Kentte, 350 bin büyükbaş, 550 bin de küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu belirten Aslan, büyükbaşta kurbanda kesilebilecek durumda olan 34 bin, küçükbaşta ise 53 bin hayvan bulunduğunu söyledi.
MUSTAFA IŞIK
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yerini alan Sivas’ta, kurbanlık hayvan konusunda sıkıntı yok. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, kentte 350 bin büyükbaş, 550 bin de küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu belirterek, kurbanlık hayvan sayısının ise büyükbaşta 34 bin, küçükbaşta 53 bin olduğunu söyledi. Aslan, bu yıl büyükbaşta 13 bin, küçükbaşta ise 32 bin civarında kurbanlık hayvanın ise il dışına sevk edilebileceğini söyledi.
‘KURBAN BAYRAMI RAHAT GEÇECEK’
Sivas’ın Türkiye’nin en büyük hayvan pazarına sahip olduğunun altını çizen Aslan, kentteki hayvan varlığının her geçen yıl daha da arttığını kaydetti. Aslan, Şarkışla Hayvan Pazarı’na haftada 3-5 bin civarında hayvanın giriş çıkış yaptığını söyledi.
Sivas’ta, bu yıl en rahat Kurban Bayramlarından birinin yaşanacağını belirten Aslan, kentteki kurbanlık hayvan varlığının ilin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılaşacağını, bunun yanı sıra il dışına da çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan sevkiyatı yapılacağını belirtti.
Aslan, ‘İlimizde 350 bin büyük baş, 550 bin küçükbaş hayvanımız var. Büyükbaş hayvanlarımıza baktığımızda yüzde 60’ı besilik materyal, yüzde 40’ı süt sığırcılığı olarak gözüküyor. Ağırlığımız besilik materyal üzerine. Türkiye’nin en büyük Hayvan Pazarına sahibiz. Şarkışla Hayvan Pazarımıza haftada 3 bin ile 5 bin civarında hayvan girip çıkıyor. Oldukça hareketli bir yer. Bizim hayvancılıkla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Aşılamalar ve küpelemeler gibi. Buralarda biz her zaman için hayvan sayılarımızı teyit ediyor ve durumumuzun ne olduğunu da görüyoruz. Bu sene ön başvuru ve bilgileri aldık.
Yaklaşık besi de kurbana kesilebilecek durumda olan 34 bin büyükbaş hayvanımız var. Önceki yıllarla beraber tahmin ederek baktığımızda bu yıl 13 bin civarında il dışına hayvan göndereceğimizi tahmin ediyoruz. 12 bin civarında da kurban da keseceğimiz tahmin ediyoruz. Bu ikisini topladığımızda 25 bin hayvan yapar. 34 bin hayvanımızdan 25 binini sevk edip keseceğimize göre 9 bin fazla hayvanımız var gibi görünüyor. Yani kurbanlıkta bir sıkıntı yok. Büyükbaş hayvan konusunda gayet rahat geçecek senelerden birisindeyiz.
Küçükbaşta toplamda 500 bin hayvanımız var. Küçükbaşın şöyle bir özelliği var; bir yaşını doldurmuş ya da o yılın kuzusu ve anası boyuna gelmiş ise kurbanlık olarak kesilebilir. Yani küçükbaşımızın büyük bir kısmı istersek hemen kurban olarak kesilebilecek durumda. Ancak beside olan, arpa, fiğ ile besiye çekilen ve sırf kurban için besiye çekilen küçükbaş hayvan sayımız 53 bin. Yine, biz her yıl dışarıya sevk ettiğimiz ya da aşılama çalışmalarından elde ettiğimiz bilgilere göre yaklaşık 32 bin küçükbaş hayvanımız il dışına sevk edilebilecek durumda. 14 bin küçükbaşımız ise il içinde kesilecek. Bu toplamda 46 bin yapıyor ve 7 bin civarında da küçükbaşta fazlamız var gibi duruyor. Bunlar kurban dönemi içerisinde il içinde eriyor. Bu fazlalık olarak belirttiğim rakamlar fiyatları değiştirmez. Bizim süspansiyon payımız diye bakabileceğimiz miktarlar bunlar.’ Şeklinde konuştu.
‘ARZ ÇOK OLURSA FİYAT DÜŞER’
Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla çok fazla bir artış olmayacağını da belirten Aslan, arz ve talep dengelerinin fiyatlara etki edebileceğini söyledi.
Aslan; ‘Şuan karkas kesimler 18-19 TL aralığında, kurbanlık canlı ağırlık fiyatının da 12-14 TL arasında olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl 10-12 TL aralığındaydı. Bu sene 12-14 Aralığında gibi duruyor. Karkas kesim fiyatına göre söyleyebiliyoruz bunu. Ama ticarette arz ve talep meselesi, çok aşırı bir talep olursa fiyatı yükseltir, çok fazla arz olursa fiyatı düşürür’ dedi.
‘ET KALİTEMİZ MÜKEMMEL’
Sivas’ın hayvan sayısı açısından Türkiye’deki sayılı illerden biri olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, doğu illerinde daha fazla hayvan bulunduğunu ancak Sivas’ın etinin daha kaliteli olduğunu söyledi.
Türkiye’de, çok büyük marketlere et satışı yapan iki firmanın daha fazla para ödeyerek Sivas’tan hayvan aldığını belirten Aslan, Sivas’taki etin hem yumuşak hem de lezzetli olduğunu söyledi.
Aslan, şu ifadeleri kullandı:
‘Şuan ülke genelinde büyükbaşta 6’ıncı sıradayız. Küçükbaşta 500 bin hayvanımız var ama doğuda daha çok materyal var. Kurbanlık olarak baktığımızda biz yüzde 60 civarında besi yapıyoruz. Ama Erzurum ve Kars’ın yüzde 80 civarında besisi var. Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan civarında daha yoğun hayvan var. Ama biz kalite olarak daha öndeyiz.
Büyükbaşta ilde kestiğimiz kadar il dışına gönderiyoruz. Küçükbaşta ilde kestiğimizin 3 katını il dışına satıyoruz. Karkas ağırlıklarımız çok yüksek. 140-150 kilogram canlı ağırlığa sahip hayvanlarımız var. Et kalitemiz mükemmel. Büyükbaş hayvanlarımız için de geçerli bu. Şuan çok büyük marketlere satış yapan iki tane büyük firma geliyor buradan hayvanlarını alıyor, kesiyor, karkas olarak götürüyor. Aylık bizim 3-4 bin civarında da il dışına karkas hayvan sevkiyatımız var. Sivas’ın etinin lezzetini gösteren bir şeydir bu. Doğu bölgesinin eti lezzetli. Yaylada yayıldıklarından, buranın doğal bitki örtüsünden kaynaklanan bir durum… Ama Sivas’ın oraya göre bir avantajı var. Et hem lezzetli hem de yumuşak. Sivas’ta hayvan çok gezmiyor. Orada hayvan dağ taş geziyor ve et sertleşiyor. Onun için Sivas öncelikli olarak tercih ediliyor. Diğer yerlerde 18 liraya kesiyorsa Sivas’ta 19 lira. Adam buradaki besi materyalini alabilmek için bir lira daha fazla veriyor.’
Editor : Haberpanelim