USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Kurban Kesimini Ehil Kişiler Yapmalı?

?Kurban Kesimini Ehil Kişiler Yapmalı?

?Kurban Kesimini Ehil Kişiler Yapmalı?
24-09-2014 17:43
Google News


Halkın, kurban kesimlerini ehil olan kişilere yaptırmalarını tavsiye eden Hastaoğlu, bunun için en doğru adresin kombinalar olduğunu söyledi. Hastaoğlu, mahalle aralarında kurulan ve hijyenik olmayan kıyma çekme makinelerine de rağbet edilmemesini istedi.

ERSAN ARSLAN

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Sivas Ticaret Borsası (STB) Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu’ndan önemli uyarılar geldi. Hastaoğlu, vatandaşların bayramı ağız tadıyla geçirebilmeleri için, kurban kesimi konusunda dikkatli olmalarını istedi. Kurban kesimi için mümkünse kombinaların tercih edilmesini tavsiye eden Hastaoğlu, bunun dışında yapılacak kesimlerin ise ehil olan kişilere yaptırılması uyarısında bulundu.

‘KURBANA EZİYET EDİLMEMELİ’

Kurban kesimi sırasında birçok kaza yaşandığını, bayramlarda acillerin yaralanma vakaları ile dolup taştığını belirten Hastaoğlu, bu tür durumlarda kurbanlık hayvanların da zarar gördüğünü belirterek, ‘Kurbanlığa eziyet edilmemeli’ vurgusu yaptı.

Vatandaşların, çok fazla bir ücret ödemeden bu tür risklerden uzak bir şekilde kurbanını kestirebileceğini belirten Hastaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

‘İlimizde Kurban Komisyonu var. Bu komisyonun almış olduğu kararlar doğrultusunda faaliyet gösteren et kombinaları var. Kurbanı hijyenik ortamda kesen, parçalamayı bile yapan tesislerimiz var. Buralarda insanlarımız kazasız belasız kesim yaptırıyor ve hizmet alıyor. Kurban kesimi için öncelikle buraların tercih edilmesi lazım. Bununla birlikte illaki kendisi kesmek istiyorsa belediyemiz şehrimizin belirli noktalarda kesim alanları tespit etti. Bunlarla beraber, belediyemizin buralarda görevlendirmiş olduğu usta kasaplarımız var. Onlara da çok rahat bir şekilde kestirebilirler. Kesim sırasında hijyen çok önemli’ dedi.

Ehil olmayan kişilere kurban kesiminin yaptırılmaması çağrısında bulunan Hastaoğlu, bu kişilerin hem hayvanın derisine, hem etine zarar verebildiğini belirtti.

Hastaoğlu; ‘Beline bıçağı takan ‘ben kasabım’ diye dolaşıyor ama yaptıkları iş belli. Ehil olmayan kişiler hayvanın derisini zayi ediyor. Bu bir milli servettir. Et kirleniyor, kendisi elini, ayağını, bacağını kesiyor. Hastaneler aciller, tıklım tıklım oluyor. Bunların hepsi bir problem. Hayvanı yatırayım derken ellerinden kaçırıyorlar, insanları yaralıyor, büyük kazalara sebebiyet veriyor. Bunları önlemek için en güzel iş, kesimi ehline yaptırmaktır. Kurban sahipleri ibadetini yapsın, duasını etsin ve kesimi ehil olan insanlar yapsın. Maddi manevi sıkıntılar yaşanmaması için buna dikkat edilmesi gerekiyor. Burada en önemli hususlardan birisi de kurbana kesim sırasında eziyet edilmemesidir’ şeklinde konuştu.

‘HASTALIK RİSKİ VAR’

Kombinaların tercih edilmesinin hastalık riskini de en aza indireceğini belirten Hastaoğlu, bu yıl hayvanlarda çiçek hastalığı vakalarının bulunduğunu belirterek, böyle bir durumun kendi imkânları ile kesim yapan vatandaşlar tarafından fark edilemeyeceğini belirtti.

Hastaoğlu; ‘Şehrimizdeki kombinalarımız Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çok sıkı bir şekilde denetleniyor. Hastalık ihtimaline karşı hayvanlar da denetleniyor ve gerekirse imha ediliyor. Bu sene bir de Çiçek hastalığı söz konusu. Siz kendi evinizde, bahçenizde ya da herhangi bir yerde kestiğiniz zaman bir Çiçek Hastalığı olsa bunu nasıl anlayacaksınız? İyi niyetlisiniz ibadet yapıyorsunuz ama sonuçta bunun bir de hastalık boyutu var. İlimizde kombinalarımız, veterinerlerimiz ve görevlilerimiz hazır. Vatandaşlarımızın özellikle et kombinalarını tercih etmelerini diliyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘SOKAK ARALARINDA KURULAN

KIYMA ÇEKME MAKİNELERİ HİJYENİK DEĞİL’

Kurban Bayramlarında ortaya çıkan bir diğer olumsuzluğun ise sokak aralarında kurulan kıyma çekme tezgâhları olduğunu belirten Hastaoğlu, bunun yasak olduğunu zabıtanın da bu konuda işlem yaptığını belirterek, buna rağmen bu tür faaliyetlerin tam olarak önlenemediğini söyledi.

Halkın bu tür sağlıksız yerlere itibar etmemesini isteyen Hastaoğlu, bu çekim yerlerinin sağlıklı olmadığını belirterek, ‘et çektirmek için kasabınıza ya da marketinize gidin’ çağrısı yaptı.

Hastaoğlu, ‘Bu tür yerlerde kullanılan makinelerin hijyenik olmadığı kesin. Dolayısıyla bu tür yerlerde kıyma çekimi yapılmamalı. Bu yasak zaten ama kıyıda köşede 3-5 kuruş para kazanacağım diye bu işi yapanlar var. Halkımızın da bunlara itibar etmemesi lazım. Dolayısıyla herkesin kendi kasabı var, marketler var. Hijyenik olan yerlere gitmeye ne gerek var? Zaten çok büyük paralara çekilmiyor bu kıymalar. Vatandaş hijyenik olmayan yerde çekim yaptırdığında yediği etten bir mikrop kapsa mahvolur, Kurban ağzından, burnundan gelir. Bu tür insanlara fırsat vermeden, herkes kendi kasabına gitsin, kendi bulunduğu semtteki markete gitsin. İnsanlarımız cüzi bir fiyat farkı için kendi sağlıkları ile oynamasın.’

‘ET MUTLAKA DİNLENDİRİLMELİ

ÜST ÜSTE YIĞILMAMALI’

Kurban kesimi sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da uyarıda bulunan Hastaoğlu, özellikle etin ekşimemesi ve yanmaması için kesimden sonra üst üste yığılmaması gerektiğini söyledi.

Hastaoğlu, ‘Etin mutlaka en az 12 saat dinlenmiş olması lazım. Kesim yapıldıktan sonra özellikle et taze iken üst üste konulmaması lazım. Çünkü sıcak et birbirine değdiği zaman, birbirini yakar ve ekşime yapar ve eti bozar. Mümkün olduğu kadar, kesimden sonra etlerin ayrı ayrı serilip dinlendirilmesi lazım. Kurban Bayramı 4 gün sürüyor. Her işi, aynı gün, aynı saatte bitirip çıkalım tavrı doğru değil. Et 12 saat, o da olmuyor ise 5-6 saat mutlaka dinlendirilmeli, soğuması beklenmeli ve ondan sonra parçalama işlemi gerçekleştirilmeli.’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!