‘Karekod’ uygulamasını hayata geçirmek isteyen ORAN, bu sistemle Türkiye’de bir ilke imza atmak üzere… ‘Karekod’ sistemiyle birlikte ilimize gelen turistler internet üzerinden gezecekleri yerleri, otel ve lokanta vs gibi mekânları seçerek kendi gezi haritasını oluşturup, ne kadar maliyetli olduğunu da görerek bütçesine göre tur belirleyebilecek.
HAYRULLAH AĞKAŞ
Sivas gerek Selçuklu, gerek Osmanlı ve gerekse Cumhuriyet dönemi eserleriyle tam bir tarih kenti… Özellikle Kent merkezinde Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Şifahiye Medresesi ve Kongre Müzesi başta olmak üzere birçok esere sahip olan Sivas uzun yıllardan beri turizm kenti olarak lanse edilmeye çalışılsa da ne kadar başarı elde edildiği konusu tartışılır.
Sivas’ta 3 ayrı sektörün kent için büyük bir öneme sahip olduğunu ve bu sektörlerin gelişme göstermesinin kente büyük yararı olacağına inanan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Tarım, Madencilik ve özellikle de Turizm konusunda ciddi çalışmalarda bulunuyor.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek üzere olan ORAN, ilimizde Turizm’de ‘Karekod’ dönemini başlatacak. Bu sistemle birlikte ilimize gelen turistler hiçbir kimsenin yardımı olmaksızın kendi gezi programını kendisi oluşturabilecek.
Dijital Kent Tanıtım Sistemi adı verilen bu sistemle birlikte internet üzerinde ilimizdeki gezilip görülecek bütün yerler, oteller, lokantalar vs gibi bütün mekânlar bulunacak. İlimize gelen turist, ne kadar süre kalacağına göre kendisine bir program hazırlayacak. Sürükle bırak yöntemiyle oluşturulan programın otel ve lokanta gibi yerlerin güncel fiyat listeleri de yer alacak. Böylelikle ilimize gelen turist kendi bütçesine göre program oluşturmuş olacak. Tüm mekanların seçilmesinin ardından modül sizin gezi haritanızı çıkaracak ve kimsenin yardımı olmadan bu modül sayesinde gezi turunu tamamlayabilecek.
İlimizdeki turizm projeleri hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Sivas İl Koordinatörü Ömür Kurtulgan, ‘Sivas’ta öne çıkan sektörlerden Turizm sektörüyle ilgili olarak çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda çok güzel bir rehber hazırladık. Bu rehberi önce oteller aracılığıyla turistlere sonra da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü aracılığıyla herkese ulaşmasını sağlayacağız. Bir tane turizm haritası oluşturduk. Bunun da yine aynı şekilde ücretsiz dağıtımını sağlıyoruz’ dedi.
Marka Kent Sivas adında bir proje daha yürüttüklerini belirten Kurtulgan şöyle devam etti:
‘Bu proje kapsamında da Sivas’ın Turizmde hazır olan alt yapısını hemen hayata geçirip, özellikle de tur operatörleri ve tur şirketleriyle buluşturup bunu pazarlamak odanı bir proje yürütüyoruz. Şuan ofisimiz belirlendi. Alt yapı faaliyetleri olarak da bütün fotoğraf çekimleri, afişler, broşürler, gerektiğinde bir saatlik, 3 saatlik, 1 günlük vs. paket turlar hepsi hazırlandı. Ofisin açılışını yaptığımız andan itibaren Sivas bu yönde çok büyük bir ivme kazanacak. Çünkü ilçeleriyle birlikte Sivas’ta çok büyük bir çalışma yürüttük. Birebir olarak bütün lokantalar, esnaflar hepsiyle yüz yüze görüşerek ve özellikle de internet üzerinden ulaşımı olan ki biz buna Dijital Kent Tanıtım Sistemi dedik. İnternet ortamında Sivas’a gelecek bir turistin kendi programını kendi kendine yapabileceği Türkiye’deki ilk uygulama olacak. Özellikle de bizim belirlediğimiz noktalara kare kod koyacağız. Sivas’a geldiği zaman yanında birisine ihtiyaç duymadan kare kodlar sayesinde, internetten aldığı bilgiler sayesinde Sivas’ta zamanını çok güzel geçirebilecek şekilde alt yapıyı hazırlıyoruz. Bu site çalışmaları devam ediyor. Hazır olduğu zaman zaten onun da lansmanını yapacağız.’
