörün araştırmadaki payı verilere %67,1 olarak yansıdı. 2014 yılı sonu itibariyle ise bu rakamlarda ufak çaplı değişikliklerin yaşanabileceği tahmin ediliyor.
Araştırma ildeki 10 ve üzeri istihdamlı işyerlerine yapılmış olmasına rağmen, bir takım sebeplerle 10’un altında işçi çalıştıran firmalarında işyeri çerçevesinde yer alması nedeniyle bu işyerlerine de işyeri bilgi formu uygulandı. Bu çerçevede bilgi formu uygulanan bin 12 işyerinin %70’i 10 ve üzeri istihdamlı iken kalan firmaların 10’un altında işçi çalıştırdığı verilere yansıdı.
Bu üç sektörde çalışan sayısı araştırmaya katılan işyerlerindeki toplam 29.055 çalışanın %57,5’ini oluşturdu. İşyerlerinde çalışan sayılarına bakıldığında imalat sektörünün %24,4 ile en yüksek değeri aldığı gözlendi. İmalat sektörünü %21,1 ile Toptan ve Perakende ticaret sektörü ve %12,1 ile inşaat sektörü takip etti.
Araştırmaya göre, imalat sektörü işyeri sayısı yönünden inşaat ile toptan ve perakende ticaret sektöründen az iken çalışan sayısı yönünden her iki sektörden de fazla olduğu ortaya çıktı. İdari ve destek hizmet faaliyetlerinde işyeri sayısının az, çalışan sayısının çok olması Kamu Kuruluşlarından hizmet alımları yapan işyerlerinin bu faaliyet alanın da yer almasından kaynaklandığı kaydedildi. Yine maden sektöründe, insan sağlığı sektöründe, elektrik, gaz ve buhar dağıtımı sektöründe çalışan oranları işyeri oranlarından yüksek çıktı. Buna göre hizmetler sektöründe işyeri oranları çalışan oranlarından yüksek iken, sanayi sektöründe ise tam tersi olduğu gözlendi.
ÇALIŞANLARIN YÜZDE 84’Ü ERKEK
Araştırmada yer alan işyerlerinde çalışan erkeklerin oranı %84,8, kadınların oranı ise %15,2 olarak verilere yansıdı. İnsan sağlığı ve sosyal hizmetler dışındaki tüm sektörlerde erkekler hâkim olduğu gözlendi. Kadınların oransal olarak erkeklere en yakın olduğu sektörler insan sağlığı ve sosyal hizmetler, eğitim, finans ve sigorta faaliyetleri, bilgi ve iletişim gibi tamamen ana sektörü hizmetler sektörü olan faaliyet alanları olarak saptandı. Bu verilen sanayi sektörünün erkek hâkim bir sektör olduğunu ortaya koydu.
İşyerlerinde çalışanların %20,6’sı sanatkârlar ve ilgili işlerde çalışanlar, %19’u tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, %18,6’sı nitelik gerektirmeyen mesleklerde çalışanlar, %17,7’si hizmet ve satış elemanları meslek grubunda çalışanlar olarak tespit edildi.
İşyerlerinde çalışanların daha az olarak yer aldığı meslek gruplarının başında %0,3 ile nitelik, tarım ormancılık, %2,7 ile yöneticiler, %6,4 ile profesyonel meslek mensupları, %6,6 ile büro hizmetlerinde çalışanlar geldi. Tarımda oranların en düşük seviyede olması bu araştırmanın tarım sektörünü kapsamamasından kaynaklandı.
MESLEK GRUPLARINDA
ERKEKLER ÖN PLANDA
Araştırma verilerine göre, erkeklerin %23,5’inin sanatkârlar ve ilgili işlerde çalışanlar, %20,2’sinin tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, %18,2’sinin nitelik gerektirmeyen meslek mensupları ve %16,4’ünün ise hizmet ve satış elemanları meslek grubunda yer alan mesleklerde çalıştığı saptandı. Bu meslek gruplarında çalışanların toplamının erkek çalışan toplamının %78,3’ünü oluşturduğu tespit edildi. Kadınların ağırlıkla çalıştığı meslek grupları ise hizmet ve satış elemanları, nitelik gerektirmeyen meslekler, profesyonel meslek mensupları, tesis ve makine operatörleri ve montajcıları olarak verilere yansıdı.
Araştırma, meslek gruplarının tamamında erkek çalışanların hâkim olduğu gerçeğini ortaya koydu. Analizlerde kadın çalışanların erkeklere en yakın olduğu meslek grubunun büro hizmetlerinde çalışan elemanlar olduğu kaydedilirken bu meslek grubunda çalışan sayısının oldukça az olduğu da kaydedildi.
HÂKİM MESLEK TEMİZLİK GÖREVLİSİ
Araştırmada bilgi formu dolduran işyerlerinde çalışanların %9,5’i temizlik görevlisi ile en yüksek seviyede oldu. Erkek ve kadın çalışanlarda da hâkim meslek yine temizlik görevlisi olarak ön plana çıktı. Kadınlarda bu oranın biraz daha yüksek olduğu kaydedildi. Erkeklerde ikinci sırayı beden işçisi alırken, kadınlarda ise makineci (dikiş) mesleği yer aldı.
AÇIK İŞLER
2013 Yılı İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre il genelinde 265 farklı işyerinde, 197 farklı
meslekte toplam bin 216 açık iş olduğu tespit edildi. Bu durum araştırma sonuçlarına göre her 100
işyerinden 26’sında açık iş olduğunu ortaya koydu. İldeki açık işe sahip işyerlerinin başında %30,1 ile Toptan ve Perakende ticaret sektöründe yer alan işyerleri geldi. Bu sektörü %26,1’lik oranla imalat sektöründe yer alan işyerleri ve %15,3 ile inşaat sektöründe yer alan işyerleri takip etti.
Dolayısıyla alınan açık işlerin %71,5’i bu sektörlerde yer alan işyerlerinden alındı. Açık işe sahip işyerlerinin araştırmaya dâhil edilen toplam işyerleri içindeki payı en yüksek sektör ise %39,3 ile imalat sektörü oldu. Bu sektörü diğer sektörler takip etmektedir. Bu durum imalat sektöründeki işyerlerinin diğer sektörlerdeki işyerlerine göre daha fazla eleman ihtiyacı olduğunu gösterdi. Açık işlerin yoğunluk gösterdiği sektör ise %41,2 ile imalat sektörü oldu. İmalat sektörünü %25,6 ile Toptan ve perakende ticaret sektörü, %12,8 ile inşaat sektörü takip etti. Dolayısı ile açık işlerin %79,6’sı bu üç sektörde yer aldı.
Editor : Haberpanelim