Plan ve Bütçe Komisyonu’nun yaptığı incelemeler sonucunda Ulaş ilçesinin öngörülen yatırım miktarının 3 katından fazla bir yatırım yapılacağı ifade edildi. Ayrıca Özel İdare Genel Sekreteri Salih Ayhan, idareye 3 Milyon TL ek ödeneğin geldiğini önümüzdeki süreçte de 5 Milyon TL daha ek ödeneğin geleceğini belirtti.
HAYRULLAH AĞKAŞ
İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantıları dün yapılan ikinci oturumla devam etti. Meclis Başkanı Sedat Özata’nın yönettiği oturumda çeşitli gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
Oturumda en dikkat çeken konu ise geçtiğimiz Ağustos Ayı meclis toplantılarında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ile AK Parti Ulaş İl Genel Meclis üyesi Ersin Özkan arasında yaşanan bir gerginlik yaşanmıştı.
Ersin Özkan’ın İl Özel İdaresi’nin 2014 yatırım programı kapsamında Ulaş İlçesinde bu zamana kadar her hangi bir yatırımın yapılmadığı ve İl Özel İdaresi bütçesinden Ulaş ilçesine ayrılan ödeneğin ne kadar olduğu ve bu ödeneğin hangi kriterlere göre belirlendiğini sormuştu. Özkan’ın verdiği bu önergeye Özel İdare Genel Sekreteri Salih Ayhan ise sert tepki göstererek, Ulaş’a yapılan çalışmaları anlatmıştı.
Özkan’ın verdiği önergenin ardından İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu gerekli incelemeleri yaparak, dün yapılan oturumda İl Genel Meclisi’ni bilgilendirdi.
Plan Bütçe Komisyon Başkanı Murat Toraman, konuyla ilgili olarak ilgili birimlerden bilgi alındığını ve mahallinde inceleme yapıldığını kaydetti. Komisyon raporunu meclisle paylaşan Toraman, İl Özel idaresi yıllık bütçesinin ilçelerin köy sayısı, kırsal nüfusu, yol ağı uzunluğu ve öncelikli ihtiyaçlarına göre pay edildiği İl Özel İdaresi tarafından komisyona bildirildiğini kaydetti.
Toraman Ulaş İlçesinde 2014 yılı yatırım programına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
İl Genel Meclisinin 28 Kasım 2013 tarih ve 176 No.lu kararı ile kabul edilen 2014 Yılı Kırsal Altyapı Programı kapsamında Ulaş ilçesinde; 2 km. kırmataştan temel yapımı, 14 km. 1. kat asfalt, 2 km. Asfalt yama, 2 adet sanat yapısı, 3 köyün kilitli parke yapımı, 2 adet içme suyu, 3 adet kanalizasyon tesisi ve 1 adet tarımsal sulama tesisi yapımı planlanmıştır.
Demiryazı-Ezentere kırmataştan temel yapım işi programda yer alan diğer Kırmataştan temel yapımı işleri gibi ödenek yetersizliği nedeniyle beklemektedir. İşle ilgili tespitler yapı olmış yaklaşık maliyeti çıkartılmıştır. Kayapınar Eskikarahisar-Örenlice 1. kat asfalt kaplama işi (14 km.) devam etmekte olup 15,7 km. olarak 03.09.2014 tarihi itibariyle tamamlanacaktır.
Bostankaya köy yolu 2. Kat iyileştirme asfalt yama işi Temmuz ayı içerisinde tamamlamış olup, Ulaş ilçesinde program haricinde ayrıca 33km. asfalt yama işi ilave olarak yapılmıştır. Programda yer alan 2 adet sanat yapısından Yapalı ky. Menfez işi teknik olarak uygun olmadığından, Demircilik-Ovacık köy yolu menfez işi ise ihtiyaç olmadığından yapılamamıştır.
Programda yer alan 3 adet köy içi kilitli parke yapım işinden; işçiliğini karşılamayı taahhüt eden Kazanpınar köyüne 6000 metrekare kilitli parke nakli tamamlanmıştır. Diğer iki köy işçilik taahhüdünde bulunmamıştır.
İçme suyu programında yer alan işlerden; Eskikarahisar Yeşilyurt mezrasında yeni depo yapımı talep edilmekte olup, işçilik karşılanmadığından malzeme verilememiştir. Ezentere Köyü içme suyu işinin yer teslimi yapılmış, grup ihale kapsamında devam etmektedir. Karasar Gülbahçe mezrası için memba araştırması yapılmakta olup, içilebilir su kaynağı bulunması halinde yaptırılacaktır.
Program harici olarak yapımı devam eden Ulaş grubu içme suyu işi kapsamında 6 köy 1 mezranın içme suyu isale hattı yemlenmektedir. Tarımsal sulama programında yer alan Kertme Karacaören Köyü Sulama tesisi programda planlandığı şekliyle tamamlanmıştır.
