Albayrak ayrıca, 28 Ekim Salı günü, saat 12.30’da TBMM Dikmen Kapısı önünde ve yurt genelinde ise bütün illerde eylem yapacaklarını kaydetti.
HABER MERKEZİ
Türkiye Kamu-Sen Sivas İl Temsilcisi ve Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Nurullah Albayrak, Hâkim ve Savcılara verilen ek zamma tepki göstererek, Memur ve emekliye de ek zam yapılmasını talep etti.
Sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Albayrak, ‘Emekli ve çalışan Milletvekillerine 1000 TL zam verilebiliyorsa, hâkim ve savcıya 1155 TL zam verilebiliyorsa, memur ve emekliye neden verilmesin? Yaşanan adaletsizliğe dur demek için bütün kamu görevlilerini eylemimize destek vermeye davet ediyoruz’ dedi.
‘Mutfakta yangın var’ diyen Albayrak, ‘Malum Sendikanın apar topar yangından mal kaçırır gibi imzaladığı seyyanen zam enflasyon karşısında erimiş ve memur, emekli, asgari ücretli piyasalar karşısında yenik düşmüştür’ dedi.
Albayrak açıklamasında şunları kaydetti:
‘2014 ve 2015 yılı maaş zamlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmelerinde sözde yetkili konfederasyon, memurları masada yüz üstü bıraktı. Kanuna göre 30 gün sürmesi gereken toplu sözleşme süreci 7 günde, 2 toplantı sonunda anlaşmayla sonuçlandırıldı. Toplu sözleşme sonunda kamu görevlilerinin hakkı olan enflasyon farkı ödemesi gasp edildi, yok sayıldı; memurlar kaderine terk edildi.
Bütçede memurlara ayrılan kaynağın 2,97 milyar TL’si Hükümete peşkeş çekildi ve masada bırakıldı. Maaşlara yansıyan 123 TL’lik net artış, tarihi başarı olarak yutturulmaya çalışıldı. Oysa 123 liralık zam aslında toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümetin ilk teklifi olan %3+%3 maaş zammının bile altında bir artışı işaret ediyordu. 123 TL’nin en düşük memur maaşına oransal yansıması %6,6; ortalama memur maaşına yansıması ise yalnızca %5,2’de kaldı.’
Toplu sözleşme sonunda enflasyon farkı hakkımızın gasp edilmesinin yanında ek ders ücretleri, nöbet ücretleri, ek ödemeler, aile yardımı, çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücretleri artmadığını belirten Albayrak, ‘Üstelik 2015 yılı için ise yalnızca %3+%3 zam kabul edildi’ dedi.
Memurlara enflasyon farkı ödenmesi taleplerinin ‘Toplu sözleşme hükümlerinin dışına çıkamayız’ gerekçesiyle geri çevrildiğini kaydeden Albayrak şöyle devam etti:
‘Fiyat artışları ve ekonomik dalgalanmalar karşısında savunmasız bırakılan ve bütün hakları ellerinden alınan memur ve emeklilerimiz nasıl aldatıldıklarını daha 2014 yılının ilk ayında gerçekleşen enflasyonla anladılar. TÜİK tarafından açıklanan 9 aylık enflasyon %6,43 oldu. Doğalgaza, elektriğe, suya %9 zam yapıldı. Gıda fiyatları son 9 ayda %11 artarken, et ve ekmek %11, ulaşım %20, meyve %38 zamlandı. Ailenin zorunlu harcamaları 9 ayda tam 363 lira yükseldi.
2014 yılı enflasyon hedefi %5,3’ten %9,4’e çıkarıldı. %5,3 enflasyon hedefine göre maaş zammı verilen memurlar, %9,4 enflasyona mahkûm edildi. Milyonlarca memur, artan enflasyon karşısında korumasız bırakılmış, 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kalmışken, hâkim ve savcıların maaşlarına 1155 TL, akademik personele de 725 ile 835 lira arasında zam yapılması kararlaştırıldı. Hâkim ve savcılarımızın, bilim adamlarımızın maaşlarının yükseltilmesi elbette hepimizin arzusudur. Ancak talebimiz, bütün kamu görevlilerinin ekonomik sorunlarının çözülmesi yönündedir.’
Gelinen süreçte, enflasyon farkı ödemesinin dahi memurların eriyen maaşlarını kurtarmaya yetmediğini belirten Albayrak, ‘Dolayısıyla 2014 ve 2015 yıllarını kurtarmak için memur ve emeklilerimize ek zam yapılması zorunlu hale gelmiştir’ dedi.
Albayrak, ‘Türkiye Kamu-Sen olarak 28 Ekim 2014 Salı günü, saat 12.30’da TBMM Dikmen Kapısı önünde, yurt genelinde ise bütün illerimizde aynı gün ve saatte; yıllardan beri memurların hakları konusunda verilen sözler tutulmaz, vaatler yerine getirilmezken, tüm memurların beklentisi olan ek zam konusunda yalnızca belli kesimlere yönelik bir düzenleme yapılması büyük bir eksiklik olacaktır’ ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim