USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Niyet, İbadet Olmalı?

?Niyet, İbadet Olmalı?

?Niyet, İbadet Olmalı?
25-09-2014 17:07
Google News


İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan; ‘Kurban kesecek olan kişilerin kalbinden et niyeti geçmemeli. Bu ibadeti yerine getirenler kalplerinden, ‘kurbanın etini alırım, şu kadar zaman saklarım, yerim içerim’ diye geçirmemeliler. Yani buradaki niyet ibadet olmalı, ibadetin dışında herhangi bir niyet taşınmamalı’ dedi.

ERSAN ARSLAN

İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan Kurban Bayramı öncesinde önemli mesajlar verdi. Bayrama sayılı günler kala gazetemize özel açıklamalarda bulunan Balkan, kurban İbadetini yerine getirirken niyetin önemi, kurban ibadetinin kimlere farz olduğu, kredi kartı ve kredi ile kurban kesilip kesilemeyeceği gibi gündemdeki birçok soruya da cevap verdi.

‘KURBAN, ALLAH YOLUNDA

FEDAKÂRLIĞIN BİR NİŞANESİDİR’

Kurban ibadetinin önemine değinen Müftü Balkan, Kurban’ın Allah’ın vermiş olduğu nimetler için bir şükran göstergesi olduğunu belirtti.

Müftü Balkan, ‘Kurban, mali bir ibadet vazifesidir. Allah yolundaki fedakârlığın bir nişanesidir. Yüce Allah’ın vermiş olduğu nimetlerin bir şükran göstergesidir. Dolayısıyla çok önemli bir ibadettir. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Allah yolunda başarı ile verdikleri o büyük imtihanın her sene Müslümanlarca hatırlanıp yeniden hatırlanması ve Cenab-ı Allah’a tazim hususunu ifade eden bir ibadettir. Kurban ibadetinin vacip olmasının delili de herkesin de bildiği Kevser suresidir. Orada Cenab-ı Allah, ‘Rabbin için namaz kıl ve Kurban kes’ buyuruyor. Dolayısıyla bu ayet-i kerime doğrultusunda vacip olarak kurbanlarımızı kesiyoruz.’ Şeklinde konuştu.

‘KİŞİ, ALLAH’IN

KENDİSİNE YÜKLEMEDİĞİ YÜKÜ

KENDİNE YÜKLEMEMELİDİR’

Kurban ibadetinin nisap miktarına sahip olan her Müslüman’a vacip olduğunu belirten İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, bunun dışında kişilerin faize girmeden kredi kartıyla kurban kesebileceğini, ancak kredi çekilerek kurban kesilemeyeceğini söyledi.

Nisap miktarına sahip olmayan bir kişinin ille de ben bu ibadeti yaşamak istiyorum diyerek yük altına girmesinin doğru olmadığını belirten Balkan, şu ifadeleri kullandı:

‘Kurbanın sahih olmasının bir takım şartları vardır. Kurban, nisap miktarına sahip olan her Müslüman’ın üzerine vaciptir. Nisap miktarı dediğimiz Zekât’taki gibi aynı; 80 küsur gram altına sahip olmak. Burada tabi Zekât ile arasında bir fark var. Zekât’ta üzerinden bir yıl geçme şansı vardır. Kurban da ise kurbanın kesilebileceği günler içinde son ana kadar nisap miktarına haiz olan kişinin üzerine kurban vacip olur.

Kişinin kurbanla mükellef olabilmesi için nisap miktarı mala sahip olması gerekiyor. Eğer buna sahip değilse, ille de ben bu ibadeti yaşamak istiyorum deyip, Allah’ın kendisine yüklemediği bir yükü kişinin kendi üzerine yüklemesi doğru değil. Bunun için borç harç alan, kredi kartına borçlanan veyahut da kredi çekenleri duyuyoruz. Bunlar tabi doğru şeyler değil. En azından kredi çekip kurban kesmek doğru değil. Niye? Çünkü bir yandan siz bir ibadet yapmak için yola çıkıyorsunuz ama ibadet yaparken haram olan bir aracı kullanıyorsunuz. Yani faize giriyorsunuz. Faiz haram. Kredi aldığınızda onu faiziyle geri ödemek durumundasınız. Kredi kartı olayında, eğer faiz ödemeden halledilebiliyorsa, vakti saati geldiğinde ödemesi yapılıyorsa bunda bir sakınca yok.’

‘NİYET, İBADET OLMALI’

Kurban ibadetini gerçekleştirilen kişilerin kalplerinden et niyetinin geçmemesi gerektiğini, burada niyetin ibadet olması gerektiğini belirten Balkan, kurbanın sahih olmasının önemine dikkat çekti.

Balkan; ‘kurbanın sahih olmasının şartları vardır ki bunlar; kurbanın vaktinde kesilmiş olması, kurban edilecek hayvanda kurban edilmesine engel bir kusurun bulunmamasıdır. Kurban kesecek olan kişilerin kalbinden et niyeti geçmemeli. Tamamen ibadet maksadıyla olmalı. Kalplerinden, ‘kurbanın etini alırım, şu kadar zaman saklarım, yerim içerim’ diye geçirmemeliler. Yani buradaki niyet ibadet olmalı, ibadetin dışında herhangi bir niyet taşınmamalı.’ Dedi.

‘HAYVANA EZİYET EDİLMEMELİ’

Kurban ibadeti yerine getirilirken hayvanlara eziyet edilmemesi hususunun da büyük önem taşıdığını belirten Müftü Balkan, vatandaşların kesim için Kurban Komisyonunca belirlenen kesim alanlarını tercih etmelerini tavsiye etti.

