Görev yaptığı süreç boyunca bu konuda önemli adımlar atan eski Müsteşar Habip Soluk’un emekliye ayrılmasının ardından projeyi kimlerin takip ettiği sorgulanıyor.
HAYRULLAH AĞKAŞ
2010 yılında Türkiye’de 17 ilde uygulanacağı açıklanan ve Sivas’ın da sonradan dahil edildiği Lojistik Köy Projesi’nde Sivas ‘Soluk’suz kaldı. Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı hemşerimiz Habip Soluk’un görev yaptığı sürece takipçisi olduğu Lojistik Köy Projesi’nde halen bir adım atılamadı.
Yurt genelinde 17 ilde yapılması planlanan ve sadece Sivas’ın yer bulamadığı projede eski Müsteşar Habip Soluk döneminde Sivas – Kayseri – Malatya yol ayrımında Kovalı mevkiinde bir alan tespit edilmişti. TCDD’ye bildirilen alanla ilgili henüz somut bir gelişme yaşanmadı.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız TCDD Sivas 4. Bölge Müdürü Ahmet Şener, Kovalı mevkiinde bir alanın tespit edildiğini kaydetti. Yer tespitiyle ilgili raporun TCDD Genel Müdürlüğü’ne gönderildiğini belirten Şener, inceleme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Kovalı mevkisinin tam olarak netlik kazanmadığını belirten TCDD 4. Bölge Müdürü Şener, bu bölgenin Sivas, Kayseri ve Malatya yol ayrımında bulunduğunu belirterek, 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin bu bölgeye yapılmasının planlandığını kaydetti.
Yaklaşık olarak 4 yıl önce gündeme gelen ve yurt genelinde 17 ilde yapılması planlanan Lojistik Köy Projesi’nde çalışmaların başlamadığı tek il Sivas kaldı.
Diğer 16 ilin kiminde ilk etaplar tamamlanarak hizmet vermeye başladı. Kimi illerde inşaat çalışmaları sürüyor. Bazı illerde ise proje ihale aşamasında bulunuyor. Türkiye’nin yerleşim yeri bakımından en geniş alana sahip Sivas’ta ise hala kesinleşen bir yer bulunmuyor.
Merkezlerin 2020'ye kadar tamamlanması planlanıyor. 2023'te 500 milyar dolarlık ihracatı bu merkezler taşıyacak. Samsun, Halkalı, Uşak’taki merkezler işletmeye açıldı. Denizli, İzmit, Eskişehir ve Kayseri’de ilk etaplar tamamlandı. Türkiye’nin en büyük yerleşim yerine sahip olan Sivas’ta ise yaklaşık 4 yıldır hala yer bulunamadı.
Hükümetin planladığı lojistik köylerde son durum nedir, işler ne aşamadadır? Bu konuda TCDD'nin en yeni bilgileri şöyle:
1. Sivas Lojistik Köy Projesi: Merkezden başta seramik olmak üzere, kömür, demir cevheri, işlenmiş demir, inşaat malzemesi, gübre, hurda, askeri ve idari malzeme, travers taşıması yapılacak. Sektöre 1 milyon ton taşıma kapasitesi, 500 bin metrekare alan kazandırılacak. Yer tespiti çalışmaları sürdürülüyor.
2. Balıkesir Lojistik Merkezi: Bina, lojistik sahası işleri devam ediyor. İhata, peron, rampa dolguları ve arıtma tesisi işleri tamamlandı. Altyapı, depo, vagon bakım atölye binası, lojistik hizmet binası yapım çalışmaları sürdürülüyor. 2013 sonunda işletmeye açılması planlanıyor.
3. Bilecik (Bozüyük) Lojistik Merkezi: Ocak 2012'de ihalesi yapıldı. Kamulaştırma ve inşaat çalışmalarına başlandı. Bozuyük OSB’ye de hizmet verecek. 400 bin metrekarelik alana sahip olacak.
4. Erzurum (Palandöken) Lojistik Merkezi: Lojistik Merkezi Müdürlüğü Hizmet Binası yapımı tamamlandı. Alt ve üst yapı yapım işi ihalesine çıkıldı, inşaat çalışmalarına başlandı.
5. Eskişehir (Hasanbey) Lojistik Merkezi: Söz konusu lojistik merkez tamamlandığında sektöre 1,4 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak. 2.etap inşaat çalışmaları sürdürülüyor.
6. Konya (Kayacık) Lojistik Merkezi: Kayacık mevkiinde kurulması çalışmalarına başlandı. 1 milyon metrekarelik lojistik alan sağlanacak. Kamulaştırma çalışmaları sürdürülüyor. Uygulama projeleri alım işi için ihaleyi kazanan firmaya yer teslimi yapıldı.
7. Mardin (GAP) Lojistik Merkezi: Mülkiyet sınırlarının tespiti, kamulaştırma çalışmaları sürdürülüyor.
8. İstanbul (Halkalı) Lojistik Merkezi: Halkalı Lojistik Merkezi işleri tamamlandı. İhtiyaç durumuna göre yapım işlerine devam edilecek.
9. İstanbul (Yeşilbayır) Lojistik Merkezi: Ispartakule Lojistik Merkezi oluşturma çalışmaları sırasında karşılaşılan arazi problemleri nedeniyle; Yeşilbayır/Hadımköy’de yapılması için çalışmalara başlandı. Arazinin tarım arazisi vasfından çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor.
10. İzmit (Köseköy) Lojistik Merkezi: Sektöre 2 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak. 1. etap çalışması tamamlandı, 2. Etap kamulaştırma ve imar çalışmaları sürdürülüyor.
11. Kahramanmaraş (Türkoğlu) Lojistik Merkezi: Fizibilite çalışmaları bitti, kamulaştırma çalışmalarına başlandı, uygulama projeleri TCDD tarafından 9 Mart'ta teslim alınacak.
12. Kars Lojistik Merkezi: Çalışmalara başlandı. Kars’ın 13 Km doğusunda Kars-Tiflis ve Kars–Iğdır demiryolu projelerinin kesişim noktasında bulunan Mezra durağında kuruluyor.
13. Kayseri (Boğazköprü) Lojistik Merkezi: Kuruluş çalışmalarına başlandı. 2007-2010 arasında 5,6 milyon lira harcama yapıldı. 1. etap inşaat işleri tamamlandı, 2. etap kamulaştırma ve imar çalışmaları sürdürülüyor.
14. Samsun (Gelemen) Lojistik Merkezi; 1. etabı 2007'de hizmete açılmıştı. 2008'de 854.584 ton, 2009'da 765.803 ton, 2010'da 741.309 ton ve 2011 yılında 597.528 ton yük akışı gerçekleşti. Ek imalatlara devam ediliyor.
15. Uşak Lojistik Merkezi: 140 bin metrekare alan üzerinde kurulacak. İnşaat işleri tamamlandı.
16. Mersin (Yenice) Lojistik Merkezi; Sektöre 896 bin ton taşıma kapasitesi 398 bin metrekare alan sağlanacak. 226 bin metrekare alan kamulaştırıldı. 09 Ocak'ta ihalesine çıkıldı.
17. Denizli (Kaklık) Lojistik Merkezi: 120 bin metrekare alana kuruluyor. 90 bin metrekare TCDD arazisine ilaveten 30 bin metrekare alanın kamulaştırılması yapıldı. 2. Etap ihale çalışmaları tamamlandı, inşaat çalışmaları sürdürülüyor.
Editor : Haberpanelim