USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

O´nun Anlayışına İhtiyacımız Var

O´nun Anlayışına İhtiyacımız Var

O´nun Anlayışına İhtiyacımız Var
11-07-2014 17:44
Google News


3 oturumla tamamlanan sempozyumda bir konuşma yapan Prof. Dr. Görmez, ‘Aynı İslam’ın farklı yorumlarıyla, Alevi vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla onlarla bizim çok büyük ortak değerlerimiz var. Bu değerlerimizi birlikte yaşıyoruz’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas İl Müftülüğü tarafından organize edilen ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı Hz. Hasan Sempozyumu dün Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplam da 3 oturum halinde gerçekleşen oturuma Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yanı sıra Vali Âlim Barut, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan ve diğer yetkililer katıldı. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi Konferans Salonu’nu tıka basa dolduran Sivas halkı sempozyuma yoğun ilgi gösterdi.

Hz. Hasan konulu sempozyumun 2. Oturumunda açılış konuşmasını yapan Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, ‘Bugün gerçekten bizlerin çok mutlu olduğu bir gün. Aslında bugün yapmakta olduğumuz sempozyumun fikri de Diyanet İşleri Başkanı değerli hocamızdan çıktı. Hz. Hasan konulu bir sempozyumun bugüne kadar yapılmadığını yapılması durumunda kendilerinin de bizzat iştirak edeceklerini bize ifade ettiklerinde bizlerde derhal bu göreve soyunduk. İlahiyat Fakültesi hocalarımızla da birlikte istişare etmek suretiyle bu programı tertip etmeye çalıştık’ dedi.

Sonrasında konuşmalar yapan Sivas Valisi Âlim Barut ve Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın da sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ederek, hayırlı geçmesi temennisinde bulundular.

Daha sonra bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise ‘Ramazan ayı tarihi itibariyle Sevgili Peygamberimizin ehlibeyti için çok önemli bir ay olmuştur. Hatice validemiz hayatını bir Ramazan ayında kaybetmiştir. Hz Fatıma, Dünya hayatına bir Ramazan ayında veda etmiştir. Hz. Ali (r.a) bir Ramazan ayında şehadete kavuşmuştur ve aynı zamanda Hz. Hasan Ramazan’ın 15’inde Hicretin 3. Yılında, Bedir’le Uhud arasında Dünya’ya teşrif etmiştir. Bu vesileyle Resulü Ekrem’e ehlibeytine bütün büyüklere saygı, minnet, şükran ve rahmet ile yâd ediyorum’ dedi.

Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan’ın bir süre önce kendisini ziyaret ettiğini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şunları kaydetti:

‘Değerli Müftümüz, Sivas’ta yaptıkları çalışmaları benimle paylaştı. Bilhassa son yıllarda illerimizde göreve başlayan değerli müftülerimizle bizim farklı bir anlaşmamız var. Görev tanımlarımızın değiştiğini bildirerek onları gönderdik. Onun için yapıp ettiklerini, şehrin dini hayatına, manevi hayatına, sosyal hayatına, kültürel hayatına müftülük olarak neler katmaya çalıştığını benimle paylaştı.

Sivas’ta biz aynı imanın aynı inancın aynı İslam’ın farklı yorumlarıyla birlikte Alevi vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla onlarla bizim çok büyük ortak değerlerimiz var. Bu ortak değerlerimizi ayakta tutabilmek adına bilimsel bir sempozyum düşündüğünü ifade etti. Daha çok Hz. Ali (r.a) ile ilgili bir sempozyum düşündüklerini ifade edince, tam da 1 gün önce aramızda bulunan bir dostumuzla yaptığımız bir muhaberenin ve o gece yaptığım okumaların etkisiyle ona dedim ki Hz. Ali (r.a), Hz. Hüseyin, Hz. Fatıma bütün bunlar ehlibeytin büyükleri Şiisiyle, Sünnisiyle, Alevisiyle, Caferisiyle İslam Ümmetinin ortak büyükleri, ortak değerleridir. Bunlarla ilgili çok çalışmalar yapıldı. Ama ülkemizde Hz. Hasan’la ilgili yapılan çalışmalar çok az. Oysa bugün bizim ‘Haseni’ bir bakış açısına ihtiyacımız var. Tam da Ramazan’ın 15’inde Dünya’ya geldiği gün hem de Sivas’ta eğer Hz. Hasan’la ilgili bir sempozyum düzenlersen bunun Üniversitelerden bu daveti kabul eden Hocalarımız için ne kadar zor olduğunu biliyorum. 1 ay içerisinde bütün bu hazırlıkları yapmak çok zor. Eğer Hocalarımızı ikna edersen söz veriyorum ben de geleceğim ve orada bulunacağım dedim. Böyle kısa bir süre içersinde böylesine bur sempozyumu tertip ettiğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.’

Hz. Hasan’ı çok önemsediğini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez şöyle devam etti:

‘Hazreti Hasan sevgili Peygamberimizin Reyhan’ım dediği ve cennet gençlerinin efendisi olarak tarif ettiği Hazreti Hasan Efendimiz aynı zamanda barışın, sulhun, birlikte yaşama ahlakının ve birlikte yaşama hukukunun elçilerindendir. Bugünlerde coğrafyamızın onun sesine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Onun insanlığa miras olarak bıraktığı sulh ve barış mesajlarına ihtiyaç olduğu için Sivas'ta Hz. Hasan'la ilgili, sevgili peygamberimizin torunu, Hz. Ali efendimizin ve Hz. Fatıma'nın evladı ve beşinci Raşit halife olarak tarihe geçen Hz. Hasan'ı, bilimsel bir sempozyumla Sivas'ta ele almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.’

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in konuşmalarının ardından sempozyum gerekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!