Ulaş İlçesi Kırsal Altyapı programları kapsamındaki işler için 835.000 TL ödenek öngörülmüştür. Yapımı tamamlanan ve devam eden işler için harcanan ve harcanacak toplam tutar 2.702.000 TL olacaktır. İşler tamamlandığında, Ulaş ilçesinde planlananın 3 katından fazla ödenek harcanmış olacaktır. Şarkışla İlçesi için öngörülen ödenek 1.132.500 TL iken yapılan/yapılacak harcama 850.000 TL civarındadır.
Önergede Ulaş ilçesinde programların hiçbirinin yapılmadığı belirtilse de diğer ilçelerimizde olduğu gibi ulaş ilçemizde de idaremizin ilgili birimleri tarafından üst düzey bir çalışma yapılmıştır. Mahallinde yaptığımız incelemede kurum imkânları dâhilinde planlanandan çok daha fazla işin yapıldığı tespit edilmiştir. Diğer ilçelerle kıyaslandığında bu durum açıkça görülmektedir. Çalışmalarından dolayı idaremize teşekkür ediyoruz.’
8 MİLYON EK BÜTÇE
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katkılarıyla idareye 3 Milyon TL ek ödeneğin gönderildiğini, önümüzdeki dönemde gelecek olan 5 Milyon TL ile birlikte 8 Milyon TL ödeneğin idareye kazandırılmış olacağını belirtti.
Gelen 3 Milyon TL’lik ödeneğin öncesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın sözüne istinaden ihaleye çıktıklarını belirten Ayhan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a ve Sivas Milletvekillerine katkılarından ötürü teşekkür etti.
ÖZEL İDARE’NİN YOL AĞI HAFİFLEYECEK
İlimiz genelinde toplamda 7 bin 964 km yol ağına sahip olan Sivas İl Özel İdaresi, bazı bölgelerdeki yol ağını Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü’ne devredecek.
Konuyla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun yaptığı incelemede ilimiz genelindeki Karayollarına devredilebilecek olan yol ağları belirlenerek açıklandı.
İl Özel İdaresi yetkilileri ile Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yapacağı görüşmelerin ardından bazı yol ağlarının Karayollarına devredilmesi düşünülüyor.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından devri uygun görülen yollar:
MERKEZ: İncesu - Damlacık - Kâhyalı - Durdulu - Haydarlı - Bedirli
MERKEZ: Beypınarı - Soğuk Çermik - Tokuş - Karabalçık - Hafik - Çaltılı - Ekingölü - Mansurlu - Tokat Kol Köy Bağlantısı
MERKEZ: Hanlı - Güney - Altınyayla - Serinyayla - Yassıpınar - Altınyayla İlçesi
DİVRİĞİ: Ölçekli - Çakırağa - Soğucak - Höbek
DİVRİĞİ: Çayözü - Çimen Mez. - Paşa Mez. - Doluçay Mez. - İmranlı Yozyatağı - Karacaören
DOĞANŞAR: Kıpçak - Başekin - Hafik Yakaboyu – Ekingölü
GÜRÜN: Suçatı - Yuva - Külahlı - Eski Hamal - Çapak Mezra - Kangal Yeniköy - Etyemez - Karagücük - Deligazili - Kangal Merkez
HAFİK: Maden - Şahin - Kamış - Kaytarmış - Değirmenseki - Yakaboyu - Ekingölü - Tokat Kol Köyü Bağlantısı
İMRANLI: Bardaklı - Boğanak - Darıseki - Aydoğan - Ayranlı - Çayözü - Çimen
KANGAL: Topardıç - Mescit - Apdaloğlu - Elalibey - Belentarla - Beypınarı
KOYULHİSAR: Ortaseki - Bozkuş - Doğanşar - Boyalı - Avcıçayı
ŞARKIŞLA: Alaman - Faraş Deresi - Yıldızeli - Akpınar - Beleni -
ULAŞ: Tecer - Kayapınar - Çavdar - Zara - İğdeli - Beypınarı
YILDIZELİ: Şeyhşamil - Çöte - Tokat - Sulusaray
ZARA: Zogallı - Yeşildere - Aşağı Mescit - Yukarı Çamurcu - Aşağı Çamurcu - Divriği - Çamlık – Doğan.
Komisyon raporunda bahsi geçen İlçe ve İl bağlantısı olan yollardan hepsi olmasa da en uygun ve önemlilerinin seçilerek Yol Ulaşım Müdürlüğü’nün bir çalışma yapması, Özel İdare Genel Sekreterliği ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün görüşleri alınarak Karayolları Genel Müdürlüğü yol ağı komisyonuna yol ağı devri için gerekli yazışmaların yapılmasının uygun olacağı belirtildi.
Editor : Haberpanelim