Balkan; ‘Hayvana eziyet edilmemesi, kurbanın usulüne uygun olarak kesilmesi çok önemli bir konu… Bunun için de bütün illerde Kurban Komisyonları tarafından alınan kararlar ve tedbirler var. Sivas’ta, 5 ayrı noktada kesim yerleri oluşturuldu.  Pazartesi Pazarı, Yenişehir Pazarı, Eski Buğday Pazarı, Şeyh Şamil Mahallesi Çarşamba Pazarı, Yenidoğan Mahallesi Cumartesi Pazarı alanları ve bir de kombinalar var. Buralarda son derece basit yöntemlerle hayvana eziyet vermeden kesim yapılıyor. Buralarda bizim de görevlendirdiğimiz din görevlileri var. Dini anlamda da usulüne uygun kesilmesi noktasında görev yapacaklar. Yine Kurban Komisyonu tarafından alınan karar gereği bu sene kurban kesim ücreti büyükbaşta 180, küçükbaşta 45 lira olarak belirlendi. Vatandaşlarımız da bunu bilirlerse bu nokta da haklarını arayabilirler.’ İfadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLAR BU İBADETİ YAŞAMALI’

Çocukların Kurban ibadetinin önemini kavramaları ve paylaşma duygusunu yaşamaları için uzak tutulmaması gerektiğini belirten Müftü balkan, kesim anında olmasa da kurban etinin parçalanması, dağıtılması sırasında çocukların da bulundurulması gerektiğini belirtti.

Bayramların tatil gibi görülmesinin de doğru olmadığını belirten Balkan, şu şekilde konuştu:

‘Kurban Bayramı fakirlerle zenginlerin aslında sevgi bağlarının en üst seviyede oluştuğu günlerdir. Zenginler kestikleri kurbanları fakirlere ulaştırmak suretiyle aralarında bir sevgi bağı oluşur. Aileler bizzat kurban kesimlerinde bulunmaları durumunda belki, bunu çocukların bulunması noktasında hoş karşılamayanlar olabilir. Ama en azından kesim anında olmasa bile kesim sonrasında, parçalanması ve dağıtılması noktasında bizzat çocuklarımızı da bulundurmayıyız. Poşete eti koyup, fakir komşusuna, akrabasına götürüp veren bir çocuğun içerisindeki merhamet, yardımlaşma duygusu, fakire fukara ile zenginlerin yakınlaşma duygusunu o çocuklarımızın yaşamaları, gelecekte onların bu duygularla büyümesi noktasında çok büyük önem arz ediyor.

Ayrıca, bayramlarda insanlar, hemen o bayramı tatil olarak görüp tatil yerlerine gitmek yerine, memleketlerinde annelerini, babalarını, büyüklerini, akrabalarını ziyaret etmeleri, sıla-i rahim yapmaları, gönüllerini almaları bayramın amaçlarından bir tanesidir.’

‘DERİ BAĞIŞLARINI ALACAĞIZ’

İl Müftülüğü olarak bu yıl kurban derisi ve kelle bağışlarını da kabul edeceklerini belirten Balkan, bağış yapmak isteyen vatandaşların kendilerine en yakın caminin imamına kurban derisi ve kelleleri teslim edebileceğini söyledi.

Balkan, şu ifadeleri kullandı:

‘2013 yılında 2860 sayılı yardım toplama kanunu hakkında değişiklik yapıldı ve bununla birlikte genelge ile kurum-kuruluş, dernek ve vakıfların kurban, kurban derisi, fitre ve zekât toplama faaliyetlerinde bulunabileceği belirtildi. Ayrıca, Diyanet Vakfı Genel Merkezi’nin 27.08.2014 tarih ve 166 sayılı yazısı ile kurban derisi ile ilgili yazı da ilimize gelmiş, bu çerçevede dini ve hayri hizmetlerin ifasında kullanılmak üzere deri toplama faaliyetine Müftülüğümüz tarafından girilmiş bulunmaktadır. Bu faaliyetlerden elde edilecek bağışlar Kur’an Kurslarımızın ihtiyaçlarında kullanılacaktır. Müftülüğümüze bağlı yatılı Kur’an kurslarımızda şuan itibariyle 216 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu kurslarımızın giderleri de vatandaşlarımızın yardımları ile karşılanmaktadır. Bu vesile ile ilimizde 2 adet kursumuzda toplam 4 sınıfta olmak üzere okul öncesi 4-6 yaş grubuna yönelik Kur’an kurslarımız faaliyete geçmiştir. Şuanda ful kapasite ile bu kurslarımız çalışmaktadır. Bütün bu kurslarımızın oluşumu, giderleri vatandaşlarımızın yaptığı yardımlarla karşılamaktayız. Dolayısıyla deriler ve büyük baş hayvan kellelerinin toplanması durumunda buradan elde edilen derilerden gelirlerle bu giderlerimize katkıda bulunacağız. Kurban derisini kabul etme işi tamamen görevlilerimizin gönüllülük esasına dayalı olarak yapacakları bir iştir. Türkiye Diyanet Vakfı Faaliyetleri, yurt içi ve yurt dışında bu şekilde sürdürülmektedir. Müftülüğümüze bu konuda yardımcı olmak isteyen vatandaşlarımız deri ve kelleleri kendilerine en yakın caminin imamına teslim edebileceklerdir. Vatandaşlarımızdan bu konuda destek beklemekteyiz.’

Balkan, konuşmasının sonunda Sivas halkının Kurban Bayramı’nı tebrik ederek, ‘İnşallah sağlık, afiyet içerisinde, kazasız belasız, güzel bir bayram geçirmeyi Cenab-ı Allah’tan temenni ediyoruz’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!