İlimizin sahip olduğu değerlerle ilgili bu zamana kadar bir durum analizi yapılmadığını ve alt yapının oluşturulmadığını kaydeden ORAN İl Temsilcisi Ömür Kurtulgan, şunları kaydetti:
‘Sadece kulaktan dolma olarak şu var, bu var denilmiş, hiçbir araya getirilmemiş. İkinci aşamada da bunlarla ilgili bir strateji eylem planı ortaya konulması gerekiyor. Yani Tamam bunlar var da ne yapacağız. Üçüncü olarak da alt yapı çalışmalarını tamamlamak gerekiyor. Yani şu şu değerlerimiz var ama biz bunları nasıl pazarlayacağız. Oraya insanları nasıl ulaştıracaksın. İnsanlar oraya ulaştığında gerekli hizmeti görebilecek mi? Bu kapsamda biz Sivas’ta alt yapıya da bir bütçe ayırdık. Yani önce alt yapımızı hazırlayalım, stratejik eylem planımızı ortaya koyalım. Marka kent kapsamında da bunu yaptık. Birçok turistik yerlerimiz var ama bir turist bize sorduğunda hemen cevap veremiyoruz. İşte biz bunu paket program haline getirdik. Mesela turist ilimizde ne kadar kalacak. 3 saat. Bu 3 saat içerisinde maksimum faydayı sağlayacağı şekilde bir tur programı yaptık. 1 gün mü kalacak. 2 gün kaldığında nereleri görebilir. Bunun programını yapmış olacak. 1 hafta gibi geniş bir zamanı mı var? İlçeleri de kapsayan geniş bir program yaptık. İşte biz bunu pazarlayacağız.’
SİVAS FOTOĞRAFLARLA TANITILACAK
Trabzon’un Uzungöl’de yaptığı çalışmanın bir benzenini de ilimizde uygulanacağını belirten Kurtulgan, Sivas’ın fotoğraflarının Türkiye ve Avrupa’ya da yaygınlaştırılacağını belirtti.
Kurtulgan şöyle devam etti:
‘Marka Kent Projesi kapsamında 2-3 arkadaşımız hizmet veriyor olacak. Bir tanesi sürekli olarak tur operatörleriyle görüşerek, Sivas’ı tur operatörlerine pazarlıyor olacak. Bir tanesi yüz yüze görüşmeleri sağlayacak. En önemli çalışmamız da insanlı fotoğraf çekimi dediğimiz çalışmamız olacak. Sivas’ın çok güzel fotoğraflarını çektik. Kompozisyon üzerine fotoğraflar çekildi. Biz bu fotoğrafları sadece Türkiye’de değil, Avrupa’daki hemşerilerimize de dağıtacağız. Mesela orada bir hemşerimizin dükkânı var. O dükkâna çektiğimiz fotoğraflardan asmasını sağlayacağız. En azından gelen insan bu fotoğraftaki yer neresi diye soracak. Eminim oradaki hemşerilerimiz Sivas’ı sürekli anlatıyordur. Ama ellerinde bir şey yok. Mesela Trabzon bunu Uzungöl’de çok güzel sağladı. O fotoğrafı öyle bir Dünya’ya yaymışlar ki insanlar sırf o fotoğraftan merak edip görmek istiyorlar. İşte biz bunu Sivas’ta sağlayacak bilboard, afiş, lokantalar için Amerikan servis, duvarlara asılacak boyutlarda posterleri tamamladık. Ve bunları internet üzerinden de insanların kullanımına açacağız. Bu zamana kadar ki Sivas’la ilgili kulaktan dolma gibi görülen bütün değerlerimizi ortaya koşmuş olacağız.
‘KAREKOD’ DÖNEMİ
Türkiye’de ilk olarak bir uygulamanın hayata geçirileceğini kaydeden Kurtulgan sözlerini şöyle tamamladı:
‘En önemli konulardan bir tanesi de orada bir modül olacak. Şuan bunun alt yapısını yapmaya çalışıyoruz. Bu modül sayesinde insanlar kendi turlarını kendileri organize ekmiş olacak. Bu modülde yan tarafta oteller, lokantalar, görülüp gezilecek mekânların hepsi olacak. Sürükle bırak yöntemiyle oradan kendisine bir tur hazırlayacak. Hemen altta ise fiyat ortaya çıkacak. Seçtikleri otellerin fiyatları, lokantalardaki ücretlerin de hepsi güncel fiyatlar olacak. Sivas’ta kaç gün kalacaksa buna göre oluşturduğu programın maliyeti de ortaya çıkmış olacak. Bu şekilde kendi bütçesini de bilmiş olacak. Tüm bu işlemleri yapıp gidilecek mekânları seçip Tamamla dediğimizde ise elimizde bir harita çıkacak. Bu harita da gitmesi gereken yollar, uğraması gereken yerler ve kalacağı otel gibi bütün her şey görülecek. Böyle bir çalışma daha önce yapılmadı. Eğer bunu başarabilirsek, turizm adına çok önemli bir adım atmış olacağız.’
Editor : Haberpanelim